Διμερή συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας υπέγραψαν σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία.
Η νέα συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες προβλέπει ότι η Πολωνία θα καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους και drones που εκτοξεύονται από τη Ρωσία πάνω από το ουκρανικό έδαφος, αν εκείνοι κατευθύνονται προς τον εναέριο χώρο της Πολωνίας σύμφωνα με το Associated Press και το ρωσικό TASS.
Η ανακοίνωση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρει ότι Ουκρανία και Πολωνία θα «συνεργαστούν στα μαχητικά αεροσκάφη.
Και σε αυτά που έχει ήδη συμφωνήσει να παραδώσει η Βαρσοβία στο Κίεβο, αλλά και στην πιθανότητα να παραδώσει ακόμη περισσότερα στο μέλλον».
Υπενθυμίζεται ότι πύραυλοι, ρωσικοί και ουκρανικοί, έχουν πέσει σε πολωνικό έδαφος κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Μια λεγεώνα Ουκρανών εθελοντών θα εκπαιδευτούν στην Πολωνία με στόχο να συμμετάσχουν στην αμυντική προσπάθεια στο έδαφος της Ουκρανίας, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Πάνω από 4 δις ευρώ η αξία
Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του αρχηγού του Πολωνού πρωθυπουργού η συνολική αξία της βοήθειας της Πολωνίας προς την Ουκρανία «ξεπερνά τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ».
Το έγγραφο της συμφωνίας διευκρινίζει ότι από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις αρχές του 2022, «η Πολωνία έχει δωρίσει 44 παρτίδες διαφόρων όπλων και πυρομαχικών» και έχει παράσχει βοήθεια «με τη μορφή εκπαίδευσης, επιμελητείας, προμηθειών, συντήρησης και επισκευών, καθώς και τομέα της ιατρικής βοήθειας.
Η διαβεβαίωση Τουσκ στον Ζελένσκι
Συνολικά, αναφέρει η συμφωνία, η Πολωνία έχει εκπαιδεύσει 22.000 μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
«Μπορείτε πάντα να βασίζεστε σε εμάς», διαβεβαίωσε ο Τουσκ τον Ζελένσκι, αμέσως μετά την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, μια ημέρα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.
Η Βαρσοβία «θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί», αναφέρει η συμφωνία.
Σύμφωνα με τον Τουσκ, η Πολωνία θα συνεχίσει να διατηρεί στο έδαφός της τον σημαντικό κόμβο που προορίζεται να εφοδιάσει το Κίεβο με δυτικά όπλα και θα ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πολίτες να επιστρέψουν στην Ουκρανία για να συμμετάσχουν στην άμυνα της χώρας.
Η συμφωνία προβλέπει επίσης συνεργασία στους τομείς των αμυντικών βιομηχανιών, της κυβερνοασφάλειας και των υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς και των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών μεταξύ των δύο χωρών.
Η Πολωνία έχει επίσης δεσμευτεί να στηρίξει το Κίεβο στην επιθυμία του να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Το Κίεβο έχει ήδη υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με περίπου 20 χώρες.
Η Πολωνία είναι ένας σημαντικός υποστηρικτής του Κιέβου καθώς αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα ασφαλείας κατά μήκος των ανατολικών συνόρων της με τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας, σύμμαχο της Ρωσίας. Η πολωνική κυβέρνηση κατηγορεί τις αρχές της Λευκορωσίας ότι ενθαρρύνουν τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα προς την ΕΕ με μια μορφή «υβριδικού πολέμου».