Ο πόλεμος στην Ουκρανία ως γνωστόν έχει μπεί σε μια νέα καμπή τους τελευταίους μήνες, με τον Ρωσικό στρατό να πετυχαίνει τη μια νίκη πίσω από την άλλη σε τακτικό επίπεδο, χωρίς ωστόσο να έχει διασπάσει ολοκληρωτικά το μέτωπο, το οποίο με νύχια και δόντια κρατούν οι ολοένα και λιγότερο αξιόμαχοι, λόγω των απωλειών και της μεγάλης διάρκειας του πολέμου, Ουκρανοί στρατιώτες.
Ρωσική πυραυλική καταιγίδα στην Ουκρανία
Ο Πούτιν προκειμένου να πετύχει την κατάρρευση του μετώπου στην Ουκρανία "ρίχνει στη μάχη νέους πυραύλους", σύμφωνα με έγκριτο Βουλγαρικό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:
"Ουκρανικές εκθέσεις υποδεικνύουν μια αυξανόμενη τάση της Ρωσίας να χρησιμοποιεί πυραύλους που προηγουμένως είτε χρησιμοποιούσε με φειδώ είτε κατασκεύαζε.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από πυραύλους όπως ο Kh-69, ο Zircon επίσης γνωστός ως Tsircon, ο Grom-E1, ακόμη και μερικοί που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα.
Ουσιαστικά, η Ρωσία φαίνεται να δοκιμάζει αυτά τα νέα επιθετικά εργαλεία και στη συνέχεια να τα ενσωματώνει σε ευρεία χρήση.
Ο Ρωσικός πύραυλος Kh-69
Ο Kh-69 τράβηξε για πρώτη φορά την παγκόσμια προσοχή όταν προέκυψαν λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση του σε πυραυλικά πλήγματα κατά της Ουκρανίας στις 7 Φεβρουαρίου.
Αυτός ο πύραυλος, μια εξέλιξη του προκατόχου του, του Kh-59, έχει σχεδιαστεί για επιχειρησιακή ανάπτυξη με τακτικά αεροσκάφη και είναι κατασκευασμένος με stealth τεχνολογία για μη ανιχνεύσιμη δραστηριότητα ραντάρ.
Ρωσικές πηγές υποστηρίζουν ότι το Kh-69 έχει βεληνεκές 290 km και διαθέτει κεφαλή 310 kg.
Η εμφάνιση αυτού του πυραύλου αποτελεί την επιτομή της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Ρωσίας να κλείσει το χάσμα με τις δυτικές δυνάμεις όσον αφορά την ικανότητα αεροπορικής επίθεσης.
Αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές με τους Δυτικούς πυραύλους Storm Shadow/SCALP και JASSM.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το Kh-69 ήταν αρχικά ειδικά κατασκευασμένο για το μαχητικό αεροσκάφος Su-57 5ης γενιάς. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό ότι αυτός ο πύραυλος να αναπτύχθηκε στην Ουκρανία με το Su-34.
Ο υπερηχητικός πύραυλος 3M22 Zircon
Στις 7 Φεβρουαρίου, το όπλο που τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή ήταν ο υπερηχητικός πύραυλος 3M22 Zircon που ανέπτυξαν οι Ρώσοι.
Αρχικά, υπήρχε η εικασία ότι αυτό το σύστημα θα εξελισσόταν σε ένα ολοκληρωμένο υπερηχητικό σύμπλεγμα με κεφαλή ανεμόπτερου, που θα το ξεχώριζε από το Kh-47 Kinzhal [Dagger].
Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι το τελευταίο σύστημα πυραύλων είναι ένας αεροβολιστικός πύραυλος, παρά ένας πλήρως ανεπτυγμένος υπερηχητικός πύραυλος. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και ορισμένοι δυτικοί ειδικοί.
Ανεξάρτητα από αυτές τις συζητήσεις, το πρωί της 7ης Φεβρουαρίου, κυκλοφόρησαν είδηση για μια υποτιθέμενη εκτόξευση πυραύλου Onyx από την Κριμαία που κατευθύνεται προς έναν στόχο υψηλής αξίας στο Κίεβο.
Μετά από αυτό το γεγονός, συντρίμμια με μοναδικά στοιχεία ανακαλύφθηκαν στο Κίεβο. Πληροφορίες σχετικά με την εκτόξευση του πυραύλου Onyx, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη τροχιά του πυραύλου, άρχισαν να κυκλοφορούν
Είναι ενδιαφέρον ότι αυτές οι πηγές επιτήρησης ανέφεραν ότι η ταχύτητα του πυραύλου Zircon ήταν πιο αργή από αυτή που χαρακτηρίζεται συνήθως ως υπερηχητική.
Ο πύραυλος Grom-E1 (Thunder)
Μόνο λίγες περιπτώσεις που αφορούσαν την ανάπτυξη υβριδικών βομβών και πυραύλων Grom-E1 είναι γνωστό ότι σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Ωστόσο η χρήση αυτών των όπλων έχει αναφερθεί δύο φορές τον τελευταίο μήνα, συγκεκριμένα στην περιοχή Kherson και στο Mirnograd.
Κάθε κεφαλή ζυγίζει 315 κιλά και έχει καταστροφική εμβέλεια έως και 120 km όταν εκτοξεύεται από ύψος 12 km.
Στην ουσία, το Grom-E1 έχει ομοιότητες με τα γαλλικά πυρομαχικά AASM Hammer. Ανήκουν σε μια πιο εξελιγμένη και ακριβότερη κατηγορία από τα συμβατικά FAB που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι .
Σε αντίθεση με τα FAB, τα Grom-E1 αναπτύσσονται σε μεγάλο βαθμό, τόσο πολύ που οι ουκρανικές αναφορές αναφέρουν ότι περισσότερες από 80 βόμβες ρίχνονται κάθε μέρα στην Avdiivka
Οι Βορειο-Κορεατικοί πυραυλοι Hwasong-11A (KN-23)
Η Ουκρανία ανέφερε ότι οι Βορειο-Κορεατικοί πύραυλοι Hwasong-11A [KN-23] χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με πυραύλους S-300 για να εξαπολύσουν επίθεση στο Σελίντοβο στην περιοχή του Ντόνετσκ, τη νύχτα της 8ης Φεβρουαρίου.
Σε προηγούμενες περιπτώσεις, τέτοιοι πύραυλοι φέρεται να έχουν εντοπιστεί να πετούν πάνω από το Χάρκοβο, ιδίως κατά τη διάρκεια της πυραυλικής επίθεσης που έλαβε χώρα στις 7 Φεβρουαρίου.
Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην υπόθεση ότι η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να αναπτύσει τα κορεατικά πυραυλικά συστήματα σε πολλές περιοχές πρώτης γραμμής. Υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός αυτών των συστημάτων να αυξηθεί, αλλά είναι αβέβαιο εάν τα χειρίζονται Ρώσοι ή Κορεάτες στρατιωτικοί σύμβουλοι.
Στόχος του Πούτιν μια μεγάλη στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία πριν τις Προεδρικές εκλογές στη χώρα του
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και χρήση Ρωσικών και Βορειο-Κορεατιών πυραύλων στην Ουκρανία.
Στόχος του Πούτιν είναι ο Ρωσικός στρατός να σημειώσει μια μεγάλη στρατιωτική νίκη στην Ουκρανία πριν τις Προεδρικές εκλογές στη χώρα του, με την διάσπαση του μετώπου στην Avdiivka, να αποτελεί προτεραιότητά του.
Μόνη λύση για τον Ζελένσκι η διαπραγμάτευση με τον Πούτιν
Εκτίμησή μας είναι ότι η Ρωσία είναι πάρα πολύ κοντά να το πετύχει και πως μόνη διέξοδος για τον Ζελένσκι είναι να διαπραγματευθεί όσο είναι ακόμη καιρός.
"Πικρές αλήθειες δείχνουν ήττα της Ουκρανίας.Λαός και χώρα κινδυνεύουν με αφανισμό αν δεν διαπραγματευθεί ο Ζελένσκι με τον Πούτιν", όπως είχαμε επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο μας.
Όποια κι αν σκεφτεί κανείς ως λύση σε ένα παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, αυτή θα προϋποθέτει ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ να συνεχίζουν να συμφωνούν ενισχύοντας την για πολλά χρόνια, κάτι που καμία δυτική κυβέρνηση δεν μπορεί να το εγγυηθεί σοβαρά και ειλικρινά.
Επιπλέον, ακόμη και αν η Ουκρανία συνεχίζει να αμύνεται με επιτυχία ,συνεπάγεται ότι οι περιοχές της που κατέχονται από τη Ρωσία θα παραμείνουν στα χέρια του Πούτιν όχι φυσικά νομικά, αλλά de facto.
Ο κίνδυνος για την Ουκρανία είναι ότι, δεδομένου του ξεφτίσματος της αμερικανικής βοήθειας, των αυξανόμενων στρατιωτικών πιθανοτήτων υπέρ της Ρωσίας και των εντάσεων που αντικατοπτρίζονται από την απόλυση του Zaluzhny, εάν το Κίεβο περιμένει πολύ για να επιδιώξει συμβιβασμό με τον Πούτιν, μπορεί να μην έχει τίποτα άλλο να διαπραγματευτεί ,όχι μόνο λόγω των εξελίξεων στο πεδίο της μάχης, αλλά και της κατάρρευσης της πολιτικής ενότητας εντός της Ουκρανίας.