Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Τελεσίγραφο Ρώσων! Εάν δοθεί στην Ουκρανία η άδεια για μεγάλα πλήγματα τότε στο στόχαστρο είναι όλο το ΝΑΤΟ

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ότι αν δυτικές χώρες επιτρέψουν στην Ουκρανία να πραγματοποιήσει πλήγματα μεγάλης εμβέλειας στη Ρωσία, τότε οι χώρες του ΝΑΤΟ θα “διεξάγουν απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία”.

“Τα γεγονότα είναι ότι το ΝΑΤΟ θα είναι άμεσο μέρος στις εχθροπραξίες εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης, νομίζω ότι δεν πρέπει να το ξεχνάτε αυτό και να σκεφτείτε τις συνέπειες”, τόνισε ο Νεμπένζια στο 15μελές ΣΑ.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι, αν επιτραπεί στην Ουκρανία να πλήξει στρατιωτικούς στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος χρησιμοποιώντας τα όπλα που της παρέχει η Δύση, αυτό θα σημαίνει ότι “οι χώρες του ΝΑΤΟ είναι σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας”. Τόνισε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο “θα αλλάξει την ίδια τη φύση της σύγκρουσης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ξεκαθαρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο, πως εάν δοθεί το πράσινο φως στην Ουκρανία για χτυπήματα βαθιά στη ρωσική επικράτεια με όπλα μεγάλης εμβέλειας δυτικής κατασκευής, τότε στο στόχαστρο θα βρεθούν όλοι, ακόμη και οι χώρες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.

Η πολυσυζητημένη πιθανότητα να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για χτυπήματα βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, εάν γίνει πραγματικότητα, θα πυροδοτήσει μια κλιμάκωση που μπορεί να καταλήξει σε αντίποινα εναντίον ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Sergey Karaganov επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής (CFDP) της Ρωσίας, σύμβουλος και στενός συνεργάτης του Πούτιν.
 

«Αργά ή γρήγορα, θα καταλήξει φυσικά, σε χτυπήματα στα εδάφη των ευρωπαϊκών χωρών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Karaganov στο TASS στο περιθώριο του φόρουμ Xiangshan στο Πεκίνο.

Ακόμη και πλήγματα με τακτικά πυρηνικά

«Έχουμε μια ολόκληρη σειρά από  σκαλοπάτια στην κλίμακα της κλιμάκωσης.
Μπορεί να φτάσει ακόμη και σε χτυπήματα με τακτικά πυρηνικά, αλλά ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί», σημείωσε.
Νωρίτερα, η Daily Telegraph ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Ουάσιγκτον ενδέχεται ατύπως να δώσουν άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow.
 

Ωστόσο λίγο αργότερα ο συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας σχετικά με την παροχή δυνατοτήτων επίθεσης μεγάλης εμβέλειας για την Ουκρανία για χρήση εντός της Ρωσίας».
Πρόσθεσε επίσης πως η Ουάσινγκτον λαμβάνει σοβαρά υπόψη τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου.

Ο Guardian ανέφερε στις 11 Σεπτεμβρίου ότι ο Στάρμερ δεν σκόπευε να μιλήσει δημόσια για τη χορήγηση τέτοιας άδειας στην Ουκρανία μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, εάν τα μέρη επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος, πιθανότατα θα το ανακοινώσουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

O Πούτιν έχει τονίσει ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος χωρίς τη βοήθεια της Δύσης, επειδή χρειάζεται πληροφορίες από δορυφόρους και πτητικές αποστολές για να το κάνει.
 

Ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν συζητούν τώρα μόνο για την πιθανή χρήση δυτικών όπλων μεγάλης εμβέλειας από το Κίεβο.
Ουσιαστικά αποφασίζουν αν θα εμπλακούν ή όχι άμεσα στην ουκρανική σύγκρουση.
Ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Μόσχα θα λάβει αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα αντιμετωπίσει η Ρωσία.

 

Σε ποιες χώρες θα εστιαστούν τα ρωσικά χτυπήματα

Ο Πούτιν έχει μιλήσει για «κατάλληλες λύσεις», εάν η Δύση καταλήξει σε μία τέτοια απόφαση.
Αλλά ποιες είναι οι κατάλληλες λύσεις για τις οποίες έχει μιλήσει ο Ρώσος πρόεδρος.
 

«Πρόκειται για επιθέσεις στα εδάφη των χωρών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, στις στρατιωτικές τους υποδομές και χτυπήματα στον επιφανειακό και υποβρυχιακό στόλο των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ.
Μάλλον δεν θα αγγίξουμε την Τουρκία.
Και αν αρχίσουν να ωθούν τον πόλεμο προς την Ανατολή, τότε θα έρθει για τη Δύση.
 

Πρώτα απ 'όλα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και όσους βοηθούν - Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία.
Ίσως είναι και η Ολλανδία», 
τονίζει στη Pravda ο Alexander Perendzhiev, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας και μέλος του συμβουλίου της οργάνωσης «Αξιωματικοί της Ρωσίας».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ