Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να διαπραγματευθεί μια κατάπαυση πυρός που θα αναγνωρίζει τις σημερινές γραμμές στο πεδίο της μάχης, αλλά θα συνεχίσει τον πόλεμο εάν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της δεν συμφωνήσουν, ανέφερε το Reuters στις 24 Μαΐου, επικαλούμενο αδιευκρίνιστες ρωσικές πηγές.
Τρεις από τις πηγές, με γνώση των συζητήσεων στο περιβάλλον του Πούτιν, δήλωσαν ότι ο Ρώσος ηγέτης εξέφρασε απογοήτευση σε μικρή ομάδα συμβούλων του για αυτό που θεωρεί υποστηριζόμενες από τη Δύση απόπειρες να παρεμποδιστούν οι διαπραγματεύσεις καθώς και για την απόφαση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να αποκλείσει τις συνομιλίες.
«Ο Πούτιν μπορεί να πολεμά για όσο θέλει, αλλά ο Πούτιν είναι επίσης έτοιμος για κατάπαυση πυρός -να ‘παγώσει’ τον πόλεμο», δήλωσε η τέταρτη πηγή, υψηλόβαθμο πρόσωπο από τη Ρωσία που έχει εργαστεί με τον Πούτιν και έχει γνώση για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων στο Κρεμλίνο. Οι πηγές αυτές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος αυτού.
Ο διορισμός την περασμένη εβδομάδα του οικονομολόγου Αντρέι Μπελαούσοφ στη θέση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας θεωρήθηκε από κάποιους στρατιωτικούς και πολιτικούς αναλυτές της Δύσης ως κίνηση που θέτει τη ρωσική οικονομία σε μια μόνιμη πολεμική κατάσταση προκειμένου να επιτευχθεί η νίκη σε μια παρατεταμένη σύγκρουση.
Η απόφαση αυτή ήρθε σε συνέχεια πιέσεων στο πεδίο της μάχης και προελάσεων από τους Ρώσους τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν, θα προτιμούσε να εκμεταλλευτεί τη σημερινή δυναμική της Ρωσίας για να αφήσει πίσω του τον πόλεμο.
Δεν έκαναν κάποιο άμεσο σχόλιο για τον νέο υπουργό Άμυνας. Με βάση τα όσα γνωρίζουν για τις συζητήσεις στις ανώτερες βαθμίδες του Κρεμλίνου, δύο από τις πηγές δήλωσαν ότι ο Πούτιν έχει την άποψη ότι τα κέρδη μέχρι στιγμής στον πόλεμο είναι αρκετά για να μπορέσει να ‘πουλήσει’ μια νίκη στον ρωσικό λαό.
Εκτός από τις ανεπιτυχείς συνομιλίες στις αρχές της άνοιξης του 2022, δεν υπήρξαν άμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας .
Το Κίεβο έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι είναι απαραίτητη η πλήρης απόσυρση της Ρωσίας για να προχωρήσουν οι συνομιλίες, μια προϋπόθεση που αποτελεί ένα από τα σημεία της ειρηνευτικής φόρμουλας 10 σημείων της Ουκρανίας , που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το φθινόπωρο του 2022.
Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι ο Πούτιν γνωρίζει ότι οποιεσδήποτε σημαντικές επιτυχίες στο πεδίο της μάχης θα απαιτούσαν ένα νέο κύμα κινητοποίησης στη Ρωσία, κάτι που ελπίζει να αποφύγει, φοβούμενος εσωτερική αναταραχή.
Όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στο Reuters ότι η Ρωσία είναι ανοιχτή στον διάλογο και δεν επιθυμεί «αιώνιο πόλεμο».
Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν πρόσφατα ότι η χώρα " καταλαβαίνει σαφώς " ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας της Ρωσίας θα τελειώσει με διαπραγματεύσεις, αλλά μια κατάπαυση του πυρός που αναγνωρίζει τις διεκδικήσεις της Ρωσίας στα εδάφη υπό τον έλεγχό της είναι απίθανο να συμφωνηθεί από το Κίεβο.
Αντίθετα, η Ουκρανία συνεχίζει να προωθεί το ειρηνευτικό της σχέδιο και μια παγκόσμια σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία τον επόμενο μήνα που θα επικεντρωθεί στη φόρμουλα ειρήνης του Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι μια ειρήνη με βάση τους όρους του Πούτιν είναι μη βιώσιμη. Έχει δεσμευθεί να πάρει πίσω τα εδάφη που χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Το 2022 υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε επίσημα «αδύνατες» τις όποιες συνομιλίες με τον Πούτιν.
Μία από τις πηγές προέβλεψε ότι δεν θα είναι δυνατή καμία συμφωνία όσο ο Ζελένσκι είναι στην εξουσία, εκτός κι αν η Ρωσία τον παρακάμψει και καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους πως δεν πιστεύει ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για σοβαρές διαπραγματεύσεις.
"Πρόκειται για μια πραγματική διπλωματική διαδρομή που έχει όλες τις πιθανότητες να συμβάλει σε μια δίκαιη ειρήνη", δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεκσάντρ Λιτβινένκο στις 20 Μαΐου.
"Αλλά δεν χρειαζόμαστε μια διετή εκεχειρία χρειαζόμαστε μια βιώσιμη ειρήνη για δεκαετίες, η οποία θα επέτρεπε την ανάπτυξη της Ουκρανίας. Και αυτό είναι θέμα εγγυήσεων ασφαλείας".
Παρόμοιες αναφορές που υποστηρίζουν ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος για ειρηνευτικές συνομιλίες εμφανίστηκαν νωρίτερα . Το Bloomberg έγραψε τον Ιανουάριο ότι, σύμφωνα με πηγές κοντά στο Κρεμλίνο, ο Ρώσος ηγέτης έστελνε σήματα στη Δύση που έδειχνε προθυμία για συμβιβασμό για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα τη διατήρηση των ουκρανικών εδαφών.