Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ανακοίνωση Μπάιντεν για κύματα βαλλιστικών πυραύλων-Οι Χούθι απειλούν τις ΗΠΑ και “προπαγανδίζουν ότι δήθεν κατέρριψαν” αμερικανικό F-22 (Βίντεο)

Βίντεο αμφιβόλου εικόνας και πιστότητας δημοσιεύθηκε από αραβική ιστοσελίδα σε κοινωνικά δίκτυα, με την οποία οι Χούθι  προπαγανδίζουν "ότι κατέρριψαν” αμερικανικό αεροσκάφος F-22, κάτι που φυσικά δεν επιβεβαιώνεται πουθενά, ούτε από την πλευρά των ΗΠΑ.

Αυτό που είναι γνωστό είναι το γεγονός ότι το Ιράν, με την βοήθεια της Ρωσίας παρουσίασε μια αναβαθμισμένη έκδοση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Bavar-373.

Το α/α σύστημα Bavar-373 μπόρεσε και κλείδωσε με το ραντάρ ( ρωσικής κατασκευής) στόχο σε απόσταση περίπου 400 km και τον κατέστρεψε σε απόσταση 300 km.

Η κατάρριψη πάντως που αναφέρουν δεν επιβεβαιώνεται.

Τα βρετανικά αεροσκάφη επέστρεψαν σώα στην βάση των Βρετανών στην Κύπρο

Στις 9.30 το βράδυ της Πέμπτης ώρα Κύπρου, απογειώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου τα βρετανικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζέιμς Χίπι.

Μιλώντας στο Sky News είπε πως τα τέσσερα μαχητικά τύπου Typhoon συνοδεύονταν εν τέλει από δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων τύπου Voyager.

Όλα τα αεροσκάφη επέστρεψαν «με ασφάλεια» στη βρετανική βάση στην Κύπρο στις 5 τα ξημερώματα της Παρασκευής τοπική ώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χίπι η μέχρι τώρα αξιολόγηση δείχνει πως και οι δύο στόχοι τους οποίους έπληξαν τα βρετανικά αεροσκάφη χτυπήθηκαν «επιτυχώς», όπως και οι υπόλοιποι από τους συνολικά οι 14 στόχους κατά των οποίων επιτέθηκαν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ανακοίνωση Τ.Μπάιντεν για κύματα βαλλιστικών πυραύλων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πριν λίγο ότι "τα χτυπήματα είχαν σκοπό να δείξουν ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν θα ανεχθούν» τις αδιάκοπες επιθέσεις της μαχητικής ομάδας στην Ερυθρά Θάλασσα".

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έκαναν την επίθεση μόνο μετά από προσπάθειες και διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτά τα πλήγματα αποτελούν άμεση απάντηση σε άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον διεθνών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», είπε ο Μπάιντεν σε δήλωση.

Σημείωσε ότι οι επιθέσεις έθεσαν σε κίνδυνο το αμερικανικό προσωπικό,  ναυτικούς και το εμπόριο, και πρόσθεσε: «Δεν θα διστάσω να κατευθύνω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και την ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου, όπως είναι απαραίτητο».

Οι επιθέσεις έπληξαν καίρια πολλά σημεία στην Υεμένη

Δημοσιογράφοι του Associated Press στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, άκουσαν τέσσερις εκρήξεις τα ξημερώματα της Παρασκευής, τοπική ώρα.

Κάτοικοι είπαν ότι άκουσαν πέντε ισχυρές εκρήξεις στο δυτικό λιμάνι της πόλης, το οποίο βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και είναι το μεγαλύτερο λιμάνι που ελέγχεται από τους Χούθι.

Εκρήξεις ακούστηκαν επίσης από κατοίκους της πόλης Ταΐζ, μιας νοτιοδυτικής πόλης κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα.
Τα πλήγματα σηματοδότησε την πρώτη στρατιωτική απάντηση των ΗΠΑ σε μια επίμονη εκστρατεία επιθέσεων με drone και πυραύλους σε εμπορικά πλοία από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Η συντονισμένη στρατιωτική επίθεση της Δύσης έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Λευκός Οίκος και μια σειρά από χώρες-εταίρους εξέδωσαν μια τελευταία προειδοποίηση προς τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν πιθανή στρατιωτική δράση.

Τα μέλη του Κογκρέσου ενημερώθηκαν νωρίτερα την Πέμπτη για τα σχέδια της εναέριας επίθεσης.
Η προειδοποίηση φάνηκε να είχε τουλάχιστον κάποιο βραχύβιο αντίκτυπο, καθώς οι επιθέσεις σταμάτησαν για αρκετές ημέρες.

Ωστόσο, την Τρίτη, οι αντάρτες Χούθι εκτόξευσαν κύμα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με στόχο πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με αμερικανικά και βρετανικά πλοία και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη να απαντούν καταρρίπτοντας 18 drones, δύο πυραύλους Κρουζ και έναν αντι-    πλοϊκό πύραυλο.
Την Πέμπτη, οι Χούτι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο στον Κόλπο του Άντεν, κατά εμπορικού πλοίου.

Πυρετός διαβουλεύσεων σε ΗΠΑ και ΕΕ

Δημοσιογράφοι, ανώτεροι διοικητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μετά τις επιθέσεις της Τρίτης ότι, ο Μπάιντεν συγκάλεσε την ομάδα εθνικής ασφάλειας και του παρουσιάστηκαν στρατιωτικές επιλογές για απάντηση.
Στη συνέχεια έδωσε εντολή στον Υπουργό Άμυνας Λόυντ Άστιν να πραγματοποιήσει τα αντίποινα.

Οι κυβερνήσεις της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Νότιας Κορέας ενώθηκαν με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εκδίδοντας ανακοίνωση που ανέφερε ότι ενώ στόχος είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, Οι σύμμαχοι δεν θα διστάσουν να υπερασπιστούν ζωές και να προστατεύσουν το εμπόριο στην κρίσιμη πλωτή οδό.

Οι Χούθι απειλούν ΗΠΑ και Ευρώπη

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Χούθι, ο Αλί αλ-Καχούμ, υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν αντίποινα.
«Η μάχη θα είναι μεγαλύτερη… και πέρα από τη φαντασία και την προσδοκία των Αμερικανών και των Βρετανών», είπε σε ανάρτησή του στο X.

Το Al-Masirah, ένα δορυφορικό ειδησεογραφικό κανάλι που διευθύνεται από τους Χούθι, περιέγραψε χτυπήματα στην αεροπορική βάση Al-Dailami βόρεια της Sanaa, το αεροδρόμιο στο λιμάνι της πόλης Hodeida, ένα στρατόπεδο ανατολικά της Saada, το αεροδρόμιο στην πόλη Taiz και ένα αεροδρόμιο κοντά στο Hajjah.

Οι Χούθι δεν έδωσαν αμέσως πληροφορίες για ζημιές ή θύματα. Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι ενώ οι ΗΠΑ αναμένουν ότι τα πλήγματα θα υποβαθμίσουν τις δυνατότητες των Χούτι, «δεν θα εκπλαγούμε να δούμε κάποιου είδους απάντηση», αν και δεν έχουν δει τίποτα ακόμα.

Η Χαμάς καταδικάζει τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα και δηλώνει ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο φέρουν ευθύνη για τον αντίκτυπό τους στην περιοχή

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα απερίφραστα τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Η Χαμάς σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο της επίθεσής τους στην ασφάλεια στην περιοχή.

Οι στόχοι όμως των Χούθι έχουν ελάχιστη ή καθόλου σύνδεση με το Ισραήλ και θέτουν σε κίνδυνο έναν κρίσιμο εμπορικό δρόμο που συνδέει την Ασία και τη Μέση Ανατολή με την Ευρώπη.

Το σίγουρο είναι ότι άνοιξε νέο μέτωπο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά την Γάζα, και οι αντιδράσεις θα είναι σίγουρα ισχυρότατες, και ο κίνδυνος εξάπλωσης πολύ μεγάλος

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ