Μετά από πολλούς μήνες δισταγμού και εσωτερικών διαφωνιών, η Βουλγαρία αναμένεται να πάρει νέες αποφασίσεις σχετικά με την υποστήριξη που θα αποστείλει στην Ουκρανία αυτήν την κρίσιμη περίοδο του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Τι Θα Στείλει η Βουλγαρία στο Κίεβο;
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με άρθρο της ουκρανικής αμυντικής σελίδας Defence Express, βουλγαρικά μέσα μετέδωσαν στις 7 Δεκεμβρίου πως η Σόφια θα παράσχει όπλα και θα εκπαιδεύσει το προσωπικό των Ουκρανών ενόπλων δυνάμεων.
Βάσει αναφοράς του Radio Bulgaria, την οποία επικαλείται το ουκρανικό άρθρο, μετά από «θερμές διαφωνίες» στην αμυντική επιτροπή αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην Ουκρανία «μη επιχειρησιακά και απαρχαιωμένα» αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως η βουλγαρική αναφορά χαρακτηρίζει αυτά τα όπλα ως «φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα» (MANPADS) και ως «αντιαεροπορικούς πυραύλους διαφόρων τύπων».
Οι πύραυλοι αυτοί δεν είναι λειτουργικοί και έχουν ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών, ωστόσο οι Ουκρανοί σκοπεύουν να τους αποσυναρμολογήσουν για να χρησιμοποιήσουν εξαρτήματά τους ως ανταλλακτικά στα δικά τους συστήματα. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Αμυντικής Επιτροπής του βουλγαρικού κοινοβουλίου, Hristo Gadjev, μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της βαλκανικής χώρας.
Η ουκρανική Defense Express ανακαλεί πάντως πως τον Σεπτέμβριο η Βουλγαρία είχε δώσει το πράσινο φως για τη μεταφορά πυραύλων για τα συστήματα αεράμυνας S-300 του ουκρανικού στρατού. Τότε είχαμε να κάνουμε με μία ακόμη δύσκολη απόφαση, η οποία είχε συναντήσει πολλές διαφωνίες στη Σόφια και πάλι αφορούσε απαρχαιωμένους πυραύλους που χρειάζονταν επισκευές πριν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν από τα συστήματα του Κιέβου.
Σύμφωνα με την διάσημη σελίδα Military Balance 2023, η Βουλγαρία διαθέτει σήμερα φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα (MANPADS) τύπου Strela-2, όπως επίσης και πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος (SAM) τύπου Osa, S-125M και Kub.
Εκτός από τους πυραύλους αεράμυνας, η Βουλγαρία υποσχέθηκε να βοηθήσει στην εκπαίδευση ομάδων πεζικού και μηχανοποιημένων ομάδων συνολικής δύναμης 160 στρατιωτών, όπως επίσης να υποστηρίζει και την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα δυτικά μαχητικά τύπου F-16. Για την τελευταία υποστήριξη, η Σόφια εξέδωσε ειδική άδεια για την χρήση του εναέριου χώρου του κράτους.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σας είχαμε ενημερώσει πως ο Βούλγαρος πρόεδρος άσκησε βέτο στην προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων τύπου BTR-60 στην Ουκρανία. Ωστόσο, το βουλγαρικό κοινοβούλιο δεν συμφώνησε με την απόφαση του Βούλγαρου ηγέτη, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να ευελπιστούν πως η βουλή της Σόφιας θα ανατρέψει σύντομα το εν λόγω βέτο.