Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Εσθονία-Λετονία-Λιθουανία φοβούνται κλιμάκωση της Ρωσίας! Προετοιμαστείτε γιατί ο Πούτιν θα μας εισβάλει

Το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο για την έναρξη ενός «υπαρξιακού» πολέμου από τη Ρωσία εναντίον των χωρών της Βαλτικής, προειδοποίησαν οι πρεσβευτές και των τριών χωρών.

Μίλησαν αποκλειστικά στην The Sunday Telegraph, οι κορυφαίοι διπλωμάτες στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία και δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να «στρέψει γρήγορα τον πόλεμο» από την Ουκρανία για να εισβάλει στη Βαλτική .

Είπαν ότι η θηριωδία της Ουκρανίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ξύπνησε τις «πιο σκοτεινές αναμνήσεις» των τριών χωρών από την κατοχή υπό τον Στάλιν .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Εσθονός πρέσβης Viljar Lubi , η Λετονή πρέσβης Ivita Burmistre και η επιτετραμμένη της Λιθουανίας Lina Zigmantaite τίμησαν την 20ή επέτειο της Παρασκευής από την ένταξη των χωρών τους στο ΝΑΤΟ.

Οι πρεσβευτές είπαν ότι η ένταξη στη συμμαχία σήμαινε ότι τα έθνη τους δεν είχαν ποτέ «ισχυρότερη συλλογική ασφάλεια» από σήμερα, αλλά «ούτε αντιμετωπίσαμε μια πιο τρομακτική απειλή από αυτή της Ρωσίας».

Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν υποτιμήσει τον κίνδυνο της Ρωσίας: «Οι προειδοποιήσεις μας για τη αυξανόμενη απειλή από την Ανατολή απορρίφθηκαν πολύ εύκολα σε ορισμένες συμμαχικές πρωτεύουσες.

«Γνωρίζαμε τότε, όπως γνωρίζουμε σήμερα ότι μόνο μια συλλογική άμυνα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Ευρώπη. Μας έλειπε αυτό στη δεκαετία του 1930 και γιαυτό πληρώσαμε βαρύ τίμημα, αυτό που πληρώνουν τώρα οι Ουκρανοί».

Οι πρεσβευτές είπαν ότι τα «μαρτύρια» που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ουκρανία με τη μορφή «απέλασης, βασανιστηρίων, απαγωγών παιδιών» και «πολιτιστικής διαγραφής» ξύπνησαν τις «δικές τους πιο σκοτεινές μνήμες και φόβους» των χωρών τους, στη σοβιετική κατοχή των χωρών της Βαλτικής που ξεκίνησε το 1940.

Προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε για άλλη μια φορά να επιδιώξει να εισβάλει: «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πολεμική οικονομία της Ρωσίας και ο σκληραγωγημένος στρατός της Ρωσίας μπορούν να περιστραφούν γρήγορα από το νότο προς τη δύση.

«Συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις των μυστικών υπηρεσιών ότι μια απότομη στρατηγική πρόκληση για την άμυνα και την αποτροπή μας θα μπορούσε να έρθει σε μόλις τρία χρόνια ή και λιγότερο. Εμείς στην ανατολική πλευρά της Βαλτικής Θάλασσας έχουμε λίγα φυσικά σύνορα και πουθενά να υποχωρήσουμε».

Εμείς και οι σύμμαχοί μας πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε γρήγορα, πειστικά και αποτελεσματικά σε κάθε είδους απειλές της Ρωσίας».

Για να αποτρέψουν τη Ρωσία, ζήτησαν «ταχύτερη λήψη αποφάσεων» από το ΝΑΤΟ και όλα τα μέλη και «να επενδύσουν στις δυνάμεις και τον εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν τα νέα αμυντικά σχέδια της συμμαχίας».

Οι πρεσβευτές είπαν ότι τα κράτη της «πρώτης γραμμής» της Βαλτικής «είναι έτοιμα να πολεμήσουν για να υπερασπιστούν κάθε ίντσα και κάθε ψυχή» και «το ΝΑΤΟ πρέπει να κάνει το ίδιο». Είπαν επίσης ότι η ηγεσία του ΝΑΤΟ χρειάζεται ένα «ισχυρό» Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, είπαν ότι η Ρωσία δεν πρέπει «να επιτραπεί να κερδίσει». Οι πρεσβευτές είπαν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ σε μελλοντική ημερομηνία όχι μόνο θα προστατεύσει τη χώρα από περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα, αλλά θα ενισχύσει τη συμμαχία επειδή «ως σκληρός σύμμαχος, η Ουκρανία θα συμβάλει βαριά στην ασφάλειά μας».

Πρόσθεσαν: «Ένας ξεκάθαρος δρόμος για την ένταξη της Ουκρανίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για την 75η επετειακή Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι».

Η παρέμβαση των πρεσβευτών έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει να αντιστέκεται στη Ρωσία και αβεβαιότητας για το μέλλον του ΝΑΤΟ.

Ένα πακέτο αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία παραμένει κολλημένο στο Κογκρέσο. Την ίδια στιγμή, τα μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να προετοιμαστούν για την πιθανή επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει με την ιδέα της αποχώρησης από τη συμμαχία .

Η αναφορά των διπλωματών σε ένα «ισχυρό» Ηνωμένο Βασίλειο και την ανάγκη «επένδυσης» είναι πιθανό να ερμηνευθεί ως έκκληση προς τη Βρετανία να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες.

Η Κυβέρνηση έχει δεχτεί κριτική από τους δικούς της βουλευτές τις τελευταίες εβδομάδες γιατί δεν βρήκε επιπλέον χρήματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις στον Προϋπολογισμό.

Η Βρετανία δαπανά επί του παρόντος περίπου το 2% του ΑΕΠ για τον στρατό της.

Σε συνέντευξή του στην The Telegraph νωρίτερα αυτό το μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Κρισιάνις Κάρινς , προέτρεψε τη Βρετανία να ακολουθήσει για την επανεισαγωγή της στράτευσης για να αποτρέψει τη Ρωσία .

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ