Δημοσιεύματα σε ισραηλινά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ διαβεβαίωσε χθες Τρίτη τον αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν πως δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για την έναρξη ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα.
Αυτό που είπε ο κ. Γκάλαντ χθες είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ανακοίνωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προχθές Δευτέρα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλούνται τα δημοσιεύματα στις ψηφιακές εκδόσεις δυο ισραηλινών εφημερίδων (Times of Israel, Haaretz) και αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου (Axios).
Προχθές ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωσε πως ορίστηκε ημερομηνία —χωρίς να αποκαλύψει ποια είναι— για την έναρξη της επίθεσης στην πόλη στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του θυλάκου.
Απεναντίας, ο κ. Γκάλαντ φέρεται να είπε στον κ. Όστιν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους πως οι ισραηλινοί σχεδιασμοί για την εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων και την επιχείρηση βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της οριστικοποίησης.
Οι ΗΠΑ, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Ισραήλ σε διεθνές επίπεδο, έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής τέτοιας επιχείρησης στη Ράφα, εκτιμώντας πως θα είχε βαρύ απολογισμό στις τάξεις των αμάχων.
Την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται συνάντηση για να συζητηθούν οι ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς, δήλωσε χθες ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου υφίσταται πίεση από ακροδεξιούς υπουργούς της κυβέρνησής του να διατάξει εισβολή στη Ράφα, κατ’ αυτόν το τελευταίο οχυρό της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά την απόσυρση μονάδων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τη Χαν Γιούνις (νότια), ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ διεμήνυσε προχθές μέσω X ότι «αν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να τερματίσει τον πόλεμο χωρίς να επιτεθεί στη Ράφα για να νικηθεί η Χαμάς, δεν θα έχει πλέον την εντολή για να συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός».
Μερικές ώρες αργότερα, ο κ. Νετανιάχου ανακοίνωνε πως ορίστηκε ημερομηνία. Χθες επανήλθε, υποσχόμενος πως ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει «όλα» τα τάγματα της Χαμάς, μη εξαιρουμένων όσων βρίσκονται στη Ράφα. «Καμιά δύναμη στον κόσμο δεν θα μας σταματήσει», διατράνωσε, υποστηρίζοντας πως «πολλές δυνάμεις προσπαθούν, αλλά τίποτε δεν θα (τις) βοηθήσει».
Συρία: Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικό πλήγμα κατά υποδομών της Χεζμπολάχ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την ευθύνη για αεροπορικό πλήγμα εναντίον «υποδομών» της Χεζμπολά του Λιβάνου στη Συρία, επαναλαμβάνοντας πως εννοούν να αποτρέψουν την εδραίωση του ένοπλου κινήματος στην περιοχή.
«Ο στρατός βομβάρδισε στρατιωτικές υποδομές οι οποίες, με βάση συγκεκριμένες πληροφορίες, χρησιμοποιούνταν από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολά στο συριακό μέτωπο», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις μέσω X.
Ο ισραηλινός στρατός «καθιστά υπεύθυνο το συριακό καθεστώς για όλες τις δραστηριότητές στην επικράτειά του και δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολά να πάρει θέσεις στο συριακό μέτωπο», πρόσθεσε.
Νωρίτερα χθες, ανέφερε πως έπληξε συριακή στρατιωτική θέση, ανταποδίδοντας την εκτόξευση ρουκέτας από τη νότια Συρία εναντίον του υψιπέδου του Γκολάν, τμήμα του οποίου έχει κυριεύσει και προσαρτήσει το Ισραήλ.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία, έκανε λόγο για δυο ισραηλινά πλήγματα, ένα χθες Τρίτη το πρωί, το άλλο το βράδυ της Δευτέρας.
Αυτό που έγινε χθες Τρίτη το πρωί στον νομό Ντεράα (νότια) είχε στόχο αποθήκες «με όπλα και πυρομαχικά» τόσο των δυνάμεων της Δαμασκού όσο και «οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν» και κατέστρεψε τους στόχους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Προχθές Δευτέρα το βράδυ, το Ισραήλ έπληξε στρατιωτική εγκατάσταση στη νότια Συρία «ανταποδίδοντας εναντίον οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν και τη λιβανική Χεζμπολά, που εκτόξευσαν ρουκέτα από τη συριακή επικράτεια προς την κατεύθυνση του κατεχόμενου συριακού (υψιπέδου του) Γκολάν», κατά τη ΜΚΟ.
Τα επεισόδια αυτά καταγράφονται μετά την αποδοθείσα στο Ισραήλ αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, στην οποία βρήκαν τον θάνατο 16 άνθρωποι, κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάμεσά τους ήταν επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων δυο ανώτατων αξιωματικών.
Ο ισραηλινός στρατός έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, σχεδόν όλους από αέρος, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη γειτονική χώρα το 2011, βάζοντας στο στόχαστρο ειδικά σχηματισμούς προσκείμενους στο Ιράν.
Το Ισραήλ σπάνια αναλαμβάνει δημόσια την ευθύνη για τα πλήγματα αυτά, διαμηνύει ωστόσο συχνά πως δεν πρόκειται να επιτρέψει μεταφορές όπλων από το Ιράν στη λιβανική Χεζμπολά στη Συρία, ούτε την εδραίωση του σιιτικού κινήματος αυτού, ορκισμένου εχθρού του εβραϊκού κράτους, στο νότιο τμήμα της συριακής επικράτειας.