Οι εξελίξεις του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας είναι κατιγιστικές, με την Αίγυπτο να αναπτύσσει 40 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στο βορειοανατολικό Σινά τις τελευταίες δύο εβδομάδες ως μέρος μιας σειράς μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορά της με τη Γάζα.
Η Αίγυπτος αποστέλει στρατιωτικές ενισχύσεις και κατασκευάζει οχυρώσεις στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας
Οι εικόνες δείχνουν συρματοπλέγματα, διευρυμένες οχυρώσεις στην πλευρά του Σινά των συνόρων με το Κάϊρο, φοβούμενοι, οι Αιγύπτιοι ότι οι κάτοικοι της Γάζας θα μπορούσαν να αναζητήσουν καταφύγιο από την επιχείρηση του Ισραηλινού Στρατού επιχειρώντας να περάσουν στην Αίγυπτο.
Τα παραπάνω αναφέρει έγκριτο Διεθνές Ισραηλινό ΜΜΕ, το οποίο επισημαίνει:
"Αυξημένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σφυροκοπήσει την πόλη της Ράφα, με πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους στριμωγμένους σε αυτήν να περιμένουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση με τον υπόλοιπο θύλακα να είναι ερειπωμένο και να μην υπάρχει πουθενά να καταφύγουν.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι έδωσε εντολή στον στρατό να αναπτύξει ένα σχέδιο για την εκκένωση της Ράφα και την καταστροφή τεσσάρων ταγμάτων της Χαμάς που λέει ότι έχουν αναπτυχθεί εκεί.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, η Αίγυπτος κατασκεύασε ένα τσιμεντένιο συνοριακό τείχος που φτάνει τα έξι μέτρα στο έδαφος και καλύπτεται με συρματοπλέγματα. Έχει επίσης κατασκευάσει βάσεις και ενισχυμένη επιτήρηση σε συνοριακούς σταθμούς, ανέφεραν οι πηγές ασφαλείας.
Τον περασμένο μήνα, η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Αιγύπτου παρουσίασε ορισμένα από τα μέτρα που είχε λάβει στα σύνορά της ως απάντηση στις ισραηλινές προτάσεις ότι η Χαμάς είχε αποκτήσει όπλα λαθραία από την Αίγυπτο.
Τρεις σειρές φραγμάτων κατέστησαν αδύνατη κάθε υπέργεια ή υπόγειο λαθρεμπόριο, είπε.
Δορυφορικές εικόνες από τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο δείχνουν επίσης κάποιες νέες κατασκευές κατά μήκος των συνόρων των 13 χιλιομέτρων (8 μίλια) κοντά στη Ράφα και την επέκταση ενός τείχους στην άκρη της θάλασσας στο βόρειο άκρο της.
Ο στρατός της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια έχει εδραιώσει την κυριαρχία του στο βόρειο Σινά καθώς μάχεται μια ισλαμιστική εξέγερση που κλιμακώθηκε πριν από μια δεκαετία.
Πολύ πριν ξεσπάσει ο τρέχων πόλεμος στη Γάζα, η Αίγυπτος είπε ότι είχε καταστρέψει σήραγγες μέσω των οποίων είχε προηγουμένως ανθίσει το λαθρεμπόριο στη Γάζα και είχε εκκαθαρίσει μια ουδέτερη ζώνη κοντά στα σύνορα, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια.
Οι σχέσεις Ισραήλ-Αιγύπτου
Η Αίγυπτος και το Ισραήλ βρίσκονται σε ειρήνη για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και τα τελευταία χρόνια έχουν επεκτείνει τους δεσμούς τους μέσω των ισραηλινών εξαγωγών φυσικού αερίου και τον συντονισμό της ασφάλειας γύρω από τα κοινά τους σύνορα και τη Λωρίδα της Γάζας.
Οι δύο χώρες διατήρησαν αποκλεισμό στη Γάζα, περιορίζοντας αυστηρά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών πέρα από τα σύνορά της, αφού η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο εκεί το 2007.
Το Ισραήλ, το οποίο έχει δεχτεί επανειλημμένες επιθέσεις από τη Γάζα, λέει ότι ο αποκλεισμός του είναι απαραίτητος για να εμποδίσει τη Χαμάς να οικοδομήσει αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών.
Αλλά η σχέση έχει τεταθεί λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, που εξαπολύθηκε ως απάντηση στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και άλλοι 253 απήχθησαν και κρατήθηκαν όμηροι μέσα στη Γάζα.
Αυστηρές προειδοποιήσεις της Αιγύπτου προς το Ισραήλ-Όχι σε νέα "Νάκμπα"
Η Αίγυπτος έχει επανειλημμένα σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα η επίθεση του Ισραήλ να στείλει απελπισμένους κατοίκους της Γάζας στο Σινά, ενώ επικρίνει προτάσεις από το Ισραήλ ότι θα αναλάμβανε τον πλήρη έλεγχο του συνοριακού διαδρόμου Γάζας-Αιγύπτου προκειμένου να διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση της παλαιστινιακής επικράτειας.
Η κρατική υπηρεσία πληροφοριώντης Αιγύπτου χαρακτήρισε «ψέματα» τις κατηγορίες του Ισραήλ για λαθρεμπόριο με σκοπό να καλύψουν τον στόχο του να καταλάβει τη συνοριακή ουδέτερη ζώνη, γνωστή ως Διάδρομος Φιλαδέλφεια.
Η Αίγυπτος έχει επίσης κατηγορήσει το Ισραήλ για τον περιορισμό των παραδόσεων βοήθειας στη Γάζα, όπου ο κίνδυνος πείνας αυξάνεται και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν προειδοποιήσει για εξάπλωση ασθενειών.
Η Αίγυπτος έχει πλαισιώσει την αντίθεσή της στον εκτοπισμό Παλαιστινίων από τη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης αραβικής απόρριψης οποιασδήποτε επανάληψης αυτού που θρηνούν οι Παλαιστίνιοι ως «Νάκμπα» ή «καταστροφή», όταν περίπου 700.000 έφυγαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στον πόλεμο γύρω από Δημιουργία του Ισραήλ το 1948."
Συμπέρασμα
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Αίγυπτος ανησυχεί ότι η επικείμενη Ισραηλινή επίθεση στην πόλη της Ράφα που βρίσκονται συνωστισμένοι πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι , θα προκαλέσει φυγή τους και είσοδό τους στην περιοχή του Σινά, όπου θα δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη διείσδυση της Χαμάς και τη φιλοξενία μεγάλου προσφυγικού πληθυσμού στα εδάφη της, ενώ ο εκτοπισμός θα μπορούσε να μετατρέψει το Σινά σε βάση επιθέσεων κατά του Ισραήλ, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα στην Αίγυπτο, φέρνοντάς την σε αντιπαράθεση με τους Αιγύπτιους.
Εκτίμησή μας είναι ότι το Ισραήλ θα προσπαθήσει να οργανώσει μετακίνηση των εκτοπισμένων Παλαιστινίων προς τα βόρεια εντός της Γάζας πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, με πολύ αβέβαια αποτελέσματα ωστόσο.