Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και παρά την διαφαινόμενη προοπτική του εδαφικού περιορισμού του στην εν λόγω χώρα, επικρατεί έκδηλη ανησυχία μεταξύ των Δυτικών χωρών για το ενδεχόμενο εκδήλωσης της Ρωσικής επιθετικότητας σε βάρος άλλης χώρας ή χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Η σημασία του διαδρόμου Suwalki για την άμυνα των χωρών της Βαλτικής έναντι Ρωσίας-Λευκορωσίας
Ως πρωτεύον στόχος θεωρούνται οι χώρες της Βαλτικής, με τον πολωνικός διάδρομος Suwalki, μεταξύ Λευκορωσίας και Καλίνινγκραντ να έχει εξαιρετική σημασία για την ασφάλεια Λιθουανίας-Λετονίας-Εσθονίας, αφού μέσω αυτού συνδέονται οι τρεις χώρες με την μοναδική Νατοϊκή χώρα που βρίσκεται στην "πλάτη τους", την Πολωνία.
Ο διάδρομος αυτός είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει τον Νο1 στόχο Ρωσικών δυνάμεων που θα ενεργήσουν σε είδος λαβίδος τόσο από το Καλλίνιγκραντ όσο και πό την Λευκορωσία, έτσι ώστε να περικυκλωθούν πλήρως από Ρωσικά στρατεύματα οι παραπάνω χώρες.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που ώθησε την συνορεύουσα με την Πολωνία, Λιθουανία, να προβεί εσπευσμένα στην ποβολή αιτήματος προς την Γερμανία για απόκτηση αρμάτων Leopard 2 .
Γαλλικό ΜΜΕ σε σχετικό με το θέμα άρθρο του επισημαίνει:
Η Λιθουανία εξοπλίζεται
«Είμαστε αντιμέτωποι με έναν επιθετικό γείτονα. Μια χώρα που είχε ήδη μια επιθετική στάση, αλλά όχι στο επίπεδο που βλέπουμε τώρα», είπε ο Gabrielius Landsbergis, υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, στο CNN στις 22 Ιανουαρίου. Και αντίθετα με ότι θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, δεν το είπε αυτό μόνο για τη Ρωσία, αλλά για Λευκορωσία.
Επίσης, στο Βίλνιους, υπάρχει φόβος επίθεσης κατά του στρατηγικού διαδρόμου Suwalki, του μοναδικού σημείου διέλευσης μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και των υπόλοιπων χωρών του ΝΑΤΟ.
Και πολύ περισσότερο αφού, τον Αύγουστο, οι Λευκορωσικές δυνάμεις, ενισχυμένες από μισθοφόρους της πρώην ομάδας Βάγκνερ, πραγματοποίησαν άσκηση στα περίχωρά της.
Η απειλή κινδυνεύει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη εάν η Ρωσία πετύχει τους στόχους της στην Ουκρανία... «Εάν η Ουκρανία δεν κερδίσει, αν κερδίσει ο Πούτιν αυτόν τον πόλεμο, τότε απειλούμαστε όλοι», είχε προειδοποιήσει επίσης ο κ. Λαντσμπέργ, στις σελίδες της εφημερίδας Les. Échos, την περασμένη εβδομάδα.
Εάν και μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης παρουσίας μιας Γερμανικής Ταξιαρχίας στο έδαφός της από το 2025, η Λιθουανία αύξησε τις στρατιωτικές της δαπάνες προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά τις χερσαίες δυνάμεις της, με την αγορά [MTO] Switchblade 600, 18 CAESAR [Φορτηγά εξοπλισμένα με σύστημα πυροβολικού], 8 M142 HIMARS [High Mobility Artillery Rocket System] πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών και οχήματα μάχης πεζικού ARTEC Boxer.
Ταυτόχρονα, ενίσχυσε τη συνεργασία της με την Εσθονία και τη Λετονία, με παράδειγμα η πρόσφατη απόφαση για δημιουργία αμυντικής γραμμής έναντι της Ρωσίας και της Λευκορωσίας.
Αλλά γίνεται λόγος για το Βίλνιους να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.
Πέρυσι, ο λιθουανικός στρατός δήλωσε ότι σκέφτεται να αποκτήσει ξανά άρματα μάχης, αφού είχε επιστρέψει τα 400 T-72 που είχε στη Ρωσία το 1993.
Στη συνέχεια τον Ιούλιο, προτάθηκε ότι η προτίμησή του θα ήταν το Leopard 2 που παρήγαγε η Krauss-Maffei Wegmann [KNDS Γερμανίας]. Ωστόσο, τότε δεν ελήφθη καμία απόφαση αγοράς.
Το ΥΠΑΜ της Λιθουανίας ζητάει την απόκτηση αρμάτων Leopard 2 από τους Γερμανούς
Τώρα ήρθε η ώρα να γίνει. Πράγματι, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Λιθουανίας έδωσε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το γερμανικό ομόλογό του με σκοπό την απόκτηση του Leopard 2. Αυτό το τανκ είναι η «πιο αποτελεσματική πλατφόρμα, η οποία πληροί όλα τα κριτήρια που έχει θέσει η Λιθουανία», εξήγησε ο Kęstutis Budrys. , σύμβουλος του Gitanas Nauseda, Προέδρου της χώρας.
Επιπλέον, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, δηλαδή το αμερικανικό Abrams και το νοτιοκορεατικό K-2 "Panther", η επιλογή του Leopard 2 θα επιτρέψει την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με την Bundeswehr και τον εξορθολογισμό της συντήρησής τους , ενώ ένα κέντρο επισκευής έχει ανοίξει στη Λιθουανία για άρματα μάχης αυτού του τύπου που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία.
Tο Βίλνιους θα πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με άλλες χώρες που ενδιαφέρονται να αγοράσουν το Leopard 2. «Το τελικό κόστος και ο αριθμός των παραγγελθέντων αρμάτων θα καθοριστούν μετά τις διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Μπούντρις.
Ωστόσο, η φιλοδοξία του λιθουανικού γενικού επιτελείου είναι να έχει αρκετά άρματα μάχης για να εξοπλίσει το ισοδύναμο μίας Επιλαρχίας (ΕΜΑ). Σαφώς, θα χρειαζόταν τουλάχιστον 54 άρματα. Όσο για το προβλεπόμενο μοντέλο, το Leopard 2A8 έχει το προβάδισμα.