Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Λαβρόφ απείλησε ωμά τις ΗΠΑ για το Μοντρέ-Σενάριο μεταφοράς δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Μ. Θάλασσα μέσω Δούναβη

Ευθεία απειλή στις ΗΠΑ έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην Ν.Υόρκη. «Οι ΗΠΑ δεν θα πετύχουν να αλλάξουν το Μοντρέ», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος ανέφερε ότι “οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σχεδιάζουν να αλλάξουν τις διατάξεις του Μοντρέ για να επιτρέψουν σε πολεμικά πλοία να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα, δεν θα έχουν επιτυχία”.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο κτίριο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη, ο Λαβρόφ ανέφερε  σε ερώτηση του ανταποκριτή του Αναντολού:

Ερώτηση: Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ (Πεντάγωνο) αναφέρθηκε στην απόφαση της Τουρκίας να εφαρμόσει το σχετικό άρθρο της Σύμβασης του Μοντρέ και επεσήμανε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με την Τουρκία για να απομακρυνθεί από τη σύγκρουση».

Με αυτή την ένταση ερμηνεύτηκε ως τερματισμός της Σύμβασης του Μοντρέ. Ποιες είναι οι απόψεις σας για αυτό το θέμα;

Σ.Λαβρώφ: «Εάν οι ΗΠΑ ζητήσουν τροποποίηση της Σύμβασης του Μοντρέ, οι Τούρκοι συνάδελφοί μας, ως θεματοφύλακες της Σύμβασης, μας έχουν πει πολλές φορές ότι θα εφαρμόσουν αυστηρά τις διατάξεις της Σύμβασης".

Το σχέδιο των ΗΠΑ για αποστολή ναρκοθηρικών στην Μαύρη Θάλασσα

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις παράκτιες χώρες της Μαύρης Θάλασσας, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, για τους όρους απομάκρυνσης από την κατάσταση σύγκρουσης στην οποία η Τουρκία επικαλείται τη σχετική διάταξη της Σύμβασης», δήλωσε πρόσφατα η Σελέστε Γουάλεντερ (Seleste Wallender).

Τους τελευταίους μήνες, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι είχε δημιουργήσει έναν Ναυτικό Συνασπισμό με τη Νορβηγία για να βελτιώσει τις θαλάσσιες δυνατότητες της Ουκρανίας και δώρισε δύο ναρκοθηρικά πλοία κλάσης Sandown στο Κίεβο.

Τα πλοία που φέρουν ουκρανική σημαία ξεκίνησαν για την  Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Τουρκία δήλωσε ότι, σύμφωνα με το άρθρο 19 της Σύμβασης του Μοντρέ, "πολεμικά πλοία που ανήκουν στα εμπόλεμα κράτη σε περίπτωση πολέμου" δεν μπορούν να περάσουν από τα Στενά του Βοσπόρου”.

Ως εκ τούτου, πολλοί δυτικοί εμπειρογνώμονες, ιδιαίτερα ο πρώην Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, κατηγόρησαν την Τουρκία για «κατάχρηση» της Σύμβασης του Μοντρέ.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αναζητούν τρόπο εισόδου των δικών τους πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο διάδρομος του Δούναβη αποτελεί νέο σενάριο

Από την άλλη, συζητήθηκε επίσης στον ρωσικό Τύπο εάν η Δύση θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να φέρει πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Σεργκέι Γκορμπατσόφ, σε  συνέντευξη στην Pravda, είπε τα εξής σχετικά με το θέμα: «Επίσημα, τα περισσότερα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ εμπίπτουν στην κατηγορία των «ελαφρών πολεμικών πλοίων.

Το τυπικό εκτόπισμά τους είναι μικρότερο από 10 χιλιάδες τόνους.

Το μέγιστο διαμέτρημα των πυροβόλων του δεν ξεπερνά τα 203 χλστ.

Η Σύμβαση του Μοντρέ εξαιρεί επίσης τους πυραύλους. Για να αποφευχθούν περιορισμοί στη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, τα πλοία του ΝΑΤΟ μπορούν να διεισδύσουν διαδοχικά χωρίς να εγκαταστήσουν επιχειρησιακή δύναμη εκεί για έως και 21 ημέρες.

Αυτό δεν θα παραβιάζει τη Σύμβαση, καθώς η χωρητικότητα των πλοίων που θα έχει κάθε ισχύς θα είναι μικρότερη από αυτή που ρυθμίζεται από τη Σύμβαση για τις εξουσίες που δεν έχουν ακτή στη Μαύρη Θάλασσα.

Για παράδειγμα, ακόμη και τρία αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων τύπου Arleigh Burke θα έχουν συνολικό εκτόπισμα μικρότερο από 30 χιλιάδες τόνους.

Σύμφωνα με τους συμβατικούς κανονισμούς, μπορούν να μείνουν μαζί στη Μαύρη Θάλασσα για 21 ημέρες.
Γενικά όμως, όλα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ»
, τόνισε ο ίδιος.

Ρωσική εφημερίδα κάνει μια εξαιρετικά τρελή πρόβλεψη για το θέμα με το ΝΑΤΟ και την Μαύρη Θάλασσα

Η εφημερίδα Pravda έκανε τις ακόλουθες αξιολογήσεις σχετικά με εναλλακτικές μεθόδους εισαγωγής πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα: «Η μόνη επιλογή για τη συγκέντρωση δυνάμεων στην Ουκρανία είναι η μεταφορά τους μέσω του ποταμού Δούναβη.

Τεχνικά, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν πράγματι να μεταφέρουν δυνάμεις μέσω του Δούναβη και ο «διάδρομος σιτηρών» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτήν την αποστολή”.

Ποια είναι η εκτίμηση για αυτό το σενάριο  

Πρόκειται για σενάριο που ανέφερε η ρωσική εφημερίδα, το οποίο δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα το πως θα γίνονταν πράξη.

Ο ποταμός Δούναβης έχει συγκεκριμένο βάθος, που δεν αντέχει πλοία όπως τα αμερικανικά αντιτορπιλικά  για παράδειγμα.

Το ζήτημα σε όλα αυτά τα σενάρια είναι το γεγονός ότι οι Τούρκοι για μία ακόμη φορά είναι μέσα στο παιχνίδι και για αυτό όχι μόνο θα πάρουν τα F-16V, αλλά κινδυνεύει πιθανόν και το πρόγραμμα F-35 της Ελλάδος, τουλάχιστον να παραταθεί, μέχρι να ετοιμάσει η Άγκυρα το αεροσκάφος ΚΑΑΝ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σύμφωνα και με τον Αμερικανό ειδικό Μ.Ρούμπιν κάνει με την Τουρκία, το ένα λάθος πίσω από το άλλο και αυτό είναι εις βάρος του ΝΑΤΟ και των χωρών της Μεσογείου.            

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ