Νέο ουκρανικό αμυντικό δημοσίευμα αναλύει «ποια πυραυλικά συστήματα αεράμυνας» μπορεί να αναμένει η Ουκρανία από τους συμμάχους της».
Τι Πιστεύουν οι Ουκρανοί για τους Ελληνικούς Patriot;
Όπως έγινε γνωστό, η Γερμανία ξεκίνησε μία διεθνή πρωτοβουλία αναζήτησης συστημάτων αεράμυνας για την ουκρανική πολεμική αεροπορία. Εντός αυτού του πλαισίου, το ίδιο το Βερολίνο απέστειλε στο Κίεβο ακόμη ένα πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος MIM-104 Patriot. Έτσι, μέχρι σήμερα οι Γερμανοί έχουν στείλει 3 τέτοια συστήματα στην Ουκρανία από τα συνολικά 12 που διαθέτουν. Σύντομα θα φτάσει στην χώρα και ένα γερμανικό σύστημα αεράμυνας τύπου IRIS-T SLM.
Στην γερμανική πρωτοβουλία ανταποκρίθηκαν ήδη οι Πολωνοί, οι οποίοι υποσχέθηκαν να αναζητήσουν πυραύλους για τα ουκρανικά συστήματα αεράμυνας και οι Βρετανοί που θα παράσχουν στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων που θα είναι το ακριβότερο έως τώρα. Σε αυτό το πακέτο θα περιλαμβάνονται αντιαεροπορικοί πύραυλοι από το απόθεμα του βρετανικού στρατού, όπως και νέες παραγγελίες για εξοπλισμό αεράμυνας.
Οι Ουκρανοί ζητούν όμως συστοιχίες Patriot, οι οποίες είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Όλη η Ευρώπη επιχειρεί σήμερα 30 με 35 συστοιχίες αυτού του υπερσύγχρονου και πανάκριβου οπλικού συστήματος. Γίνονται συζητήσεις να μεταφερθούν και τα εξίσου ισχυρά συστήματα SAMP/T στο Κίεβο, ωστόσο αναμένεται η έγκριση της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι δύο αυτές χώρες αποτελούν τα κράτη που ανέπτυξαν το εν λόγω όπλο, οπότε δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η αποστολή τους στην Ουκρανία χωρίς την άδειά τους.
«Ο Ουκρανός υπουργός εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την μεταφορά 4 συστοιχιών Patriot. Είναι άγνωστο με ποιες χώρες-δωρητές συζητάμε, αλλά σύμφωνα με δυτικά δημοσιεύματα γίνονται ανεπίσημες συζητήσεις άσκησης πίεσης στην Ισπανία και την Ελλάδα» έγραψε το ουκρανικό μέσο.
Όπως έχουμε αναφέρει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, η ελληνική πολεμική αεροπορία διαθέτει σήμερα 6 συστοιχίες Patriot της έκδοσης PAC2. Για την ακρίβεια χρησιμοποιούμε ραντάρ της έκδοσης PAC3 με πυραύλους τύπου GEM-T της έκδοσης PAC2, σύμφωνα με αναφορές.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται πως είναι έτοιμες να παράσχουν στην Αθήνα κάποιες εγγυήσεις, ενώ σκοπεύουν να αγοράσουν την μία συστοιχία από την χώρα. Παράλληλα, αξίζει να σημειώσουμε πως νωρίτερα η Ελλάδα ήταν τελείως απρόθυμη να μεταφέρει αυτό το οπλικό σύστημα σε εμάς. Αντίθετα, ήθελε να μας δώσει συστήματα S-300 ως αντάλλαγμα μία αμερικανική συστοιχία Patriot» έκλεισε η ουκρανική δημοσίευση, επιβεβαιώνοντας πως η πίεση στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Όσο για την Ισπανία να αναφέρουμε πως επιχειρεί μόνο μόνο 3 συστοιχίες έκδοσης PAC2, για αυτό και η δυτική πίεση επικεντρώνεται στην χώρα μας.
Τέλος, να σας ενημερώσουμε πως στην γερμανική πρωτοβουλία ανταποκρίθηκε και η Δανία, η οποία προθυμοποιήθηκε να πληρώσει για μία συστοιχία Patriot από οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί να την στείλει στην Ουκρανία. Έτσι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι Δανοί να αγοράσουν μία ελληνικά συστοιχία Patriot για να την αποστείλουν στο Κίεβο.