ΗΠΑ

Μάικλ Κράτσιος: Αυτός είναι ο Ελληνοαμερικανός «τσάρος» τεχνολογίας του Τραμπ

Επίσημα καθήκοντα ως διευθυντής του Γραφείου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου ανέλαβε ο ομογενής Μάικλ Κράτσιος, μετά από την τελετή της ορκωμοσίας του από τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς. Ο κ. Κράτσιος ορκίστηκε παρουσία της συζύγου του, Αλίσα, της μητέρας του, Μαρίας, καθώς και νυν και πρώην συναδέλφων του από τον Λευκό Οίκο, μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία που λαμβάνει χώρα στο τελετουργικό γραφείο του αντιπροέδρου.

Σε ηλικία μόλις 38 ετών, ο Μάικλ Κράτσιος είναι το νεότερο στέλεχος που υπηρετεί σε αυτή τη σημαίνουσα θέση, η οποία περιλαμβάνει καθήκοντα ιδιαίτερα κομβικά για τη σύγχρονη εποχή, καθότι θα διαμορφώσει τις πολιτικές του προέδρου για την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) και της Κβαντικής Πληροφορικής στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Επιπλέον, ο κ. Κράτσιος θα συμβουλεύει τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις επιπτώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας στις εσωτερικές και διεθνείς υποθέσεις.

Αναλαμβάνει την ευθύνη σε μια κομβική στιγμή στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης με την Κίνα. Η κινεζική startup DeepSeek συγκλόνισε τις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, όταν κυκλοφόρησε ένα ισχυρό γλωσσικό μοντέλο τύπου GPT, εκπαιδευμένο με πολύ χαμηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ.

Αυτό αύξησε την πίεση στην κυβέρνηση Τραμπ να περιορίσει την πρόσβαση της Κίνας σε προηγμένα τσιπ των ΗΠΑ χωρίς να διαταράξει τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε δεκάδες κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα εμπορίου και οι εταιρείες των ΗΠΑ χρειάζονται κυβερνητική έγκριση για να πουλήσουν σε αυτές τις επιχειρήσεις στην Κίνα.

Ο Κράτσιος εργάστηκε στη βιομηχανία τεχνολογίας για αρκετά χρόνια ως ένας από τους κορυφαίους αναπληρωτές του venture capitalist Πίτερ Τίελ, συνιδρυτή των PayPal, Palantir Technologies και Founders Fund και πρώτου εξωτερικού επενδυτή στο Facebook. Αφού ο Tίελ ήταν ένα από τα λίγα στελέχη της Σίλικον Βάλεΐ που υποστήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ το 2016, ο Κράτσιος πήρε έναν κορυφαίο ρόλο στην πολιτική τεχνολογίας στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ και επέβλεψε για λίγο την έρευνα και τη μηχανική στο Υπουργείο Άμυνας.

Μετά από μια σχεδόν τετραετή θητεία στην startup Scale AI, επέστρεψε στην κυβέρνηση έχοντας λάβει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα. «Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο αυτή τη φορά», είπε ο κ. Κράτσιος σε συνέντευξή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εργασία στο Γραφείο Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας περιλαμβάνει τα πάντα, από εξαιρετικά ισχυρούς κβαντικούς υπολογιστές έως τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιακών συστημάτων της χώρας και την έρευνα στους ωκεανούς του κόσμου. Αναμένει να αφιερώσει πολύ χρόνο στον συντονισμό μεταξύ των φορέων. «Οι άνθρωποι θα τον βλέπουν ως το άτομο που πραγματικά πρόκειται να θέσει τα πράγματα σε κίνηση», δήλωσε η Chloe Autio, σύμβουλος τεχνολογικής πολιτικής σε εταιρείες και εργαστήρια τεχνητής νοημοσύνης.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντά του είναι να εξετάσει χιλιάδες προτάσεις που υπέβαλαν πρόσφατα εταιρείες για το σχέδιο AI της διοίκησης. Ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από την ομάδα του να καταλήξει στο σχέδιο σε εκτελεστικό διάταγμα του Ιανουαρίου. Ανακάλεσε το εκτελεστικό διάταγμα τεχνητής νοημοσύνης του προέδρου Τζο Μπάιντεν που ζητούσε από τις εταιρείες να ειδοποιούν την κυβέρνηση όταν αναπτύσσουν ισχυρά μοντέλα.

Ο Κράτσιος θα συνεργαστεί με αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του «τσάρου» τεχνητής νοημοσύνης και κρυπτογράφησης, Ντέιβιντ Σακς και Σριράμ Κρίσναν, ανώτερο σύμβουλο πολιτικής για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Σακς εργάστηκε για την εφημερίδα που ίδρυσε ο Tίελ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και στη συνέχεια βοήθησε στην έναρξη της εταιρείας πληρωμών PayPal μαζί με τον Tίελ και τον Έλον Μασκ, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla που τώρα διευθύνει το Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας. Σακς και Κρίσναν έχουν και οι δύο υπόβαθρο επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Πρώτα χρόνια και εκπαίδευση

Κατάγεται από την Ελλάδα, ο πατέρας του ήταν από την Βολισσό της Χίου και η μητέρα του από την Καστοριά. Αποφοίτησε από το Richland Northeast High School στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 2004. Στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και αποφοίτησε με πτυχίο στην πολιτική και πιστοποιητικό ελληνικών σπουδών το 2008.

Ο Κράτσιος ολοκλήρωσε μια διδακτορική διατριβή 125 σελίδων, με τίτλο «Οικονομία και ψηφοφορία στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία: Μια συνολική και ατομική ανάλυση του ελληνικού εκλογικού σώματος, 1985-2007», υπό την επίβλεψη του Mάρκους Πράιορ Ήταν επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο Από τότε είχε αποκτήσει από πρώτο χέρι μια εικόνα για τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας, βιώνοντας απο κοντά ένα κινεζικό εκπαιδευτικό ίδρυμα που είναι γνωστό για την παραγωγή κορυφαίων ταλέντων στη μηχανική. Οι μαθητές ήταν ενθουσιασμένοι με την ευκαιρία να εργαστούν στην καινοτόμο βιομηχανία τεχνολογίας των ΗΠΑ, είπε ο Κράτσιος.

Την ίδια χρονιά, άρχισε να εργάζεται σε μια από τις επενδυτικές εταιρείες του Tίελ. Το 2016, ο Κράτσιος επέστρεψε στο Tsinghua για να βοηθήσει τον Tίελ να διδάξει ένα μάθημα δύο εβδομάδων αφότου το βιβλίο του Tίελ για τις νεοφυείς επιχειρήσεις έγινε μπεστ-σέλερ στην Κίνα. Μέχρι τότε, η Κίνα είχε αρχίσει να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια σε εγχώρια τεχνολογικά έργα, συμβάλλοντας στην ένταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ένα από τα καθήκοντά του στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ ήταν να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο για να πείσει άλλες χώρες να μην εγκαταστήσουν φτηνό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την κινεζική Huawei για λόγους ασφαλείας. Οι ΗΠΑ δεν είχαν εγχώρια εναλλακτική λύση για τη Huawei, γι' αυτό πρότεινε ευρωπαϊκές επιλογές.

Ο κ Κράτσιος ευχαρίστησε τον νέο πρόεδρο για την εμπιστοσύνη που έδειξε για δεύτερη φορά στο πρόσωπο του. Όπως επισήμανε, «για να διασφαλίσουμε την ευημερία και την ασφάλεια του έθνους μας, πρέπει να απελευθερώσουμε επιστημονικές ανακαλύψεις και να εξασφαλίσουμε την τεχνολογική κυριαρχία της Αμερικής.
Τώρα έχουμε τον πρόεδρο που θα το πραγματοποιήσει. Μια χρυσή εποχή για την αμερικανική καινοτομία βρίσκεται μπροστά".

Ο κ. Κράτσιος έχει τιμηθεί με την ανώτατη πολιτική διάκριση του υπουργείου Άμυνας, το Μετάλλιο Διακεκριμένης Δημόσιας Υπηρεσίας, συμπεριλήφθηκε στη λίστα «40 Under 40» του «Fortune», ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις «The Wall Street Journal», «The Washington Post», «Bloomberg», «Newsweek» και «Fortune».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ