Βούιξε ο διεθνής τύπος τις τελευταίες δύο ημέρες σχετικά με μία πιθανή προμήθεια πυραύλων κρουζ εναέριας εκτόξευσης τύπου AGM-158 JASSM από την ουκρανική πολεμική αεροπορία. Συγκεκριμένα αυτά τα πανίσχυρα πυραυλικά συστήματα λέγεται ότι θα μεταφερθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Κίεβο για χρήση στα ουκρανικά μαχητικά F-16.
Βέβαια δεν είναι όλα ρόδινα για την Ουκρανία. Ακόμη και εάν η Ουάσιγκτον αποφασίσει πράγματι να στείλει τόσα ισχυρά όπλα στο Κίεβο, η διαδικασία μεταφοράς και υιοθέτησης από την πολεμική αεροπορία του κράτους αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Επίσης η τελική απόφαση των Αμερικανών μάλλον θα παρθεί εντός του φετινού φθινοπώρου.
Οι πύραυλοι AGM-158 JASSM επιδεικνύουν εμβέλεια πυρός που φτάνει τα 400 χιλιόμετρα, ωστόσο υπάρχει και μία έκδοση παρατεταμένης εμβέλειας ονόματι JASSM-ER που επιδεικνύει βεληνεκές 1.000 χιλιόμετρων. Οι Ουκρανοί ευελπιστούν φυσικά να παραλάβουν την εν λόγω εκδοχή του όπλου, η οποία λένε πως θα τους επιτρέψει να «πλήξουν ακόμη και την Μόσχα».
Αν παραληφθούν από τους Ουκρανούς, οι αμερικανικοί πύραυλοι JASSM θα γίνουν τα ισχυρότερα όπλα στο εναέριο οπλοστάσιο του Κιέβου. Και αυτό διότι πρόκειται για standoff πυραύλους κρουζ εναέριας εκτόξευσης και χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth), οι οποίοι δεν εντοπίζονται εύκολα από εχθρικά ραντάρ και συστήματα αεράμυνας. Εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους τους, τα όπλα αυτά είναι ιδιαίτερα καταστροφικά. Φέρουν μία διατρητική εκρηκτική κεφαλή των 450 κιλών, η οποία ενδείκνυται για χρήση κατά στρατηγικών στόχων του εχθρού.
Σήμερα η αμερικανική πολεμική αεροπορία διαθέτει χιλιάδες πυραύλους JASSM σε διάφορες εκδόσεις, οπότε δεν τίθεται θέμα διαθεσιμότητας. Αυτό που πρέπει να μελετήσει καλά η Ουάσιγκτον είναι το κατά πόσο θα κλιμάκωνε μία τέτοια αποστολή εξοπλισμού την ρωσο-ουκρανική σύρραξη.
Οχυρώνει την Γέφυρα της Κριμαίας η Ρωσία
Όσο οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν σταδιακά νέα οπλικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, η Ρωσία θωρακίζει στρατηγικούς στόχους της με επιπρόσθετα συστήματα αεράμυνας.
Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, Ντμίτρο Πλέτεντσουκ, δήλωσε πως η γέφυρα της Κριμαίας (Γέφυρα Κερτς) προστατεύεται από «όλα τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας του ρωσικού οπλοστασίου».
«Ο εχθρός χρησιμοποιεί όλα τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας. Δεν είμαι σίγουρος αν έχει παρατάξει στο σημείο συστήματα TOR, αλλά όλα τα υπόλοιπα συστήματα μεγάλου και μικρού βεληνεκούς βρίσκονται εκεί. Υπάρχουν συστήματα όπως οι πλατφόρμες S-300, S-400 και S-500 και φυσικά συστήματα Panstir» δήλωσε ο Ουκρανός.
Δεδομένου αυτού, η Μόσχα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να προστατεύσει αυτήν την στρατηγική γέφυρα που ενώνει την κριμαϊκή χερσόνησο και την ρωσική επικράτεια (συγκεκριμένα την περιφέρεια Κρασνοντάρ).