Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε την Πέμπτη να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Ωστόσο ώρες αργότερα, ο Βίκτορ Όρμπαν χρησιμοποίησε το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει ένα πακέτο βοήθειας 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για το Κίεβο που έχει χτυπηθεί από τον πόλεμο, επισημαίνει Διεθνές ΜΜΕ , αναφέροντας:
"Το ειδικό ταμείο, το οποίο συνδυάζει 33 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμηλότοκα δάνεια και 17 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης του κοινού προϋπολογισμού του μπλοκ που έχει βάλει τα κράτη μέλη το ένα εναντίον του άλλου, καθώς παζαρεύονταν για νέα χρήματα, ανακατανομές και οικονομίες.
Η απόφαση της ΕΕ για οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και το veto της Ουγγαρίας
Μετά από μια μακρά συζήτηση που διήρκεσε το πρωί της Παρασκευής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία για τη Διευκόλυνση της Ουκρανίας, ένα ειδικό ταμείο 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει το Κίεβο να διατηρήσει την οικονομία σε λειτουργία μεταξύ 2024 και 2027.
Αλλά ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εκπλήρωσε την απειλή του και χρησιμοποίησε το δικαίωμα του βέτο για να εκτροχιάσει τη σφυρηλατημένη συναίνεση. Καθώς τα θέματα του προϋπολογισμού απαιτούν ομοφωνία, ήταν αδύνατο για τους ηγέτες να προχωρήσουν με το ταμείο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου τον Ιανουάριο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με την ελπίδα να βρεθούν οι απαραίτητες 27 ψήφοι.
Η Σουηδία επίσης θα πρέπει να συμβουλευτεί το εθνικό της κοινοβούλιο πριν δώσει την επίσημη ευλογία της.
Τον Ιανουάριο 2024 θα επιχειρηθεί BY-PASS της Ουγγαρίας αν δεν συναινέσει;
Ο Μισέλ, ωστόσο, προσπάθησε να υποβαθμίσει την αντίθεση της Ουγγαρίας στο πακέτο, διαφημίζοντας ότι «σε λίγες ώρες καταφέραμε να κάνουμε μια ισορροπημένη πρόταση με ευρεία πολιτική υποστήριξη».
"Δείχνει ότι είμαστε σοβαροί, δείχνει ότι θέλουμε να είμαστε αξιόπιστοι και θέλουμε να κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε αυτά τα θεμελιώδη συμφέροντα και να παρέχουμε περισσότερη σταθερότητα. Χρειαζόμαστε σταθερότητα και ειδικά σε αυτούς τους πολύ σύνθετους γεωπολιτικούς καιρούς. " είπε.
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι υπηρεσίες του θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε πακέτο στήριξης που υποστηρίζεται από τα 26 κράτη μέλη χωρίς την Ουγγαρία, λέγοντας στους δημοσιογράφους γύρω στις 03:00 CET: «Δεν θέλω να πω πολλά για την πρόταση της επόμενης συνάντησης. Έχουμε διάφορα εργαλεία στα χέρια μας για να διασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε τις πολιτικές μας υποσχέσεις».
Η άρνηση των Γεrουσιαστών των ΗΠΑ για πρόσθετη βοήθεια στην Ουκρανία
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy ταξίδεψε στην Ουάσιγκτον σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να πείσει τους αμερικανούς γερουσιαστές να εγκρίνουν πρόσθετη βοήθεια για τη χώρα του, κυρίως για την αγορά όπλων από Αμερικανούς κατασκευαστές.
Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι αντιμετωπίζει έλλειμμα προϋπολογισμού 40 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος, μια τρύπα που μόνο δυτικές χώρες μπορούν να καλύψουν.
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναμένεται να επωμιστούν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
Όμως οι τελευταίες εξελίξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν αυξήσει δραστικά τις πιθανότητες ξαφνικής διακοπής της ξένης βοήθειας.
«Θα ήθελα να στείλω ένα θετικό και καθησυχαστικό μήνυμα, γιατί έχουμε εργαλεία για να εγγυηθούμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και ότι οι Ουκρανοί μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας», είπε ο Μισέλ, όταν ρωτήθηκε για αυτήν την πιθανότητα.
«Μήνυμα ελπίδας»
Παρά το φιάσκο της οικονομικής βοήθειας, η Σύνοδος κορυφής πέτυχε μια σημαντική πρόοδο όταν οι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, δύο χώρες που υπέβαλαν τις υποψηφιότητες για ένταξη στις πρώτες μέρες του πολέμου.
Το πράσινο φως θεωρείται ως μια αυστηρή επίπληξη στις δυναμικές προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν να ασκήσει έλεγχο στην άμεση γειτονιά της Ρωσίας.
Τα κράτη μέλη παραχώρησαν επίσης στη Γεωργία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, προκαλώντας εορτασμούς στους δρόμους στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τιφλίδα.
Επιπλέον, το μπλοκ θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη "όταν επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός συμμόρφωσης με τα κριτήρια ένταξης". Η πρόοδος της βαλκανικής χώρας θα αξιολογηθεί σε εξέλιξη που θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο.
«Είναι ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα, είναι μια πολύ ισχυρή πολιτική απόφαση», είπε ο πρόεδρος Μισέλ στους δημοσιογράφους αφού η ευλογία έγινε επίσημη.
«Και σήμερα και απόψε νομίζω, για τον λαό της Ουκρανίας, είμαστε στο πλευρό του και αυτή η απόφαση που ελήφθη από τα κράτη μέλη είναι εξαιρετικά σημαντική για την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
"Ήταν σημαντικό ότι κανένα κράτος μέλος δεν αντιστάθηκε στην απόφαση και γι' αυτό ήμασταν σε θέση να κάνουμε αυτήν την ανακοίνωση απόψε", πρόσθεσε ο Μισέλ.
Αφού ανακηρύχθηκε υποψήφια χώρα τον περασμένο Ιούνιο, η Ουκρανία έκανε επτά μεταρρυθμίσεις για να εκπληρώσει ως προϋπόθεση για την έναρξη των συνομιλιών. Οι Βρυξέλλες ανέφεραν ότι η χώρα έχει ολοκληρώσει πλήρως τις τέσσερις από τις επτά μεταρρυθμίσεις, με εργασίες σε εξέλιξη στους τομείς της καταπολέμησης της διαφθοράς, της αποολιγαρχίας και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Αυτή η πρόοδος, που εκτιμάται σε "πολύ πάνω από 90%," δηλώθηκε αρκετή για να επιτρέψει στο Κίεβο να μπει στην επόμενη φάση, κάτι που η Βουδαπέστη αμφισβήτησε έντονα.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήταν περιχαρής για την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας
Τα νέα από τις Βρυξέλλες προκάλεσαν γρήγορα μια σειρά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που γιορτάζουν αυτό που πολλοί ηγέτες περιέγραψαν ως «ιστορική ημέρα».
Ουκρανία-Μολδαβία ξεκινούν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ
"Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και ενισχύει", έγραψε ο Πρόεδρος Ζελένσκι, ο οποίος έδωσε ένα μήνυμα βίντεο κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής καλώντας τους ηγέτες να λάβουν μια θετική απόφαση.
«Η ιστορία φτιάχνεται από αυτούς που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία», πρόσθεσε.
"Η Μολδαβία γυρίζει νέα σελίδα σήμερα με το πράσινο φως της ΕΕ για ενταξιακές συνομιλίες. Νιώθουμε τη ζεστή αγκαλιά της Ευρώπης σήμερα. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την πίστη σας στο ταξίδι μας", δήλωσε η Μολδαβή Πρόεδρος Μάγια Σαντού. "Είμαστε αφοσιωμένοι στη σκληρή δουλειά που απαιτείται για να γίνουμε μέλος της ΕΕ. Η Μολδαβία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση."
Η Γεωργία απέκτησε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ
Η πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili μίλησε για ένα «μνημειώδες ορόσημο για τη Γεωργία» και την υπόλοιπη ήπειρο. «Η ακλόνητη βούληση του γεωργιανού λαού μίλησε, οδηγώντας στην επάξια απόκτηση του καθεστώτος υποψηφίου», έγραψε ο Ζουραμπιτσβίλι. «Η επανένωση της Γεωργίας με την ευρωπαϊκή της οικογένεια είναι μια μη αναστρέψιμη προοπτική!».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μια από τις πιο ένθερμες υποστηρικτές του Κιέβου, χαιρέτισε «μια στρατηγική απόφαση και μια μέρα που θα μείνει χαραγμένη» στην ιστορία του μπλοκ. «Περήφανοι που τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας και χαιρόμαστε για τους εταίρους μας», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν.
Η μελλοντική δέσμευση της ΕΕ για Μολδαβία-Γεωργία αγκάθι στα σχέδια του Πούτιν
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η ΕΕ μπαίνει ανάχωμα στα σχέδια του Πούτιν για επέκταση του πολέμου σε Μολδαβία και Γεωργία, αν και κατά την εκτίμησή μας, στην περίπτωση που ΗΠΑ-ΕΕ δεν ενισχύσουν εκ νέου την Ουκρανία αυτή θα καταρρεύσει στρατιωτικά, οπότε θα πάρουν "αέρα τα πανιά" της Ρωσικής επιθετικότητας, με τον Ρώσο Πρόεδρο να επεκτείνει τον πόλεμο, αδιαφορώντας για αντιδράσεις και συνέπειες.