Ο ΟΗΕ αυξάνει τις πιέσεις για συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας με τον Αντόνιο Γκουτέρες να επικοινωνεί με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Την ίδια στιγμή η Χαμάς τα βάζει με τον Άντονι Μπλίνκεν λέγοντας ότι η δήλωσή του προκαλεί πολλές αβεβαιότητες.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Κατάρ προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο των συνομιλιών που στοχεύουν στην επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς, αλλά και για τις προθέσεις του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, με την ηγεσία του οποίου συνομιλούν οι Καταριανοί αξιωματούχοι.
«Ο γενικός γραμματέας θα παραμείνει σε στενή επικοινωνία και συνεχή ενημέρωση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ» ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης Τύπου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.
Ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ, ελπίζει ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα βρουν το πολιτικό θάρρος, την πολιτική βούληση να καταλήξουν σε συμφωνία για χάρη του λαού της Γάζας, για χάρη του λαού του Ισραήλ, για χάρη των ομήρων.
Αντιδράσεις από στέλεχος της Χαμάς για τη δήλωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
Ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, ο Οσάμα Χαμντάν, επέκρινε έντονα χθες Δευτέρα19/8 δήλωση που έκανε νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον οποίο ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδέχθηκε επικαιροποιημένη πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Χαμντάν έκρινε πως η δήλωση του κ. Μπλίνκεν προκαλεί «πολλές αβεβαιότητες», καθώς η νέα πρόταση «δεν είναι αυτή η οποία μας παρουσιάστηκε και στην οποία συμφωνήσαμε».
Ακόμη, το στέλεχος της Χαμάς θύμισε πως το κίνημα έχει ήδη πει στους μεσολαβητές στις έμμεσες διαπραγματεύσεις -Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ- και επιμένει στη θέση πως «δεν χρειαζόμαστε νέες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χρειαζόμαστε να συμφωνήσουμε σε μηχανισμό εφαρμογής».
Σύμφωνα με τον Οσάμα Χαμντάν, ο νέος ηγέτης της Χαμάς, ο Γιαχία Σινουάρ, παίρνει εξαρχής μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με την ενδεχόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Λόγω των συνθηκών ασφαλείας, η επικοινωνία με τον Σινουάρ γίνεται μέσω εργαλείων και μηχανισμών που έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν ομαλά», εξήγησε.
Τι αναφέρει η πρόταση των ΗΠΑ με την οποία συμφωνεί το Ισραήλ
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή πηγή, η νέα αμερικανική πρόταση «βασίζεται στο πλαίσιο του Μαΐου, αλλά έχει προσαρμοστεί και ευθυγραμμιστεί με τις τελευταίες ισραηλινές συνθήκες και απαιτήσεις». Κάτι που έχει αναφερθεί ξανά από τη Χαμάς.
Η πηγή εξήγησε περαιτέρω ότι, όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός, η αμερικανική πρόταση «δεν απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός». Αντίθετα, η κατάπαυση του πυρός συζητείται ως μέρος μιας δεύτερης φάσης με σαφώς καθορισμένο χρονικό όριο. Η πηγή υπογράμμισε ότι η αμερικανική πρόταση τονίζει ότι «εάν η Χαμάς δεν συμφωνήσει στις ισραηλινές απαιτήσεις, η κατοχή θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη δεύτερη φάση» (χωρίς καμία εγγύηση των ΗΠΑ αν δεν τηρήσει το Ισραήλ την δική του πλευρά της συμφωνίας).
Τόνισε επίσης ότι η πρόταση «δεν περιλαμβάνει μια συνολική ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας», αλλά μάλλον «περιλαμβάνει τη συνεχιζόμενη κατοχή του άξονα Φιλαδέλφειας με ταυτόχρονη μείωση της παρουσίας του ισραηλινού στρατού», σύμφωνα με την παλαιστινιακή πηγή. Η πηγή πρόσθεσε ότι «περιλαμβάνει επίσης τη συνεχιζόμενη κατοχή του κόμβου Νετζαρίμ και την παρακολούθηση και τον έλεγχο της μετακίνησης των ανθρώπων».
Προβλήματα και στην απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων
Η πηγή ανέφερε ότι η αμερικανική πρόταση «επιβεβαιώνει το δικαίωμα του Ισραήλ να αρνηθεί την απελευθέρωση τουλάχιστον 100 Παλαιστίνιων κρατουμένων και εγγυάται την απέλαση ενός σημαντικού αριθμού από αυτούς που απελευθερώνονται στο πλαίσιο της συμφωνίας ανταλλαγής εκτός Παλαιστίνης».
Εξήγησε ότι η πρόταση «δίνει στην κατοχή την εξουσία να ασκήσει βέτο σε 65 ονόματα από τα 300 ονόματα κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη και έχουν υποβληθεί από τη Χαμάς». Η πρόταση διευκρινίζει ότι η βοήθεια και η ανακούφιση στη Γάζα θα παρέχεται μόνο με την έγκριση όλων των όρων από τη Χαμάς. Επίσης, καθυστερεί οποιαδήποτε συζήτηση για την ανοικοδόμηση και την άρση της πολιορκίας μέχρι να καθοριστούν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης.