Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Όπου φύγει φύγει: «Αγαπώ τη χώρα μου, αλλά ...» - Ακόμα και κολυμπώντας Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα για να αποφύγουν τη στράτευση (Βίντεο)

Το νερό του ποταμού Τίσα στα σύνορα με τη Ρουμανία, μπορεί να παγωμένο, οι όχθες του απότομες με βράχια και γεμάτες λάσπη ωστόσο, οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες βρίσκονται συχνά όπως αποκαλύπτουν με άντρες που προσπαθούν να τον διασχίσουν προκειμένου να ξεφύγουν από το στρατό και τον πόλεμο.

Το ότι χιλιάδες Ουκρανοί επέλεξαν να ρισκάρουν με το κολύμπι αντί να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους ως στρατιώτες στο ανατολικό μέτωπο είναι αποτέλεσμα της απόφασης τους Ζελένσκι να κινητοποιήσει νέα στρατεύματα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια μώλωπες, αιματηρού πολέμου χαρακωμάτων με τη Ρωσία. Μέτρα που επιτρέπουν στον στρατό να καλέσει περισσότερους στρατιώτες και να αυστηροποιήσει την τιμωρία για φοροδιαφυγή εγκρίθηκαν από τον ουκρανό πρόεδρο τον Απρίλιο. Το όριο ηλικίας κινητοποίησης μειώθηκε από τα 27 στα 25 και, από τις 18 Μαΐου, οι κληρωτοί θα μπορούσαν να χάσουν την άδεια οδήγησής τους και να παγώσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αξιωματούχοι λένε ότι από την έναρξη της εισβολής, 19 πτώματα έχουν βρεθεί στον ποταμό Τίσα, που αποτελεί μέρος των συνόρων μεταξύ Ουκρανίας και Ρουμανίας. Ο αφηγητής του βίντεο προειδοποιεί ότι ο θάνατος μπορεί να συμβεί σε «οποιονδήποτε τολμήσει να δραπετεύσει από μια χώρα όπου οι συνομήλικοί του με τα όπλα στα χέρια τους» επιλέγουν να πολεμήσουν για την ουκρανική κυριαρχία.

Ο υπολοχαγός Vladyslav Tonkoshtan συνέλαβε πρόσφατα έναν άνδρα στην όχθη του ποταμού, όπου ετοιμαζόταν να διασχίσει το ποτάμι με την ελπίδα να επανενωθεί με τη γυναίκα και τα παιδιά του, τα οποία δεν είχε δει εδώ και 2 χρόνια από τότε που κατέφυγαν σε άλλη χώρα της Ευρώπης.

«Δεν μπορούμε να κρίνουμε αυτούς τους ανθρώπους», είπε στη ΝΥ-Τimes, ο υπολοχαγός Tonkoshtan. «Αλλά αν φύγουν όλοι οι άνδρες, ποιος θα υπερασπιστεί την Ουκρανία;»

"Αγαπάμε τη χώρα μας αλλά..."
 

Ουκρανοί που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υποχρεωτικη στράτευση εξομολογούνται!

Ο Αnton ήταν καθ' οδόν για να εργαστεί ως εθελοντής στο Χάρκοβο πριν από 15 ημέρες γράφει η εφημερίδα Τhe Guardian, όταν άντρες τον σταμάτησαν και ρώτησαν: «Γεια, ποιος είσαι;» Και: "Μπορείς να μου δείξεις τα έγγραφά σου σε παρακαλώ;"

Ένας από τους αξιωματικούς βρήκε το όνομα του Άντον στη λίστα του στο tablet. Μια λέξη ήταν γραμμένη δίπλα του με κόκκινα κεφαλαία γράμματα: Ανυπότακτος

Οι άνδρες τον οδήγησαν αμέσως στο πλησιέστερο στρατολογικό γραφείο. Αν και τους εξήγησε ότι ήταν εθελοντής που έκανε χρήσιμη εργασία ΜΚΟ, ο αξιωματικός δεν εντυπωσιάστηκε και του εξήγησε πως  έπρεπε να παρουσιαστεί εντός τριών ημερών ενώπιον μιας ιατρικής επιτροπής, η οποία θα αξιολογούσε εάν ήταν ικανός να πάει στο στρατό. Αν δεν εμφανιζόταν αντιμετώπιζε πρόστιμο 5.100 εθνικού νομίσματος (£100). 

Ο αξιωματούχος είπε ότι εάν ο Άντον δεν ήθελε να υπηρετήσει, θα μπορούσε να κολυμπήσει διασχίζοντας τον ποταμό Τίσα προς τη Ρουμανία. 

«Ήταν ένα αστείο, αλλά και πραγματικότητα», είπε ο Άντον που εξαφανίστηκε. Μετακόμισε σε ένα χωριό και εργάζεται εξ αποστάσεως. "Αγαπώ τη χώρα μου. Αλλά δεν μπορώ να σκοτώσω κανέναν και δεν θέλω να πεθάνω».

Και πρόσθεσε: «Όλοι έχουν κουραστεί από τον πόλεμο. Και αυτής της κυβέρνησης. Υπάρχει μια στάση: «Πήγαινε να γαμ@...»».

Στο "νησί της επιβίωσης"

Ο Oleksandr – ένας 36χρονος διευθυντής πληροφορικής – είπε ότι σπάνια έβγαινε έξω. Απέφευγε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ταξιδεύοντας μόνο με αυτοκίνητο. Μετακόμισε σε μια πλούσια γειτονιά του Κιέβου επειδή οι στρατευμένοι αξιωματικοί προτιμούσαν να επιχειρούν σε φτωχότερες συνοικίες, όπου ήταν ευκολότερο να συλληφθούν οι ανυπότακτοι, είπε.

Μερικοί από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο τετράγωνό του ήταν βουλευτές. «Ο στρατός δεν έρχεται εδώ. Το συγκρότημά μας είναι νησί επιβίωσης. Το να είσαι φτωχός στην Ουκρανία σημαίνει να είσαι νεκρός», είπε η σύζυγος του Oleksandr, η Nastia.

Η Nastia είπε ότι ανησυχούσε για τον σύζυγό της και υπέφερε από κρίσεις πανικού. «Είμαστε παντρεμένοι 12 χρόνια. Είμαστε ένας οργανισμός. Αν πεθάνει θα πεθάνω κι εγώ. Ίσως αυτοκτονήσω», είπε.

Φοβάμαι να πεθάνω

Τον Οκτώβριο του 2023 ένας από τους φίλους τους, ο Μίροσλαβ, έφυγε από την Ουκρανία με τα πόδια. Αγόρασε έναν χάρτη για $500 (£400), πληρώνοντας με μια τοποθεσία κρυπτογράφησης και ταξίδεψε για 24 ώρες στην Ουγγαρία, σε χωράφια και μέσα από ένα δάσος.

Σύρθηκε μέσα από μια τρύπα σε έναν φράχτη στα σύνορα και στη συνέχεια πήγε σε ένα ουγγρικό αστυνομικό τμήμα. Ο Μίροσλαβ βρίσκεται τώρα στη Βαρσοβία. «Δεν ήθελα να πολεμήσω. Φοβάμαι να πεθάνω», είπε.

Ο 38χρονος Βιτάλι, εργαζόμενος στο καζίνο από της Οδησσού, είχε περάσει μήνες αποταμιεύοντας χρήματά για να πάει κρυφά μια νύχτα στη γειτονική Μολδαβία.

Πριν φύγει από την Ουκρανία, είπε, θα προσπαθούσε να αποφύγει να βγει σε δημόσιο χώρο και θα ακολουθούσε μια κυκλική διαδρομή προς τη δουλειά για να αποφύγει να περπατήσει δίπλα στο γραφείο οχημάτων.

«Δεν θέλω να σκοτώσω κανέναν. Θέλω να ζήσω ειρηνικά», είπε στο CBC News στην πόλη Congaz της Μολδαβίας, όπου μένει σε ένα καταφύγιο για Ουκρανούς πρόσφυγες.

Είπε ότι είδε τους γνωστούς του να επιστρατεύονται και πιστεύει ότι είναι άχρηστο να στείλει έναν άνθρωπο που δεν θέλει να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή γιατί οι αρχές απλώς θα τον οδηγούσαν στη σφαγή του. «Δεν θα ήθελα να γυρίσω σπίτι με φέρετρο ή ανάπηρο».

Πίσω στο Congaz της Μολδαβίας, ο 42χρονος Σεργκέι, ο οποίος περπάτησε για ώρες μέσα από λασπωμένα χωράφια τον Ιανουάριο για να φύγει από την Ουκρανία, μιλά για μια κούραση που έχει επικρατήσει σε ορισμένους καθώς ο πόλεμος πλησιάζει τα δύο χρόνια του. Και αυτός φοβάται να αποκαλύψει το πλήρες όνομά του, αλλά είπε από τότε που έφυγε, έχει λάβει μηνύματα από φίλους που του ζητούν τη συμβουλή του για να βγει έξω.

Επιμένει ότι είναι πατριώτης, αλλά όχι τέτοιος που θα μείνει και θα κινδυνεύσει να τον στείλουν σε ένα όπλο με όπλο.

«Μπορείς να αγαπήσεις την πατρίδα σου με διαφορετικούς τρόπους», είπε. « Κάθε άντρας πρέπει να έχει μια επιλογή».

Τα "επικίνδυνα ταξίδια"

Πολλοί είναι εκείνη που πληρώνουν τους ντόπιους λαθρέμπορους για να τους δείξουν τη διαδρομή. Η τρέχουσα τιμή είναι $5.000 έως $15.000 ανά άτομο. Μια άλλη επιλογή είναι να δωροδοκήσει ένας Ουκρανός για να λάβει το πιστοποιητικό ιατρικής εξαίρεσης και να αποφύγει τη στράτευση μέσω "νόμιμων¨ διαδικασιών.

Περίπου οι μισοί από αυτούς που προσπαθούν να δραπετεύσουν – 40.000 άνθρωποι, μέχρι το καλοκαίρι του 2023 – πιάνονται. Κάποιοι πνίγονται. 

Περισσότεροι από 18.000 άλλοι έχουν σταματήσει από την Ουκρανία ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν πέρα ​​από τα σύνορα, ενώ χιλιάδες άλλοι συνελήφθησαν σε συνοριακά σημεία ελέγχου με έγγραφα που οι ουκρανικές αρχές έκριναν πλαστά.

Η Μολδαβία, μια πρώην δημοκρατία της Σοβιετικής Ένωσης, έχει δει τον μεγαλύτερο αριθμό νέων αφίξεων μεταξύ των τεσσάρων χωρών από τις οποίες δραπετεύουν κυρίως οι άνδρες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριακής πολιτικής της χώρας, 15.000 άνθρωποι έχουν περάσει παράνομα από την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι λένε ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άνδρες που βλέπουν τη Μολδαβία ως σημείο στάσης πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...