Εκατοντάδες δημόσια διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες από τον Αύγουστο του 2023 έως και σήμερα επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη μεταφορά μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας.
Για Πόσο «Μεγάλη» Ποσότητα Μιλάμε και Πώς Γίνεται η Μεταφορά;
Αυτή όμως δεν είναι μία νέα είδηση, αφού πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε μιλήσει για αυτές τις πολύ σημαντικές μεταφορές πυρομαχικών από την Πιονγιάνγκ στην Μόσχα. Νέα δεδομένα όμως έρχονται από μία καινούργια μελέτη που πραγματοποίησε η αμερικανική δεξαμενή σκέψης ονόματι Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Μελέτες (CSIS), η οποία αποκαλύπτει πώς μεταφέρονται τα πυρομαχικά από βορειοκορεάτικα λιμάνια σε ρωσικά και πώς φτάνουν εν τέλει στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
Αναλυτικότερα, με την βοήθεια των δορυφόρων οι ειδικοί παρατήρησαν αυξημένη κινητικότητα σκαφών μεταξύ της παραθαλάσσιας πόλης και λιμάνι Νατζίν (Najin) στην Βόρεια Κορέα και των ρωσικών λιμανιών Ντουνάι (Dunai) και Βοστόσνι (Vostochny). Αυτά τα ταξίδια των πλοίων πιστεύεται πως είχαν ως αποτέλεσμα την μεταφορά περισσότερων από 2,5 εκατομμυρίων βλημάτων πυροβολικού και άλλων πυρομαχικών μέχρι στιγμής.
Φυσικά αυτές οι πληροφορίες αποδεικνύουν για άλλη μία φορά πόσο έχει εμβαθύνει η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του βορειοκορεάτικου και ρωσικού υπουργείου άμυνας μία περίοδο που ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο του.
Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός άμυνας δήλωσε πρόσφατα πως από τον περασμένο Αύγουστο η Πιονγιάνγκ έχει μεταφέρει περίπου 6.700 κοντέινερ στην Ρωσία. Αν το νούμερο αληθεύει, τότε η ποσότητα αυτή μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου 3 εκατομμύρια βλήματα διαμετρήματος 152 χιλιοστών (πυροβολικού) ή περισσότερα από 500 χιλιάδες βλήματα των 122 χιλιοστών για πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων (MLRS).
Ο Νοτιοκορεάτης πρόσθεσε πως αν και τα βορειοκορεάτικα εργοστάσια που παράγουν όπλα για τον στρατό της χώρας εργάζονται σε ποσοστό 30% λόγω ελλείψεων σε πρώτη ύλη και μειωμένης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τα βορειοκορεάτικα εργοστάσια που παράγουν όπλα και πυρομαχικά για εξαγωγές στην Ρωσία δουλεύουν στο 100% τους.
Σε ένα έγγραφο που ανήκει στο αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ και δημοσιεύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου φέτος αναφέρονταν πως η Βόρεια Κορέα έχει μεταφέρει περισσότερα από 10 χιλιάδες κοντέινερ με πυρομαχικά ή άλλα αμυντικά προϊόντα στην Ρωσία από τον Σεπτέμβριο.
Αν τα νούμερα ισχύουν και πράγματι η Πιονγιάνγκ έχει παραδώσει στον ρωσικό στρατό τόσα εκατομμύρια βλήματα και πυρομαχικά, τότε φαίνεται πως μόνο η Βόρεια Κορέα μπόρεσε να βοηθήσει με πολεμοφόδια τους Ρώσους περισσότερο από ότι μπόρεσε όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την Ουκρανία με αντίστοιχα όπλα την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.