Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν φιλοξένησε τους υπουργούς Εξωτερικών της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας στην Ουάσιγκτον τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Blinken επαίνεσε τα κράτη της Βαλτικής για τη συμβολή τους στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ.
Οι ΥΠΕΞ χωρών του ΝΑΤΟ της Βαλτικής επισκέπτονται τις ΗΠΑ
Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι η Βαλτική αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για άλλες χώρες όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Margus Tsahkna (Eesti 200), ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας Krišjanis Karinš και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Gabrielius Landsbergis πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια μιας συμβολικής εβδομάδας, κατά την οποία οι τρεις χώρες της Βαλτικής γιορτάζουν την 20ή επέτειο της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, αναφέρει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:
"Σύμφωνα με την Tsahkna, ο κύριος στόχος της Εσθονίας στη συνάντηση ήταν να τονίσει τη σημασία της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία καθώς και να εξηγήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ανάγκη να αυστηροποιήσουν τα περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας.
"Η νίκη της Ουκρανίας μπορεί να είναι ο μόνος στόχος του ελεύθερου κόσμου. Όλες οι ενέργειές μας βασίζονται στην επιθυμία μας να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο το συντομότερο δυνατό", είπε η Τσάχνα.
Η Εσθονία θα διαθέσει το 0,25% του ΑΕΠ της στην άμυνα της Ουκρανίας!
"Χώρες ομοϊδεάτες που θα διαθέσουν το 0,25% του ΑΕΠ τους τα επόμενα χρόνια στην άμυνα της Ουκρανίας θα ήταν αρκετό για να εξασφαλίσουν τη νίκη της Ουκρανίας. Η Εσθονία έχει ήδη αναλάβει αυτή τη δέσμευση" αυτός πρόσθεσε.
«Ελπίζω πάρα πολύ και έχουμε λάβει επίσης αυτά τα ενθαρρυντικά μηνύματα, ότι στο εγγύς μέλλον, πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, θα μπορέσουν και οι ΗΠΑ να λάβουν αυτήν την απόφαση. Μιλήσαμε επίσης για την εκμετάλλευση των παγωμένων Ρωσικών περιουσιακών στοιχείων,
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται της πρωτοβουλίας στις χώρες της G7, και η Εσθονία συζητά σήμερα στο κοινοβούλιο μας, πώς μπορούν πραγματικά να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, επομένως υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης και εδώ».
Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW): Η Ρωσία προετοιμάζεται για τη σύγκρουση του ΝΑΤΟ μέχρι το 2026 ή το 2027
Η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν συμβατικό πόλεμο μεγάλης κλίμακας με το ΝΑΤΟ νωρίτερα από το αναμενόμενο, αποκάλυψε το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), επισημαίνοντας ότι οι χρηματοοικονομικοί και στρατιωτικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια μεγάλης κλίμακας συμβατική σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, "όχι άμεσα αλλά πιθανόν σε συντομότερο χρονοδιάγραμμα από αυτό που είχαν αρχικά υποθέσει ορισμένοι δυτικοί αναλυτές».
«Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda τόνισε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εντείνει τις προσπάθειες ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας του, προσανατολίζοντας ανάλογα την οικονομία της χώρας του, έχοντας την πρόθεση να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ το 2026 ή το 2027, επικαλούμενος απροσδιόριστες γερμανικές έρευνες», έγραψε το ISW.
"Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας Troels Lund Poulsen δήλωσε στις 9 Φεβρουαρίου ότι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να επιτεθεί σε μια χώρα του ΝΑΤΟ εντός τριών έως πέντε ετών,ανατρέποντας το χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί από τηναξιολόγηση του ΝΑΤΟ το 2023."
Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν κλιμακωθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσότερων μελών στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική «θα θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. "
«Το χρονοδιάγραμμα για την ανασύσταση μιας σημαντικής ρωσικής συμβατικής στρατιωτικής απειλής εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους οικονομικούς πόρους που είναι διατεθειμένος να διαθέσει ο Πούτιν για αυτό », έγραψε το ISW.
Ο Πούτιν έχει συχνά υπονοήσει πιθανή επίθεση σε στόχους του ΝΑΤΟ ενώ έχει αναφερθεί στην απειλή ενός πυρηνικού πολέμου. Την περασμένη εβδομάδα, το CNN ανέφερε ότι ο Πούτιν είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν υπάρχει απειλή για την ύπαρξη της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι από στρατιωτική και τεχνική άποψη, η Ρωσία είναι έτοιμη για έναν πυρηνικό πόλεμο, αν και δεν είπε ότι επίκειται.
Ο Πούτιν είπε επίσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Κυριακή «όλα είναι πιθανά στον σύγχρονο κόσμο» όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης, ανέφερε το Newsweek.
Ο ρωσικός στρατός υπόκειται σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να υποστηρίξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ επεκτείνει τις συμβατικές του δυνατότητες προετοιμάζοντας μια πιθανή μελλοντική μεγάλης κλίμακας σύγκρουση με το ΝΑΤΟ, έγραψε το ISW.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου συζήτησε με το συμβούλιο του Υπουργείου Άμυνας την Τετάρτη σχετικά με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της μαχητικής ισχύος του ρωσικού στρατού"
Πρώτος στόχος του Πούτιν μετά την Ουκρανία είναι οι χώρες της Βαλτικής
Η νέα Ρωσική επίθεση αναμένεται να έχει ως πιθανότερο αρχικό στόχο χώρες της Βαλτικής θάλασσας που έχουν Ρωσικές μειονότητες , όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία, οι οποίες μοιράζονται σύνορα είτε απευθείας με την Ρωσία είτε με τη σύμμαχο αυτής Λευκορωσία, ενώ στην "πλάτη τους" βρίσκεται το Ρωσικό Καλλίνιγκραντ.
Σε τέτοια περίπτωση κομβικός θα είναι ο ρόλος της Πολωνίας, με τον οποίο η Λιθουανία και κατ'επέκατση και οι λοιπές χώρες της Βαλτικής επικοινωνούν μέσω της στενωπού του Suwalki, αλλά και της Γερμανίας ως βάσης ανεφοδιασμού των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο μήκος κύματος με το (ISW) ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Ρωσική απειλή, ζητώντας από τις χώρες της ΕΕ να ενισχύσουν την Ουκρανία αλλά και να προετοιμαστούν ενισχύοντας την άμυνά τους, αφού "αν θέλεις ειρήνη θα πρέπει να είσαι έτοιμος για πόλεμο", όπως είπε.
Η χώρα μας ως μέλος της ΕΕ-ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί ανάλογα.