Ένοπλες Συρράξεις

Γαλλία -ΝΑΤΟ βάζουν φωτιά στον Καύκασο στηρίζοντας την Αρμενία-Ολική ανατροπή στα σχέδια Πούτιν-Ερντογάν-Αλίγιεφ

Είναι αληθές ότι ΗΠΑ-ΕΕ παρακολουθούν κατά κύριο λόγο  στενά τις εξελίξεις στα δύο καυτά πολεμικά μέτωπα, σε Ουκρανία και Ισραήλ, με τις μάχες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ωστόσο επειδή γνωρίζουν το πόσο "πιστός σύμμαχος" είναι η Τουρκία, έχουν εστιάσει την προσοχή τους και στην Υπερκαυκασία , όπου φαινομενικά έκλεισε το θερμό μέτωπο στο Ναγκόρνο Καρμπάχ.

Η Γαλλία εξοπλίζει στρατιωτικά την Αρμενία

Σε πρόσφατο άρθρο μας, αναφερθήκαμε εκτενώς στο γεγονός, ότι "το Παρίσι βάζει Stop στα σχέδια Τούρκων-Αζέρων για νέο αιματοκύλισμα κατά των Αρμενίων ενισχύοντάς τους με οπλικά συστήματα".

Η Γαλλία εστιάζει στην ενίσχυση της αδύναμης αντιαεροπορικής προστασίας της Αρμενικής αεράμυνας, γεγονός που αποδείχθηκε κλειδί στην στρατιωτική ήττα του Γιερεβάν από το Μπακού, όπου τα τουρκικά drones  ΤΒ-2 ΒΑΥΡΑΚΤΑR σε συνεργασία με τα Ισραηλινά HARPY των Αζέρων έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο. 

Τα τρία Γαλλικά συστήματα ραντάρ Ground Master 200 (GM200) που προμηθεύτηκε η Αρμενία σε συγκερασμό με το σύστημα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς MISTRAL , είναι σε θέση να να αντιπαρατεθούν με τα drones των Αζέρων καταρρίπτοντάς τα.

Αρμένιοι εθελοντές και στρατιωτικοί εκπαιδεύονται σε επτά (7) κέντρα  στη Γαλλία

Ωστόσο ο Μακρόν δεν αρκέστηκε μόνο στα παραπάνω, αφού σύμφωνα με Ρωσικό ΜΜΕ, η Γαλλία εκπαιδεύει  σε επτά εκπαιδευτικά κέντρα στην επικράτειά της, μεταξύ των οποίων το Fontevraud L'Abaie και το Mailly-le-Caen, Αρμένιους εθελοντές στο χειρισμό όπλων  του ΝΑΤΟ.

Ανάμεσά τους είναι εθελοντές από το Καραμπάχ και στρατιωτικό προσωπικό  από το αρμενικό υπουργείο Άμυνας.

Αν η παραπάνω εκπαίδευση αφορά την προετοιμασία ενός πολέμου με τη Ρωσία, αυτό είναι φυσικά υπερβολικό, αν και οι σχέσεις μεταξύ του Ερεβάν και της Μόσχας σήμερα είναι τεταμένες.

Ίσως η Γαλλία θα ήθελε να πολεμήσει μαζί μας με λάθος χέρια, αλλά είναι απίθανο οι Αρμένιοι να συμμετάσχουν σε αυτό, απισημαίνει το Ρωσικό ΜΜΕ, το οποίο αναφέρει:

Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να εμπιστευτούμε τις πληροφορίες ότι οι Γάλλοι εκπαιδεύουν πραγματικά τον Αρμενικό στρατό. Το ερώτημα είναι γιατί, αλήθεια. Και πώς ταιριάζει αυτό με το καθεστώς της Αρμενίας ως χώρας του CSTO, από την οποία, παρά όλες τις πολεμικές δηλώσεις, δεν έχει ακόμη αποσυρθεί;

«Παραδέχομαι ότι στη Γαλλία, στο πλαίσιο του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Παρισιού και Ερεβάν, το στρατιωτικό προσωπικό της Δημοκρατίας της Αρμενίας μπορεί να εκπαιδευτεί», λέει ο στρατιωτικός πολιτικός επιστήμονας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλωστε, το γεγονός ότι και οι δύο χώρες αλληλεπιδρούν στον στρατιωτικό τομέα είναι γνωστό από τα γεγονότα στον Νότιο Καύκασο τον Σεπτέμβριο-Νοέμβριο του 2020.

Η Γαλλο-αρμενική αλληλεπίδραση 

Επομένως, πρώτον, η εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού από την Αρμενία είναι μια απολύτως αποδεκτή επιλογή και  δεύτερον, δεν  έχει σαφώς αντιρωσικό χαρακτήρα.

Επίσης είναι γεγονός ότι το επίσημο Ερεβάν έλκεται όλο και περισσότερο στη στρατιωτική συνεργασία με τη Δύση και ταυτόχρονα αποδυναμώνει τη σύνδεσή του σε αυτόν τον τομέα με τη Ρωσία και τον CSTO.

Αυτό αποδεικνύεται από διαβήματα εκ μέρους της ανώτατης ηγεσίας της Αρμενίας, όπως η άρνηση διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων του οργανισμού στο έδαφός της, καθώς και η απουσία της συνόδου κορυφής του CSTO, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ τον Νοέμβριο.

Κατά μία έννοια, το επίσημο Ερεβάν, με αυτά τα διαβήματα και τη συνεργασία στη στρατιωτική σφαίρα με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, θέλει να δώσει στη Ρωσία και μαζί της σε ολόκληρο το CSTO, ένα μάθημα για την απροθυμία της να πολεμήσει για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ εναντίον του Αζερμπαϊτζάν.

Και φυσικά για την ενεργό συνεργασία της Μόσχας με την Άγκυρα και το Μπακού, πρωτίστως στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα.

Αναφορικά με την εκπαίδευση του Αρμενικού στρατού  αυτή έχει και μια στρατιωτικοπολιτική πτυχή , αφού η Γαλλία έχει την ευκαιρία να προωθήσει τα συμφέροντά της στον Νότιο Καύκασο με τη βοήθεια Αρμενίων μισθοφόρων.

Παρεμπιπτόντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στην επιθυμία της Γαλλίας να επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή αυτή.

Εδώ υπάρχουν οι λεγόμενοι παραδοσιακοί παίκτες - Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ, ενώ και η Γερμανία προσπαθεί να συμβαδίσει μαζί τους.

Υπάρχουν πληροφορίες για ταξίδια στις χώρες της Κεντρικής Ασίας και του Νοτίου Καυκάσου από στρατιωτικούς και διπλωμάτες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης - Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Βουλγαρία. 

Η Ρωσία χάνει έδαφος στην Υπερκαυκασία

Από τα παραπάνω αλλά και από την παθητική στάση που τήρησε η Ρωσία λόγω αδυναμίας της  να επέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, διαφαίνεται πως η Μόσχα ελέω πολέμου στην Ουκρανία, χάνει έδαφος στην Υπερκαυκασία.

Αυτό επιχειρεί να καλύψει η Τουρκία μέσω Αζερμπαϊτζάν, έτσι ώστε στη συνέχεια ως ηγέτιδα χώρα του Οργανισμού Τουρκικών κρατών ηνα επικρατήσει στην Ευρασία.

Εμπόδιο στο δρόμο της είναι η Αρμενία την οποία επιχειρεί να υποτάξει με διαδοχικές στρατιωτικές ήττες.

Το σχέδιο αυτονόμησης της Τουρκίας και αγόρευσής της ως περιφερειακή δύναμη είναι αντιληπτό σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Γαλλία, που μπαίνουν σφήνα εξοπλίζοντας την Αρμενία, η οποία αγορεύεται σε χώρα κλειδί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Δύσης στην Υπερκαυκασία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...