Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Μαχαιριά στην καρδιά" της Ρωσικής Αεροπορίας η κατάρριψη των δύο αεροσκαφών Α-50 και ΙΙ-22 στην Αζοφική θάλασσα-Πως επηρεάζονται οι πυραυλικές επιθέσεις του Πούτιν στην Ουκρανία;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με τις Ρωσικές ένοπλες Δυνάμεις να "έχουν πάρει το πάνω χέρι" στις χερσαίες επιχειρήσεις καταγράφοντας νίκες κατά των Ουκρανών, οι οποίοι ωστόσο έχουν πραγματοποιήσει σειρά επιτυχημένων θεαματικών πληγμάτων κατά του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και της Πολεμικής Αεροπορίας των Ρώσων.

Σε αυτά συγκαταλέγονται η καταστροφή του αποβατικού σκάφος Novocherkassk της κλάσης Ropucha του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην αποβάθρα της παράκτιας πόλης Θεοδοσίας (Φεοντοσίγια) στην Κριμαϊκή χερσόνησο και πιθανότατα  η απώλεια ενός ρωσικού αεροσκάφους επιτήρησης Α-50 ενός αεροσκάφους Il-22 Διοίκησης  και ελέγχου, πάνω από τη Θάλασσα του Αζόφ.

Σοβαρό πλήγμα η κατάρριψη των  δύο Ρωσικών αεροσκαφών Α-50 και  ΙΙ-22 στην Αζοφική θάλασσα

Σύμφωνα με λίαν έγκριτο Διεθνές ΜΜΕ,το Κίεβο ισχυρίστηκε την κατάρριψη ενός A-50 και την καταστροφή ενός αερομεταφερόμενου σταθμού διοίκησης Il-22 την Κυριακή.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν ακόμη ααπντήσει στους Ουκρανικούς ισχυρισμούς και το υπουργείο Άμυνάς τους δεν απάντησε στο αίτημα σχολιασμού του Newsweek μέσω email. Το Κίεβο δεν έχει διευκρινίσει πώς χτυπήθηκε το αεροσκάφος. Το Newsweek επικοινώνησε με έναν εκπρόσωπο της ουκρανικής αεροπορίας  για να ζητήσει σχόλιό του.

Μεταξύ των θεωριών είναι ότι τα δύο (2) Ρωσικά αεροσκάφη έγιναν στόχος κινητού ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος Patriot, ένα από τα οποία έχει πιστωθεί την κατάρριψη πολλών Ρωσικών αεροσκαφών κοντά στην πρώτη γραμμή τους τελευταίους μήνες.

«Είναι μια σοβαρή απώλεια για τους Ρώσους», δήλωσε στο Newsweek ο Ivan Stupak - πρώην αξιωματικός στην Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας και τώρα σύμβουλος της επιτροπής εθνικής ασφάλειας, άμυνας και πληροφοριών του Ουκρανικού κοινοβουλίου.

Ο Πάβελ Λούζιν, Ρώσος πολιτικός αναλυτής και επισκέπτης μελετητής στο Fletcher School of Law and Diplomacy, δήλωσε στο Newsweek ότι η απώλεια είναι αξιοσημείωτη δεδομένης του περιορισμού των πόρων της Μόσχας. «Η Ρωσία έχει κάποια άλλα αεροσκάφη αυτού του τύπου, αλλά η ποσότητα τους είναι περιορισμένη», εξήγησε.

Τουλάχιστον ένα ακόμη A-50 έχει αναφερθεί ότι χτυπήθηκε από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία, που καταστράφηκε από Λευκορώσους παρτιζάνους σε βάση κοντά στο Μινσκ τον Φεβρουάριο του 2023.

Η σημασία της κατάρριψης και τα "σενάρια" γύρω από αυτήν

Το περιστατικό αντιπροσωπεύει ταπείνωση για μια ρωσική αεροπορία που αδυνατεί να αξιοποιήσει την τεράστια αριθμητική υπεροχή της στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία.

Η κατάρριψη, εάν επιβεβαιωθεί, θα ήταν σημαντική τόνωση για την Ουκρανία, καθώς τα στρατεύματά της συγκρατούν τις συνεχείς ρωσικές χειμερινές επιθέσεις κατά μήκος μετώπου 600 μιλίων.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς χτυπήθηκαν τα δύο αεροσκάφη.

Προέκυψαν αναφορές σε ρωσικά φιλικά προς τον πόλεμο κανάλια milblogger που ισχυρίζονταν ένα περιστατικό "φίλιων πυρών", αλλά άλλοι blogger αμφισβήτησαν τη θεωρία.

Οι Ουκρανοί διοικητές δήλωσαν ότι οι δυνάμεις τους ήταν υπεύθυνες, αν και δεν έχουν διευκρινίσει τη μέθοδο επίθεσης.

«Θα μπορούσε να είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα Patriot που παρέχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή από τη Γερμανία», πρότεινε ο Stupak.

"Στις 22 Δεκεμβρίου, τρία Ρωσικά  μαχητικά αεροσκάφη  καταστράφηκαν πάνω από τα κατεχόμενα εδάφη της περιοχής Χερσώνα στην Μαύρη Θάλασσα. Έτσι, θα μπορούσε να είναι και τώρα."

Η συμβολή των Patriot στην Ουκρανική αεράμυνα

Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι κατέρριψε αρκετά ρωσικά αεροσκάφη τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας συστήματα αεράμυνας Patriot που προμήθευσαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, οι πύραυλοι αναχαίτισης από τους οποίους είναι αποτελεσματικοί σε απόσταση περίπου 100 μιλίων και μπορούν να φτάσουν στο βόρειο τμήμα της Αζοφικής Θάλασσας από τις Ουκρανικές αμυντικές θέσεις.

Η Ουκρανία πιστεύεται ότι έχει λάβει τρία έως πέντε συστήματα Patriot από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με τον ακριβή αριθμό και τη θέση τους να φυλάσσονται ως επτασφράγιστα στρατιωτικά μυστικά.

Ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι να υπερασπιστούν τις ουκρανικές πόλεις και ζωτικής σημασίας υποδομές από ρωσικές επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά πρόσφατα χτυπήματα σε ρωσικά αεροσκάφη υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον μία συστοιχία  χρησιμοποιείται εντός εμβέλειας του νότιου και του ανατολικού μετώπου.

Ένα σύστημα, είπε ο Stupak, φαίνεται ότι "δεν βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή, όντας πάντα σε κίνηση.Θα μπορούσε να αναπτυχθεί εδώ ή εκεί, στην περιοχή του Χάρκοβο ή στην περιοχή του Ντνίπρο. Παράλληλαι το πλήρωμά του περιμένει να εγκλωβίσει ρωσικά αεροπλάνα .Μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους προς τα  Ρωσικά αεροπλάνα και μέσα σε 20 λεπτά να φύγουν από την περιοχή και να κρυφτούν».

Ο Λούζιν είπε ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν θα ήταν ασυνήθιστη. «Οι Patriot μπορούν να είναι κινητοί, δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα», εξήγησε. «Η ενέδρα με πυραύλους κατά εχθρικών αεροσκαφών είναι γνωστή τακτική».

Φήμες για κατάρριψη από  Ουκρανικά F-16  διαψεύδονται όπως και για "αδελφοκτόνα"  Ρωσικά αντιαεροπορικά πυρά

Άλλες θεωρίες φαίνονται λιγότερο πιθανές. «Μερικοί από τους πολίτες μας πιστεύουν ότι είναι F-16», είπε ο Στούπακ, σημειώνοντας τον πολλαπλασιασμό των φημών που υποδηλώνουν ότι τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη επιχειρούν ήδη στον ουρανό της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται επί του παρόντος στην πλατφόρμα και τα πρώτα F-16 αναμένεται να πραγματοποιήσουν πτητικές αποστολές κάποια στιγμή στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Το "φίλιο πύρ", πρόσθεσε ο Stupak, θα ήταν «πολύ περίεργο», δεδομένων των ραντάρ και των ηλεκτρονικών σημάτων που παράγονται από τα A-50 και Il-22, τη θέση τους στον ρωσικό εναέριο χώρο και την πιθανή παρουσία μαχητικών αεροσκαφών συνοδείας.

Ανεξάρτητα από το πώς καταρρίφθηκαν, η απώλεια ενός ή και των δύο αεροσκαφών θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για τη Μόσχα. «Αυτοί οι τύποι αεροσκαφών επιτρέπουν στη Ρωσία  να βρίσκει στόχους για χτυπήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς».

Τα αεροπλάνα έχουν επίσης σχεδιαστεί για να παρακολουθούν τις εχθρικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης των προηγμένων πυραύλων της Ουκρανίας που παρέχονται από τη Δύση.

«Μπορούν να δουν σχεδόν όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, μαχητικά ελικόπτερα, μαχητικά αεροσκάφη, πύραυλους, εκτοξευτές, εκτοξεύσεις Storm Shadow», πρόσθεσε ο Stupak για το A-50. «Θα μπορούσε να προειδοποιήσει τις χερσαίες δυνάμεις να είναι προσεκτικές εάν Ουκρανικοί Storm Shadow , για παράδειγμα, κατευθύνονται προς αυτές».

Τέτοια αεροσκάφη και το πλήρωμά τους δεν θα αντικατασταθούν εύκολα, είπε ο Stupak. 

Τέτοιοι χειριστές, πρόσθεσε, έχουν «τουλάχιστον πέντε χρόνια εκπαίδευσης συν πέντε χρόνια άμεσης εργασίας· τουλάχιστον 10 χρόνια εμπειρίας.Είναι πολύ οδυνηρό για τη ρωσική αεροπορία».

Η Συνταγματάρχης Natalia Humeniuk, επικεφαλής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Τύπου των Δυνάμεων Ασφάλειας και Άμυνας της Νότιας Ουκρανίας, δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα ότι η «κατάρριψη δύο αεροσκαφών» ήταν σημαντική για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης.

«Το A-50 στην πραγματικότητα λειτουργούσε ως « τα μάτια» του εχθρού, γιατί με τη βοήθεια αυτού του αεροπλάνου και του εξοπλισμού που επέτρεπε τη δραστηριότητά του, οι Ρώσοι παρακολουθούσαν το έδαφός μας πραγματοποιώντας  ισχυρές πυραυλικές επιθέσεις», είπε η Χουμενιούκ.

Επομένως, θα βασιζόμαστε στο γεγονός ότι ένα τέτοιο χτύπημα θα είναι αρκετό για να  καθυστερήσει τουλάχιστον τις μελλοντικές πυραυλικές επιθέσεις."

Πως επηρεάζονται οι πυραυλικές επιθέσεις του Πούτιν στην Ουκρανία; 

Εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι να διακριβωθούν από το Ρωσικό ΥΠΑΜ τα ακριβή αίτια και πιθανότατα ο τρόπος κατάρριψης των αεροσκαφών A-50 και Il-22, θα υπάρξει μια σχετική ύφεση στις πυραυλικές επιθέσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο πεποίθησή μας είναι ότι η Ρωσία θα επανέλθει σύντομα με νέα αεροσκάφη των παραπάνω τύπων να ενεργούν στο μέτωπο στην Ουκρανία, όπου στην καλύτερη των περιπτώσεων για τον Ζελένσκι ο Πούτιν θα αρκεστεί στην κατοχή των εδαφών που έχει  ήδη καταλάβει προκειμένου να τερματιστούν οι επιχειρήσεις.

Ωστόσο άποψή μας είναι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος,  βλέποντας την δυσκολία από πλευράς κυρίως των ΗΠΑ για παροχή νέων αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και πληθώρας στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών στην Ουκρανία, σε συγκερασμό με τις επιτυχίες του Ρωσικού στρατού στο μέτωπο, επαναπροσδιόρισε τους στόχους του, στους οποίους περιλαμβάνεται  πλέον η κατάληψη μεγάλων πόλεων και επιπλέον Ουκρανικών εδαφών.  

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ