Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις εξαγωγές της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας στην ΕΕ, αφού θεωρείται βέβαιο ότι αυτές θα μηδενιστούν για πολλά χρόνια, λόγω του Ψυχροπολεμικού κλίματος που θα επικρατεί μετά το πέρας αυτού.
Συνέπεια των παραπάνω είναι οι Ευρωπαϊκές χώρες να αντικαθιστούν Ρωσικά οπλικά συστήματα είτε με αντίστοιχα των ΗΠΑ ή άλλων Δυτικών χωρών, όπως ΗΒ-Γερμανία-Γαλλία κατά βάση.
Η Κροατία αποκτά τα Γαλλικά μαχητικά RAFALE
Αυτά σκεπτόμενη «η Κροατία αποφάσισε να αποκτήσει τα Γαλλικά μαχητικά Rafale, αντικαθιστώντας τον παλιό στόλο των Ρωσικών MIG-21», σύμφωνα με σχετικό άρθρο έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:
“H Κροατία είναι το πιο πρόσφατο μεταξύ επτά εθνών που απέκτησε γαλλικά μαχητικά Rafale, τα οποία έχουν γίνει πρωταθλητές εξαγωγών.
Το έχουν αποκτήσει πλέον οι Πολεμικές Αεροπορίες επτά εθνών, συμπεριλαμβανομένων της Ινδίας και των ΗΑΕ. Με τα χρόνια, το τζετ έχει δημιουργήσει μια τρομερή φήμη ως ένα από τα πιο κυρίαρχα μαχητικά πολλαπλών ρόλων.
Η Κροατία ανακοίνωσε ότι έχει αποκτήσει επίσημα τα πρώτα έξι (6) Rafale από τα συνολικά 12 που παραγγέλθηκαν από τη Γαλλία.
Αυτό ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κροατίας (MoD) δημοσίευοντας επίσης μια φωτογραφία με τα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Οι κινήσεις της Κροατίας για την απόκτηση των Rafale ξεκίνησε τον Μάιο του 2021.
Μετά από εκτενείς διαπραγματεύσεις, υπογράφηκε συμφωνία αξίας 1,15 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,21 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) τον Νοέμβριο του 2021, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαδικασία εξαγοράς. Οι πληρωμές για την προμήθεια έχει προγραμματιστεί να εκτείνονται από το 2021 έως το 2026.
Η τελετή παράδοσης του πρώτου Rafale πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2023 στη βάση της γαλλικής αεροπορικής και διαστημικής δύναμης στο Mont-de-Marsan, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη της μετάβασης της Κροατίας στο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος.
Με την επιβεβαίωση της ιδιοκτησίας των αρχικών έξι αεροσκαφών, η Κροατία είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τις αμυντικές της ικανότητες.
Τα 12 αεροσκάφη Rafale, συμπεριλαμβανομένων 10 μονοθέσιων και δύο διθέσιων, είναι πλεονάζουσες μονάδες της Γαλλικής Αεροπορικής και Διαστημικής Δύναμης, όλα αναβαθμισμένα στο πρότυπο F3-R.
Το Rafale είναι εξοπλισμένο με συστήματα επιθετικής πλοήγησης αιχμής, ένα ηλεκτρονικό ραντάρ νέας γενιάς που διαθέτει συστήματα ενσωμάτωσης υψηλής αισθητήρα και αυτοπροστασίας.
Επιπλέον, μπορεί να υπερηφανεύεται για την ικανότητα χρήσης μιας ποικιλίας όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους.
Παράλληλα με το αεροσκάφος, η Κροατία θα λάβει επίσης προσομοιωτές, εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες συνεχούς υποστήριξης μέχρι τα τέλη του 2026. Αυτό θα διευκολύνει την ομαλή ενσωμάτωση και λειτουργία των νέων πόρων.
Η παράδοση και των 12 Rafales αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2025.
Με σχέδια να λειτουργήσει το Rafale μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2050, η Κροατία πραγματοποιεί στρατηγικές επενδύσεις για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια ως «αξιόπιστος εταίρος του ΝΑΤΟ».
Η επιτυχία των εξαγωγών του Rafale
Το Rafale της Dassault Aviation, στο στρατιωτικό οπλοστάσιο της Γαλλίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες, όχι μόνο έχει αποδείξει τη δυνατότητά του στις εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά έχει επίσης αναδειχθεί ως ένα πολυπόθητο περιουσιακό στοιχείο στην παγκόσμια σκηνή, εξασφαλίζοντας μια σειρά από εντυπωσιακές διεθνείς πωλήσεις.
Εισήχθη σε υπηρεσία πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, το Rafale έχει συγκεντρώσει μια τρομερή φήμη μέσω της συμμετοχής του σε επιτυχημένες αποστολές μάχης σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Μάλι.
Παρά την εγχώρια επιτυχία του, το αεροσκάφος αρχικά δυσκολεύτηκε να βρει αγοραστές.
Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε δραματικά το 2015, όταν η Αίγυπτος έκανε μια πρωτοποριακή ανακοίνωση, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να αγοράσει 24 Rafales.
Αυτή η συμφωνία ορόσημο ακολούθησε γρήγορα η δέσμευση του Κατάρ να αποκτήσει τον ίδιο αριθμό αεροσκαφών, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής στο εξαγωγικό ταξίδι της Rafale.
Η εξαγορά της Αιγύπτου, που περιλαμβάνει ένα μείγμα 16 B και οκτώ C, είδε τις παραδόσεις να άρχισαν το 2015.
Η επόμενη παραγγελία για επιπλέον 30 Rafales το 2021 υπογράμμισε την εμπιστοσύνη της Αιγύπτου στην απόδοση του αεροσκάφους.
Το Κατάρ, ως ο δεύτερος εξαγωγικός πελάτης της Dassault, όχι μόνο εκπλήρωσε την αρχική του παραγγελία, αλλά την επέκτεινε κατά 12 επιπλέον αεροσκάφη σε μια συμφωνία του 2017.
Οι παραδόσεις στην Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2019. Το Κατάρ διατηρεί επίσης μια επιλογή να διπλασιάσει πιθανώς τον στόλο Rafale του στο μέλλον.
Η Ινδία, μετά από μια περίπλοκη διαδικασία προμήθειας, επέλεξε 36 Rafales μετατοπιζόμενη από το αρχικό σχέδιο απόκτησης 126 αεροσκαφών μέσω του προγράμματος Medium Multi-Role Combat Aircraft (MMRCA).
Το 2023, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης σχέδια για την απόκτηση 26 αεροσκαφών Rafale για τον εξοπλισμό του Ινδικού Ναυτικού με το μαχητικό τελευταίας γενιάς.
Η Ελλάδα, ένας άλλος απαιτητικός αγοραστής , υπέγραψε συμφωνία για 18 Rafales τον Ιανουάριο του 2021, επεκτείνοντας αργότερα τη συμφωνία τον Μάρτιο του 2022 για να συμπεριλάβει έξι επιπλέον αεροσκάφη, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 24.
Ίσως το κορυφαίο επίτευγμα για την Dassault ήρθε τον Δεκέμβριο του 2021, με τα ΗΑΕ να ανακοινώνουν μια μνημειώδη παραγγελία 80 μονάδων αξίας 16 δισεκατομμυρίων ευρώ (17,5 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η συμφωνία, που ισχύει από τον Απρίλιο του 2022, περιλαμβάνει παραδόσεις αεροσκαφών προτύπου F4 που έχουν προγραμματιστεί μεταξύ 2027 και 2031, συνοδευόμενες από ένα εκτεταμένο πακέτο εξοπλισμών αξίας περίπου 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την MBDA ως κύριο πάροχο.
Το 2022, η Ινδονησία ανακοίνωσε σχέδια για την απόκτηση 42 αεροσκαφών Rafale για την Πολεμική Αεροπορία της. Αυτή η απόφαση όχι μόνο αποτέλεσε την Τζακάρτα ως την πρώτη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που προμηθεύτηκε το τζετ, αλλά συνέβαλε επίσης στο να γίνει η Ινδονησία ο έβδομος πελάτης εξαγωγής για το Rafale.
Γιατί οι Ευρωπαϊκές χώρες που κατέχουν Ρωσικά όπλα τα «ξεφορτώνονται»
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν στην κατοχή τους Ρωσικά οπλικά συστήματα, σπεύδουν η μια μετά την άλλη να τα αποστείλουν στην Ουκρανία, ενισχύοντάς την.
Ωστόσο ένας άλλος σημαντικός λόγος που οι εν λόγω χώρες «ξεφορτώνονται» τα Ρωσικά όπλα- πυρομαχικά αντικαθιστώντας τα με Δυτικής προέλευσης, είναι ότι αν τα διατηρήσουν στο οπλοστάσιό τους, αυτά θα απαξιωθούν τελικά, μένοντας ασυντήρητα και χωρίς να μπορούν να εκσυγχρονιστούν όταν το όριο ζωής τους πλησιάζει στη λήξη τους.
Οι παραπάνω δύο βασικοί λόγοι είναι εκείνοι που οδηγούν και τη χώρα μας να απομακρύνει τα Ρωσικά οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιό της, αντικαθιστώντας τα με αντίστοιχα Δυτικά.