Ένοπλες Συρράξεις

Ο Αμερικανικός υπερηχητικός πύραυλος «Dark Eagle» κατά του ρωσικού «Oreshnik» IRBM που θα χτυπήσει ξανά την Ουκρανία (Βίντεο)

Η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει υπερηχητικό πύραυλο στην Ουκρανία, πολύ σύντομα, αναφέρουν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Ρωσία φαίνεται ότι θα χρησιμοποιήσει ξανά το υπερηχητικό «Oreshnik» IRBM της τις επόμενες ημέρες, σε αυτό που ο Πρόεδρος Πούτιν περιέγραψε ως απάντηση στη χρήση από την Ουκρανία των αμερικανικών ATACMS και των βρετανικών πυραύλων Storm Shadow στο έδαφός της, εκτιμούν οι ίδιες.

Το Oreshnik, βασίζεται στον RS-26, έναν βαλλιστικό πύραυλο μέσης εμβέλειας που έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο έως και 5.500 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα IRBM απαγορεύονταν βάσει της Συνθήκης για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσης Βεληνεκής, αλλά τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν την συνθήκη  INF το 2019 ισχυριζόμενες, παραβιάσεις από την άλλη πλευρά.

Το Oreshnik διαθέτει έξι κεφαλές, η καθεμία από τις οποίες φέρει έξι υποπυρομαχικά, τα οποία είναι σε θέση να απελευθερώσει χωριστά σε διαφορετικούς στόχους από το MIRV (Πολλαπλό ανεξάρτητο στοχευόμενο όχημα).

Οι ΗΠΑ δοκίμασαν επιτυχώς τον υπερηχητικό πύραυλο «Dark Eagle»

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στις 12 Δεκεμβρίου 2024, το Γραφείο  Κρίσιμων Τεχνολογιών του Στρατού των ΗΠΑ (RCCTO), σε συνεργασία με τα Προγράμματα Στρατηγικών Συστημάτων του Ναυτικού των ΗΠΑ (SSP), πραγματοποίησαν επιτυχώς πτητική δοκιμή του υπερηχητικού πυραύλου «Dark Eagle» στο Cape Canaveral Space Force Station, στην Φλόριντα.

“Αυτό το πρωτοποριακό γεγονός υπογραμμίζει σημαντικές προόδους στην υπερηχητική τεχνολογία, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό βήμα προς την επιχειρησιακή ανάπτυξη ενός οπλικού συστήματος αιχμής σχεδιασμένου να αναμορφώσει το πεδίο της μάχης”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η δοκιμή έδειξε ότι το σύστημα Common Hypersonic Glide Body (C-HGB), πέτυχε υπερηχητικές ταχύτητες που ξεπερνούν τα 5 Mach.

Με ​​αναφερόμενη επιχειρησιακή εμβέλεια άνω των 2.775 χιλιομέτρων (1.724 μίλια), ο πύραυλος «Dark Eagle» προσφέρει τη μεγαλύτερη εμβέλεια από κάθε άλλο επίγειο σύστημα επίθεσης  που βρίσκεται επί του παρόντος στο οπλοστάσιο των Η.Π.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κεφαλή του όπλου έχει σχεδιαστεί για να παρέχει τεράστια καταστροφική ισχύ, ικανή να εξουδετερώνει βαριά οχυρές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κέντρα διοίκησης και κρίσιμης σημασίας υποδομές με ακριβή ακρίβεια.

Αυτό καθιστά τον πύραυλο ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα σε σενάρια που απαιτούν ταχεία εμπλοκή στόχων υψηλής αξίας, κρίσιμων σε περίπτωση σύγκρουσης.

Το υπερηχητικό σώμα ολίσθησης παρέχει επίσης εξαιρετική ικανότητα ελιγμών και επιβίωσης.

Η ικανότητά του να αποφεύγει τις προηγμένες αντιαεροπορικές άμυνες διατηρώντας παράλληλα τη στόχευση ακριβείας, διασφαλίζει την αποτελεσματικότητά του σε αμφισβητούμενα περιβάλλοντα, όπως ζώνες κατά της πρόσβασης/άρνησης περιοχής (A2/AD), όπου οι παραδοσιακές δυνατότητες κρούσης αντιμετωπίζουν σημαντικούς περιορισμούς.

Ο κοινός σχεδιασμός του πυραύλου τόσο για πλατφόρμες ξηράς όσο και για θαλάσσια βάση είναι το κλειδί για τον εξορθολογισμό της παραγωγής και τη μείωση του κόστους.

Το οπλικό σύστημα "Dark Eagle" του αμερικανικού Στρατού πρόκειται να αναπτυχθεί σύντομα, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, συνεχίζει να ενσωματώνει το σύστημα Conventional Prompt Strike (CPS) σε πλατφόρμες επιφανείας και υποθαλάσσια, διασφαλίζοντας ότι και οι δύο κλάδοι διατηρούν ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα έναντι των αναδυόμενων ρωσικών και κινεζικών απειλών, εκτιμούν οι Αμερικανοί.

Τα υπερηχητικά συστήματα όπως το «Dark Eagle» είναι ζωτικής σημασίας για την Αμυντική Στρατηγική των ΗΠΑ, προσφέροντας έναν μοναδικό συνδυασμό ταχύτητας, εμβέλειας και ακρίβειας που ξεπερνά τα παραδοσιακά οπλικά συστήματα.

Η Γραμματέας του Στρατού Κριστίν Γουόρμουθ σημείωσε, «Αυτή η δοκιμή βασίζεται σε πολλές πτητικές δοκιμές, και αποδεικνύει ότι μπορούμε να δώσουμε αυτή την ικανότητα στα χέρια του πολεμιστή».

Ο Γραμματέας του Ναυτικού Κάρλος Ντελ Τόρο  τόνισε τον ευρύτερο αντίκτυπο των υπερηχητικών όπλων, δηλώνοντας: «Αυτή η δοκιμή σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο, για την ενσωμάτωση του συμβατικού συστήματος ταχείας επίθεσης στις μονάδεςεπιφανίας και στα υποβρύχια του Ναυτικού μας για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνουμε η κορυφαία μαχητική δύναμη στον κόσμο”.

Η μάχη για υπερηχητικά πυραυλικά συστήματα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία μόλις ξεκίνησε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ