Ο Μπένι Γκαντζ , πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, συνέκρινε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου που διέπραξε η Χαμάς με τις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες από το Ιράν σε ένα άρθρο που δημοσίευσαν οι New York Times
Στο άρθρο των NYT, έθεσε το ερώτημα: «Ένα χρόνο αργότερα, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς: Τι ήλπιζαν οι ηγέτες της Χαμάς και τι επιδιώκουν να επιτύχουν οι ηγέτες του Ιράν;».
Οι τρεις λόγοι πίσω από την επίθεση της Χαμάς:
Ο Γκαντζ έγραψε ότι ο πρώτος παράγοντας ήταν ο φανατισμός του JIhadi (του ιερού πολέμου).
Αυτή ήταν η συνιστώσα που υποτίμησε ο Ισραηλινός Στρατός, είπε ένας ανώτερος διοικητής πληροφοριών των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων στον Γκαντζ τις πρώτες μέρες του πολέμου, αναφερόμενος στον Γιαχία Σινγουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς, όπως αναφέρει η jpost.com
Δεύτερον, η Χαμάς εκτίμησε ότι τα εσωτερικά ζητήματα του Ισραήλ ήταν σημάδι αδυναμίας, πιστεύοντας ότι στην πιο αδύναμη κατάσταση του Ισραήλ, δεν θα είμαστε σε θέση να ενωθούμε και να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε μια επίθεση, είπε ο Γκαντζ.
Το τρίτο ήταν η πίστη στο Ιράν και τον άξονα του κακού του. Ο Γκαντζ ανέφερε ως αποδεικτικό έγγραφο ένα έγγραφο που φέρεται να βρέθηκε στη Γάζα, γραμμένο από έναν ηγέτη της Χαμάς στις 8 Ιανουαρίου 2023, ότι η Χαμάς σχεδίαζε να ενωθεί μαζί με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούτι στην Υεμένη και τις σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. —σε έναν περιφερειακό πόλεμο με απώτερο σκοπό την καταστροφή του εβραϊκού κράτους.
Ο Γκαντζ ανέφερε ως απόδειξη ένα κείμενο που φέρεται να βρέθηκε στη Γάζα, γραμμένο από έναν ηγέτη της Χαμάς στις 8 Ιανουαρίου 2023. Ότι η Χαμάς σχεδίαζε να ενωθεί μαζί με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, τους Χούθι στην Υεμένη και τις σιιτικές πολιτοφυλακές στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν. —σε έναν περιφερειακό πόλεμο με απώτερο σκοπό την καταστροφή του εβραϊκού κράτους.
Ο Γκαντζ συνέχισε ότι η ηγεσία του Ιράν μοιάζει με τη Χαμάς από πολλές απόψεις.
Επίσης, επικεντρώνονται στη διάδοση της φονταμενταλιστικής ιδεολογίας τους και στην αναζήτηση κυριαρχίας, συχνά με βίαια μέσα.
Είδε επίσης ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χαμάς μοιράζονται την ίδια φιλοδοξία: Nα αφανίσουν το Ισραήλ.
Ο Gantz είπε ότι ελπίζει ότι άλλα κράτη δεν θα πράξουν το ίδιο λάθος υποτιμώντας το Ιράν όπως έκανε το Ισραήλ με τη Χαμάς.
Εξέφρασε ανησυχίες ότι το Ιράν προετοιμάζεται και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσει όπως το έκανε στον Λίβανο, χρησιμοποιώντας τη Χεζμπολάχ για να εκμεταλλευτεί τις οικονομικές δυσκολίες για να ενισχύσει την ισχύ του οργανισμού.
Το Ιράν έκανε το ίδιο στη Συρία και στη συνέχεια και στην Υεμένη, εκμεταλλευόμενο την έλλειψη πολιτικής ηγεσίας και τις άθλιες ανθρωπιστικές συνθήκες, και αυτή τη στιγμή επεκτείνει την εμβέλειά του.
Στο άρθρο γνώμης των NYT, ο Γκαντζ έγραψε ότι από τις 7 Οκτωβρίου, τόσο το Ισραήλ όσο και ο κόσμος πρέπει να παραμείνουν ενεργοί στην αντιμετώπιση της απειλής που θέτει το ιρανικό καθεστώς για την ύπαρξη του Ισραήλ και το μέλλον της περιοχής.
Ο Γκαντζ εξέφρασε ότι ο κόσμος δεν πρέπει να αγνοήσει τον αντίκτυπο του Ιράν στο εμπόριο της Ερυθράς Θάλασσας ή την υποστήριξή του στη Ρωσία στο Ουκρανικό.Μια ισχυρή, ενωμένη Μέση Ανατολή, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, πρέπει να δράσει για να αποτρέψει την υλοποίηση του ιρανικού οράματος για μια περιφερειακή επίθεση όπως ο αυτή της 7ης Οκτωβρίου.
Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε το Ιράν
Από τη στρατιωτική πλευρά, ο Γκαντζ έγραψε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν ισχυρή και προληπτική’η δράση κατά της ιρανικής επιθετικότητας και να αποδυναμώσουν συστηματικά τις δυνάμεις των πληρεξουσίων του.
Αυτή είναι η ευθύνη που έχει αναλάβει το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες στη στρατιωτική του δράση κατά της Χεζμπολάχ και των Χούθι.
Καθώς εξετάζει πώς να απαντήσει στην τελευταία πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη (1/10), είπε ο Γκαντζ.
Κατά τη γνώμη του Γκαντζ, είπε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την κατάλληλη στιγμή για να άρουν την απειλή του Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα – είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν ξεπερνιέται.
Από την πλευρά της περιφερειακής ασφάλειας, δήλωσε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την περιφερειακή αρχιτεκτονική με βάση τον μηχανισμό αεράμυνας της Μέσης Ανατολής (MEAD) και τις Συμφωνίες του Αβραάμ.
Ο Γκαντζ πρότεινε τη συνεχή ανάπτυξη του συντονισμού μεταξύ των δυνάμεων της Μέσης Ανατολής όσον αφορά τα πλήγματα από αέρος, ενώ διερεύνησε τη δυνατότητα ανάπτυξης συντονισμού εάν είναι απαραίτητο ακόμη και για χερσαία επίθεση.
Όσον αφορά την οικονομική προοπτική, έγραψε ότι τα έθνη πρέπει να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας ενισχύοντας τις κυρώσεις, στοχεύοντας κρίσιμες ιρανικές βιομηχανίες και επιδιώκοντας περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Από τη νομική πλευρά, ο Γκαντζ δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις που δεν το έχουν ήδη κάνει θα πρέπει να τοποθετήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία και τους κλάδους της, συμπεριλαμβανομένων των Φρουρών της Επανάστασης, στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Το Ισραήλ, όπως η Ουκρανία και η Ταϊβάν, είναι μια δημοκρατία που αντιμετωπίζει απειλές από ισχυρές δυνάμεις που στοχεύουν να τις υπονομεύσουν.
Ο Γκαντζ είπε ότι εάν ένα από αυτά τα έθνη πέσει, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αλυσιδωτή αντίδραση, αναγκάζοντας άλλες χώρες στην περιοχή να επιλέξουν πλευρά στη σύγκρουση, οδηγώντας ενδεχομένως σε μεγαλύτερες γεωπολιτικές συνέπειες.
Ο Γκαντζ δήλωσε στο άρθρο γνώμης των NYT, ως κάποιος που έχει υπηρετήσει ως υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και ο 20ός αρχηγός του επιτελείου των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι το ισχυρότερο έθνος στη Μέση Ανατολή, που διεξάγει έναν δίκαιο πόλεμο για το μέλλον της χώρας και τους πολίτες της, και γι' αυτό θα βγει νικήτρια.
Τόνισε στο άρθρο των NYT ότι η «η ώρα να δράσουμε κατά του Ιράν είναι τώρα».
Σχολίασε ότι δεν είναι μόνο απαραίτητο για το Ισραήλ αλλά και στρατηγική επιταγή για την περιοχή και για ηθική διαύγεια για τον κόσμο για χάρη της ειρήνης και της ευημερίας στη Μέση Ανατολή.