Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε εκτενώς στην τουρκική άρνηση διέλευσης 2 ναρκαλιευτικών του ΗΒ από τα "Στενά" με προορισμό την Ουκρανία.
Η επίκληση της Σύμβασης του Μοντρέ από την Τουρκία
Συγκεκριμένα η Τουρκία επικαλέστηκε τη Σύμβαση του Μοντρέ το 1936 η οποία διέπει τη θαλάσσια κυκλοφορία μέσω των Στενών, την οποία σύμφωνα με δήλωση της Προεδρίας της χώρας εφαρμόζει «αμερόληπτα και σχολαστικά» ,προκειμένου να αποτρέψει μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ, τα πολεμικά πλοία των μη εμπόλεμων μερών μπορούν να διέρχονται από τα στενά σε καιρό πολέμου, επισημαίνοντας ότι η Άγκυρα έχει τον τελευταίο λόγο για τη διέλευση όλων των πολεμικών πλοίων, εφόσον η Τουρκία θεωρεί ότι κινδυνεύει να παρασυρθεί σε πόλεμο.
Επισημαίνεται ότι η Τουρκία μολονότι ανήκει στο ΝΑΤΟ τηρεί ουδέτερη στάση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας παρόλο που η τελευταία είναι εχθρός της Συμμαχίας στην οποία ανήκουν οι "γείτονες".
Αρνητικός αντίκτυπος για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία
Η τουρκική άρνηση αποτελεί "Τροχοπέδη" σε σχέδιο Ουκρανίας-ΝΑΤΟ για κατάληψη της Κριμαίας", σύμφωνα με το οποίο, υπό την κάλυψη των F-16 που θα παραλάβει σε λίγο η Ουκρανία, Πεζοναύτες με χρήση αποβατικών και ελικοπτέρων θα μεταφερθούν στην Κριμαία, με τα ναρκαλιευτικά νωρίτερα να έχουν καθαρίσει την ακτή απόβασης.
Οι δηλώσεις του πρώην Ανώτατου Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ Ναυάρχου (ε.α) Σταυρίδη
Διεθνές ΜΜΕ, αναφέρεται στις δηλώσεις του Ναυάρχου (ε.α), ο οποίος επισημαίνει ότι η απόφαση της Τουρκίας να σταματήσει την παράδοση δύο ναρκαλιευτικών πλοίων στην Ουκρανία έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα κάλεσε την Άγκυρα να ακολουθήσει μια πιο σκληρή γραμμή κατά της Ρωσίας.
Ο απόστρατος Ναύαρχος Σταυρίδης δήλωσε ότι η απόφαση να αρνηθεί τη διέλευση από τα τουρκικά ύδατα στα δύο πλοία κλάσης Sandown του Βασιλικού Ναυτικού, που δωρήθηκαν στο Κίεβο από το Ηνωμένο Βασίλειο για να βοηθήσει στην εκκαθάριση ναρκών από τις πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες της Μαύρης Θάλασσας, ήταν «ατυχής».
"Τα ναρκαλιευτικά είναι αμυντικά πλοία και η Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να επιτρέψει την διέλευσή τους από τα Στενά"
Δήλωσε επίσης ότι, η Τουρκία «σίγουρα θα μπορούσε να είχε αποφασίσει να επιτρέψει αμυντικά πλοία όπως ναρκαλιευτικά να εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα», επειδή «υπάρχει επαρκής διακριτική ευχέρεια» βάσει της Σύμβασης του Μοντρέ και τα ναρκοκαθαριστικά είναι καθαρά αμυντικά. «Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ΝΑΤΟ, που συμφωνήθηκε από την Τουρκία ως μέλος της Συμμαχίας».
Ο Ναύαρχος (ε.α) Cem Gürdeniz, πρώην αρχηγός του τουρκικού ναυτικού και εξέχων στρατιωτικός θεωρητικός, έχει ήδη απαντήσει στις επικρίσεις σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα θέλει να αποφύγει τη «χυθεί τουρκικό αίμα» ως μέρος ενός «πολέμου στη Μαύρη Θάλασσα για λογαριασμό των ΗΠΑ. και το ΝΑΤΟ».
Παρά την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί ότι δεν έλαβε ισχυρότερη δράση κατά των βοηθητικών σκαφών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού που κινούνται στα ύδατά της και η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στις θαλάσσιες εξαγωγές της Μόσχας.
Οι ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας παρεμποδίζονται από ρωσικές νάρκες θαλάσσης στα ανοικτά των ακτών της χώρας της Ανατολικής Ευρώπης και ένα Ελληνικό εμπορικό πλοίο υπέστη ζημιές μετά την επίθεση σε ένα μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Όσον αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τη Δύση, ο Σταυρίδης πρόσθεσε: «Στα μάτια μου, η Άγκυρα προσπαθεί πάρα πολύ να επιτύχει μια ισορροπία, ενώ θα πρέπει να κλίνει πλήρως στον ρόλο της ως μέλος του ΝΑΤΟ».
«Η Ρωσία είναι ένα επικίνδυνο επιτιθέμενο κράτος και κατά συρροή παραβάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απειλεί τη Συμμαχία στον αέρα, τη θάλασσα, το έδαφος, τον κυβερνοχώρο και το διάστημα σε καθημερινή βάση», είπε.
«Αυτή δεν είναι δύσκολη επιλογή» για την Τουρκία.
Το Ρωσο-τουρκικό σχέδιο ελέγχου της Μαύρης θάλασσας
Ο Ερντογάν προσβλέπει να μοιράσει μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, την Μαύρη θάλασσα με τον φίλο του Πούτιν, δορυφοροιοποιώντας Ρουμανία-Βουλγαρία-Ουκρανία, οι οποίες έχουν αμελητέο πολεμικό ναυτικό σε σχέση με αυτά της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Σκαλοπάτι γιαυτό αποτελεί η «Τριμερής Πρωτοβουλία» που περιλαμβάνει την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, για αποναρκοθέτηση της Μαύρης θάλασσας υπό την "κηδεμονία" του Ερντογάν.
Θέλει ο Τούρκος Πρόεδρος να ανάγει την Μαύρη θάλασσα ως τουρκική "mare nostrum" χρησιμοποιώντας την ως μοχλό πίεσης σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την εξυπηρέτηση των δικών της σκοπών, αποκλείοντάς τους από οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτήν.
Ενδεικτική για το πως βλέπει η Τουρκία τη θέση της στο ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας, είναι η διάταξη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και των πολλών βάσεών του σε Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειο έναντι των σχεδόν μηδενικών στη Μαύρη θάλασσα.