Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πάμε ολοταχώς για στρατιωτική εμπλοκή; Τρομερές πιέσεις στην Βουλγαρία για την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία σύμφωνα με πολιτικό

Σε ένα ακόμη βήμα που οδηγεί στην υφέρπουσα πολεμική κλιμάκωση κινούνται οι ΗΠΑ, με την αποστολή “στρατιωτικών εκπαιδευτών» για να συμμετάσχουν στον πόλεμο στην Ουκρανία», ανέφεραν οι New York Times (NYT) στις 16 Μαΐου.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των ΗΠΑ, Στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ, επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Επιτελείου, ανέφερε ότι "το ΝΑΤΟ θα παράσχει στρατιωτικούς εκπαιδευτές στο Κίεβο «κάποια στιγμή», σε μια κίνηση που θα σηματοδοτούσε μια σημαντική απόκλιση από την προηγούμενη απροθυμία του ΝΑΤΟ να στείλει δυνάμεις στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Θα φτάσουμε εκεί τελικά, με την πάροδο του χρόνου», είπε ο Μπράουν στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με αναφορές.

Τόνισε ότι "κάτι τέτοιο τώρα θα έθετε σε κίνδυνο «ένα σωρό εκπαιδευτές του ΝΑΤΟ» και θα δέσμευε τις αντιαεροπορικές άμυνες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καλύτερα για την προστασία των Ουκρανών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης".

Η αποκάλυψη έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Α.Μπλίνκεν είπε ότι «εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει» εάν θέλει να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους", μια σημαντική άμβλυνση της προηγούμενης απαγόρευσης, λόγω φόβου να προκληθούν παρόμοια ρωσικά αντίποινα.

Δεν ήταν καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις Μακρόν για αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία

Η ανακοίνωση έρχεται επίσης σε συνέχεια των προηγούμενων δηλώσεων του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αφαιρέσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία από το τραπέζι για να διατηρήσει «στρατηγική ασάφεια» στον αγώνα κατά της Ρωσίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτά τα σχόλια προκάλεσαν την έντονη καταδίκη από το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατιωτικές  ασκήσεις με πυρηνικούς πυραύλους ως απάντηση στη Δύση, για το τι μπορεί να οδηγήσει η άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών ακολούθησε το παράδειγμα του Μακρόν και σηματοδότησε την προθυμία να εξετάσει την αποστολή στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία.

Η Εσθονία εξετάζει το ενδεχόμενο αποστολής δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος

Ένας Εσθονός αξιωματούχος ανέφερε ότι συζητούν «σοβαρά» την πιθανότητα αποστολής στρατευμάτων στη δυτική Ουκρανία σε μη μάχιμους ρόλους, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας είπε ότι οι αποστολές δυνάμεων στην Ουκρανία «μπορεί να είναι αρκετά εφικτές».

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε άμεση εμπλοκή στον πόλεμο από τα στρατεύματά τους.

Η πρόταση για άμεση δυτική στρατιωτική συμμετοχή στη σύγκρουση έρχεται καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας υφίστανται αυξανόμενη πίεση από την νέα ρωσική  επίθεση στην πόλη του Χαρκόβου, όπου οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν.

Σύμφωνα με αναφορές στο πεδίο της μάχης, η Ρωσία συνεχίζει να κονιορτοποιεί την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

Τουλάχιστον το ήμισυ του συνόλου της παραγωγικής ικανότητας της Ουκρανίας έχει καταστραφεί, ενώ το Κίεβο έχει κρίση πυρομαχικών, έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, καθώς οι πληροφορίες μιλούν για «καταστροφικά νούμερα», σύμφωνα και με τον πρώην Α/ΓΕΕΔ της Ουκρανίας Β.Ζαλούζνι, τον οποίο ο Ζελάνσκυ απομάκρυνε από τα καθήκοντά του.

Τρομερές πιέσεις στην Βουλγαρία για την αποστολή  στρατιώτες της στην Ουκρανία σύμφωνα με Βούλγαρο πολιτικό

"Υπάρχει τεράστια πίεση στη βουλγαρική κυβέρνηση να στείλει βουλγαρικό στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία.

Πρώτον, αρκετές εκατοντάδες στρατιώτες ως συμβολικό σώμα που θα σταθμεύσουν στην περιοχή της Οδησσού για την προστασία της τοπικής βουλγαρικής μειονότητας".

“Ο απώτερος στόχος είναι να ρίξουν Βούλγαρους στρατιώτες στην πρώτη γραμμή και να τους επιστρέψουν στη Βουλγαρία σε φέρετρα”.

Αυτό δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος της Βουλγαρικής Αναγέννησης Κωσταντίν Κοσταντίνοφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρόκειται για μια κίνηση που έχει στόχο να προκληθεί μίσος ανάμεσα στην βουλγαρική κοινωνία και την Ρωσία, αφού όλο και περισσότερες βουλγαρικές στρατιωτικές μονάδες θα στέλνονται στην Ουκρανία και, τέλος, η Βουλγαρία θα ενταχθεί στην ενεργό καυτή φάση της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Ρωσία".

Ο Κοσταντίνοφ υποστηρίζει ότι εάν οι Βούλγαροι ευρωσκεπτικιστές και οι ρωσόφιλοι δεν κερδίσουν τις επερχόμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, σε λίγες εβδομάδες η πίεση για αποστολή βουλγαρικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα είναι τόσο ισχυρή που η βουλγαρική κυβέρνηση, όποια κι αν είναι, θα υποκύψει.

«Γάλλοι στρατιώτες πολεμούν ήδη στην Ουκρανία. Υπάρχουν νεκροί μεταξύ των Γάλλων. Οι Γάλλοι θα ζητήσουν βοήθεια, θα αποσταλούν και άλλοι στρατιώτες και κάποια στιγμή το ΝΑΤΟ θα παρέμβει στον πόλεμο», προβλέπει ο Βούλγαρος πολιτικός.

«Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος χτυπά κυριολεκτικά την πόρτα μας. Μόνο από εμάς εξαρτάται αν θα συμμετάσχουμε ή όχι», κατέληξε ο Κοσταντίνοφ.

Το Κίεβο ζητά παρέμβαση των ΗΠΑ στον πόλεμο με την Ρωσία

Μια ουκρανική αντιπροσωπεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Ουάσιγκτον για να ασκήσει πιέσεις για περισσότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει αυτές τις εκκλήσεις, αλλά ο Μπράουν είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ανάπτυξη εκπαιδευτών από το ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι «αναπόφευκτη».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ