Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αποτυχία του Iron Dome - Το Ισραήλ αποκτά και δεύτερο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD από τις ΗΠΑ (Bίντεο)

Tο Ισραήλ υπέβαλλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την παραλαβή και δεύτερου προηγμένου συστήματος αεράμυνας THAAD για την προστασία της χώρας σε περίπτωση ιρανικής αντίδρασης έπειτα από την αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση αντιποίνων, Το Πεντάγωνο έκανε δεκτό το αίτημα και το σύστημα, μαζί με Αμερικάνους στρατιώτες-χειριστές του, θα σταλθούν στο Ισραήλ.

Για τη λειτουργία του συστήματος θα απαιτηθούν περίπου 100 έως 200 Αμερικανοί στρατιώτες, με δυνατότητα λιγότερου προσωπικού ανάλογα με τη συμμετοχή των ισραηλινών δυνάμεων.

Ήδη ομάδα περίπου 100 Αμερικανών στρατιωτικών έφτασε στην χώρα, καθώς σε αυτούς ανατίθεται ο χειρισμός του αντιπυραυλικού συστήματος, γεγονός που φέρνει τα μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών πιο κοντά στην καρδιά ενός διευρυνόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Τουλάχιστον 20 μεταγωγικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑGlobemaster προσγειώθηκαν στο Τελ Αβίβ την περασμένη εβδομάδα και φαίνεται ότι το σύστημα THAAD AD βρίσκεται στο τελικό στάδιο, προτού ενεργοποιηθεί στη χώρα, εν αναμονή των ισραηλινών επιδρομών αντιποίνων σε Ιράν.

Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD θα είναι πλήρως επιχειρησιακά ικανό «στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ, προσθέτοντας ότι «έχει ενσωματωθεί στην ισραηλινή αεράμυνα και στις ευρύτερες περιφερειακές προσπάθειες των ΗΠΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με εγκαταστημένο το νέο αντιπυραυλικό σύστημα το Ισραήλ μπορεί να προχωρήσει στην προαναγγελθείσα επίθεση στο Ιράν, η οποία πιθανότατα θα προκαλέσει νέα απάντηση από την Τεχεράνη.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ εκτιμούν ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στο Ιράν πριν τις αμερικανικές εκλογές

Αμερικανικά δημοσιεύματα έχουν αναφέρει ότι ο Νετανιάχου έχει συμφωνήσει με τις ΗΠΑ να μην επιτεθεί σε πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν, ωστόσο στις επίσημες δηλώσεις του Ισραήλ οι τόνοι παραμένουν υψηλοί.

THAAD: Το «hit-to-kill» αντιπυραυλικό σύστημα 

Μια τυπική συστοιχία THAAD περιλαμβάνει 6 έως 9 εκτοξευτές, ο καθένας με 8 αναχαιτιστές, συνολικά 48 έως 72 πυραύλους. Περιλαμβάνει επίσης ένα τμήμα ελέγχου πυρός και επικοινωνιών με δύο κέντρα τακτικών επιχειρήσεων (TOC) και ένα επίγειο ραντάρ AN/TPY-2.

Το «hit-to-kill» ( σσ: χτυπά και συγκρούεται με τον στόχο αντί να εκρήγνυται  για να τον καταρρίψει) σύστημα Terminal High Altitude Area Defense είναι ένα κινητό σύστημα αναχαίτισης εδάφους-αέρος που έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους. Κατατάσσεται στην κατηγορία του αναχαιτιστικού μικρού, μεσαίου και ενδιάμεσου βεληνεκούς που μπορεί να πλήξει εισερχόμενους στόχους τόσο εντός της γήινης ατμόσφαιρας όσο και πάνω από αυτήν.

Έχει ικανότητα να ανιχνεύει πυραυλικές απειλές σε απόσταση έως και 3.000 χιλιομέτρων.

Αποτυγχάνει στα drones

Αυτό που φέρεται να μην μπορεί  να κάνει είναι να αποκρούσει μικρότερα, απλούστερα όπλα, όπως τα drones που χρησιμοποιούνται από ομάδες όπως η Χαμάς και οι Χούθι της Υεμένη. Αυτό συμβαίνει γιατί τα drones είναι μικρά και δεν ίπτανται σε μεγάλο υψόμετρο.

Κάθε πυροβολαρχία THAAD απαρτίζεται από πέντε τμήματα: 48 πυραύλους αναχαίτισης, έξι εκτοξευτές που τοποθετούνται σε φορτηγά, ένα ραντάρ, μια πλατφόρμα διοίκησης και ελέγχου και 95 στρατιώτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου.

Δεν υπάρχει πολεμική κεφαλή στον πύραυλο, ο οποίος καταστρέφει τους στόχους του με τη δύναμη της πρόσκρουσής του.

Υπάρχουν μόνο εννέα ενεργές συστοιχίες THAAD στον κόσμο, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Το 2019, επτά από αυτές είχαν διατεθεί στον αμερικανικό στρατό, πέντε σε βάσεις στο Τέξας και από μία στο Γκουάμ και τη Νότια Κορέα.

Η συστοιχία που στέλνει η κυβέρνηση Μπάιντεν στο Ισραήλ πιθανώς από αυτές τις επτά.

Δύο άλλες έχουν αναπτυχθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ