Τουρκία και Ισραήλ, όπως έχει γράψει και πάλι το Πενταπόσταγμα, έχουν επιδοθεί σε έναν πραγματικό πόλεμο κατασκόπων. Από την πλευρά του Ισραήλ δεν υπάρχουν πολλές αναφορές είναι η αλήθεια καθώς η Μοσάντ πάντα διατηρεί χαμηλό προφίλ και δεν αρέσκεται να διατυμπανίζει τις επιτυχίες ή πολύ περισσότερο τις αποτυχίες.
Από την πλευρά της ΜΙΤ ωστόσο ακόμα και η παραμικρή επιτυχία διαδίδεται με ταχύτητα αστραπής. Είναι χαρακτηριστικό πως ο φιλοκυβερνητικός τύπος δεν χάνει ευκαιρία να αναφέρεται στις υπόγειες συγκρούσεις της ΜΙΤ με την Μοσάντ.
Σε πρόσφατο άρθρο της η Daily Sabah γράφει: «Μετά από μήνες προετοιμασίας, μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση πληροφοριών διεξήχθη σε οκτώ επαρχίες τις πρώτες ώρες της δεύτερης ημέρας του νέου έτους. Αυτή η επιχείρηση, που διεξήχθη σε συγχρονισμό με την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές, δεν ήταν η πρώτη κίνηση εναντίον ενός δικτύου κατασκόπων που συνδέεται με τη Μοσάντ του Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, η τελευταία κίνηση ήταν η συνέχεια μιας σειράς επιχειρήσεων που χρονολογούνται από το 2021. Έκτοτε, μεγάλος αριθμός ατόμων με διασυνδέσεις με την κορυφαία υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ έχει συλληφθεί και το δίκτυό τους, το οποίο προσπαθεί να διεξάγει προκλητικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες στην Τουρκία, έχει πληγεί.
Η Daily Sabah μοιράστηκε λεπτομερείς αναφορές για την τελευταία επιχείρηση την Τρίτη. Η διεξαγωγή επιχειρήσεων σε άλλες χώρες είναι μέρος της φύσης της κατασκοπευτικής εργασίας. Ωστόσο, ως μέρος της φύσης της εργασίας, είναι επίσης η ενημέρωση και ο σεβασμός των εγχώριων αρχών πληροφοριών. Τον τελευταίο καιρό, η ισραηλινή υπηρεσία κατασκοπείας όχι μόνο απέτυχε να ακολουθήσει αυτές τις παραδόσεις, αλλά εργάζεται έντονα για να πραγματοποιήσει δραστηριότητες εναντίον της Τουρκίας εντός των τουρκικών συνόρων.
Δεσμοί σε σαθρούς λόγους
Παρά τη διπλωματία της προσέγγισης πριν από τα περιστατικά της 7ης Οκτωβρίου και την ακόλουθη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, οι Τουρκικοί και Ισραηλινοί δεσμοί βρίσκονται σε ασταθές έδαφος από τότε που έγιναν οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Μαβί Μαρμαρά τον Μάιο του 2010. Επιπλέον, η σταθερή στάση της Τουρκίας ως αλληλέγγυα στον παλαιστινιακό αγώνα και η στάση ενάντια στα εγκλήματα του Ισραήλ στα κατεχόμενα έχουν καταστήσει δύσκολη την εξεύρεση κοινού εδάφους για την αποκατάσταση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ. Ωστόσο, οι προσπάθειες επιδιόρθωσης των δεσμών με το Τελ Αβίβ έγιναν ως μέρος ενός κύματος προσπαθειών εξομάλυνσης στην περιοχή, στο οποίο η Άγκυρα ουσιαστικά διαδραμάτισε βασικό ρόλο καθώς εξομαλύνει τους δεσμούς της με χώρες με επιρροή στην περιοχή, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία. Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και Αρμενία. Αν και οι συνομιλίες με τη Συρία έχουν σταματήσει, υπάρχουν επίσης προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων με την Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας και πολυδιάστατης διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής.
Η ομαλοποίηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν δεν υπάρχει συμβιβασμός και η ομαλοποίηση δεν αποφέρει αμοιβαία οφέλη. Επιπλέον, οι περιφερειακές τους επιπτώσεις θα πρέπει επίσης να υπολογιστούν καλά. Τι είδους ομαλοποίηση μπορεί να συμβεί με τη Συρία όταν το καθεστώς κλείνει τα μάτια σε τρομοκρατικές δραστηριότητες εντός των συνόρων του και αναμένει από τις τουρκικές αρχές να παραμείνουν αδρανείς έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας του; Ομοίως, πώς μπορεί να επιβιώσει μια ομαλοποίηση μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ όταν το τελευταίο διαπράττει εγκλήματα σε όλα τα επίπεδα κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα και σε όλα τα άλλα μέρη των κατεχόμενων εδαφών, πόσο μάλλον τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Μοσάντ εντός της Τουρκίας;
Δεν είναι πλέον μυστικό ότι η ισχύς και η ικανότητα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η επιχειρησιακή δραστηριότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα της χώρας κατά των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων του PKK και της τρομοκρατικής ομάδας Γκιουλενιστών (FETÖ), βαρόνων και συμμοριών ναρκωτικών και άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, οι επιτυχημένες επιχειρήσεις μπόρεσαν να ανατρέψουν και να περιορίσουν τις δραστηριότητες ξένων κατασκοπευτικών υπηρεσιών εντός της χώρας. Και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν αποφασιστικά. Ωστόσο, αυτές οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως απλές δραστηριότητες αντικατασκοπείας από την Άγκυρα και θα πρέπει να θεωρηθούν μέρος της κίνησης «Ένας Λεπτού» με αρχές.
Η στάση του «Ενός Λεπτού» κατά των ισραηλινών εγκλημάτων είναι θεμελιώδης. Δεν είναι απλή πολιτική ρητορική. Αντίθετα, στέκεται σε μεγαλύτερη κλίμακα ενάντια σε παγκόσμιες αδικίες και συστημικά λάθη σε μεγαλύτερη κλίμακα. Είναι μια στάση που υψώνει φωνές ενάντια στις δυσλειτουργίες των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης και καλεί για μεταρρυθμίσεις μέσα από το σύνθημα «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε».
Το «Ένα λεπτό» κατά των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων θα πρέπει να διαβαστεί μέσω μιας προσέγγισης που επιδιώκει ένα διεθνές σύστημα που ευνοεί τους δίκαιους και δίκαιους, όχι ένα σύστημα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ισχυρών σε βάρος άλλων.
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη την πρώτη μέρα του νέου έτους για να τιμήσουν τους πεσόντες Τούρκους στρατιώτες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και τους Παλαιστίνιους στη Γάζα υπό τις αδιάκοπες επιθέσεις του Ισραήλ. Μια δυνατή φωνή υψώθηκε, «για ένα δίκαιο μέλλον». Και αυτό το δίκαιο μέλλον είναι δυνατό εάν η διεθνής κοινότητα μπορεί να ενωθεί ενάντια στις αδικίες μέσω διεθνών θεσμών που θα προστατεύουν και θα υποστηρίζουν τους «σωστούς» και όχι μόνο τους «ισχυρούς»».