Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να παραδώσουν ένα σημαντικό νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2025, σε μια κίνηση που ενδεχομένως να αποτελέσει ακόμα και αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης αργότερα, από τον νέο Αμερικανό πρόεδρο που θέλει να κόψει το « βερεσέ» στον Ζελένσκυ .
Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, το επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Άντριι Γιέρμακ, τον επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης της Ουκρανίας, αναφέρει ΜΜΕ.
Ο ίδιος αποκάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος έχει επινοήσει μια τελική στρατηγική για την υποστήριξη της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά μεγάλων κυρώσεων που στοχεύουν τη Ρωσία, και μια σημαντική εισροή στρατιωτικών προμηθειών, με το ερώτημα να είναι « ποιος θα κάνει χρήση αυτών των όπλων), όταν αυτομολούν οι στρατιώτες της Ουκρανίας μπροστά στην ρωσική προέλαση.
Η νέα βοήθεια των ΗΠΑ θα αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον βλήματα πυροβολικού, χιλιάδες πυραύλους και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, και όλα αναμένεται να φτάσουν μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης υποσχεθεί να παρέχουν εκπαίδευση στις ουκρανικές δυνάμεις σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται εκτός της Ουκρανίας.
Εκτός από τη στρατιωτική βοήθεια, έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία που θα προσφέρει στην Ουκρανία ένα δάνειο 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα εξασφαλιστεί από έσοδα από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
«Αυτό το πακέτο αποσκοπεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες ενισχύοντας παράλληλα τη διαπραγματευτική δύναμη της Ουκρανίας σε πιθανές μελλοντικές διαπραγματεύσεις», αναφέρει το δυτικό ΜΜΕ, και εδώ ακριβώς είναι η ουσία αφού οι ΗΠΑ θέλουν να ενισχύσουν την θέση του Κιέβου στις σίγουρες συνομιλίες με την ρωσική πλευρά για ειρήνη.
Το θέμα είναι όμως ότι οι Αμερικανοί προσπαθούν να σώσουν τα ουκρανικά εδάφη με πολύτιμα μέταλλα, για να μην πέσουν στα χέρια των Ρώσων, αυτή είναι η ουσία όλης αυτής της διαδικασίας με την βοήθεια στην Ουκρανία.
Διαλύονται οι Ουκρανοί με ΈΝΩ ΤΩΝ 100.000 λιποτάκτες
Από το 2022, η Ουκρανία έχει σχεδόν 96.000 ποινικές υποθέσεις εναντίον στρατιωτικών που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά την εισβολή της Ρωσίας, σύμφωνα με στοιχεία από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια εξαπλάσια αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι περισσότερες από τις υποθέσεις ξεκίνησαν φέτος, αναφέρει δυτικό ΜΜΕ.
Καθώς ο στρατός της Ουκρανίας πολεμάει με όση δύναμη του έχει απομείνει για να συγκρατήσει την ρωσική προέλαση , το μειονέκτημά του σε ανθρώπινο δυναμικό γίνεται όλο και πιο οξύ.
Η κυβέρνηση Ζελένσκυ επιδιώκει να αποφύγει μια γενικής επιστράτευση, η οποία θα διέλυε εντελώς την οικονομία και θα προκαλούσε εξέγερση σε έναν κουρασμένο από τον πόλεμο πληθυσμό.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένα στρατεύματα αναπτύσσονται στην γραμμή του μετώπου επ' αόριστον, χωρίς καμία πιθανότητα επιστροφής τους.
Η εναλλαγή τους από νέα στρατεύματα για την ανακούφισή τους είναι σπάνια.
Για παράδειγμα, την πρώτη μέρα της εισβολής της Ρωσίας, ο Ουκρανός Ρομάν Σολομονούκ προσφέρθηκε εθελοντικά να πολεμήσει.
Ο ίδιος πολεμάει πάνω από δυόμισι χρόνια με ελάχιστες εναλλαγές, για αυτό και ο ίδιος αποφάσισε να λιποτακτήσει.
Στην αρχή της ρωσικής εισβολής, ο 45χρονος έσκαψε χαρακώματα κοντά στα ρωσικά σύνορα. Αργότερα, κατέρριψε θανατηφόρα drones Shahed.
Στη συνέχεια, όμως, ο Ρόμαν συγκρούστηκε με έναν αξιωματικό, και τώρα καταζητείται επίσημα επειδή εγκατέλειψε τη μονάδα του χωρίς άδεια.
«Πολλοί Ουκρανοί στρατιωτικοί είναι απλώς εξαντλημένοι», δήλωσε ο Β.Ζελένσκυ σε ραδιοφωνική συνέντευξη αυτό το μήνα.
Ο ίδιος όμως αντιστάθηκε στον καθορισμό προθεσμίας για την απόλυση στρατευμάτων, κάνοντας τους έμπειρους στρατιώτες να αναρωτιούνται γιατί να ρισκάρουν τη ζωή τους όταν εκατομμύρια άνδρες, πολλοί από τους οποίους νεότεροι από αυτούς, δεν υπηρετούν.
Για αυτούς, η απουσία χωρίς άδεια, γίνεται η μόνη ανάπαυλα, μια ευκαιρία να αναρρώσουν και να φροντίσουν την οικογενειακή τους ζωή.
«Η κούραση παίζει ρόλο. Υπάρχουν προσωπικές καταστάσεις, όπως όταν γεννάει η γυναίκα ενός στρατιώτη», είπε ο Ολεκσάνταρ Χρουντσούκ από τη στρατιωτική υπηρεσία επιβολής του νόμου της Ουκρανίας.
«Ή επειδή δεν υπάρχει κανένας άλλος να ηγηθεί της διμοιρίας και ο διοικητής δεν έδωσε άδεια», συνέχισε ο ίδιος.
Το Κίεβο δεν δημοσιοποιεί τον επίσημο αριθμό των στρατιωτών που έχουν λιποτακτήσει για ευνόητους λόγους.
Όταν ρωτήθηκε ο ίδιος πόσοι Ουκρανοί στρατιωτικοί ταξινομούνται επί του παρόντος ως λιποτάκτες, ο Χρουντσούκ αρνήθηκε να σχολιάσει τις «ευαίσθητες πληροφορίες», αλλά σημείωσε ότι το 40% έως 60% όλων των περιπτώσεων επιστρέφουν από μόνοι τους.
Ο Ρόμαν Λουχάσοφ, δικηγόρος στρατιωτών και βετεράνων με έδρα το Χάρκοβο, εκτιμά ότι ο αριθμός των λιποτακτών μπορεί να ανέλθει σε 100.000 ή περισσότερους, κάτι που δεν απέχει πολύ από τους 160.000 στρατιώτες που η Ουκρανία είπε νωρίτερα ότι χρειάζεται ακόμη να στρατολογήσει.
Η Ρωσία μπορεί πιο εύκολα να απορροφήσει τη διαρροή του ανθρώπινου δυναμικού της δεδομένου ότι ο πληθυσμός της είναι σχεδόν τετραπλάσιος από αυτόν της Ουκρανίας.
«Σε σύγκριση με τη σκληρή στρατιωτική πειθαρχία της Ρωσίας, υπάρχει λιγότερος φόβος μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών για τις συνέπειες της εγκατάλειψης των θέσεων τους» δήλωσε ένας Ουκρανός στρατιωτικός που αρνήθηκε να κατονομαστεί.
Πρόσθεσε ο ίδιος ότι οι υψηλότερες πληρωμές δίνουν κίνητρα στα στρατεύματα της Μόσχας να μείνουν στη θέση τους. Για το Κίεβο, είναι ένας γρίφος που δεν έχει ακόμη λυθεί.
Η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, έχει γείρει μονόπατα πλέον στην ρωσική πλευρά, και το μόνο που απομένει να συμφωνηθεί είναι τι θα αρπάξουν Ρώσοι και Αμερικάνοι, τίποτε άλλο.