Είναι γεγονός ότι τα Ουκρανικά θαλάσσια drones (USV) kamikaze, μεμονωμένα ή συνδυαστικά με εναέρια drones και πυραύλους, έχουν προκαλέσει σημαντική φθορά στο Ρωσικό πολεμικό ναυτικό, βυθίζοντας μεγάλες μονάδες επιφανείας του και αναγκάζοντά το να εγκαταλείψει τη βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, αναζητώντας ασφάλεια ανατολικότερα στα νερά της ανατολικής Μαύρης θάλασσας και της Αζοφικής θάλασσας.
Όπως επισημαίνει σε Χ του το Ουκρανικό ΥΠΑΜ, οι ναυτικές δυνάμεις χωρών έχουν χρησιμοποιήσει USV από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, με μοντέρνους τύπους που μοιάζουν με ταχύπλοα γεμάτα εκρηκτικά, στα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων έχουν αναδειχθεί ως βασική παράμετρος στον θαλάσσιο τομέα μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας.
H Ρωσία στρέφεται στην ανάπτυξη και μαζική παραγωγή θαλάσσιων drones (USV)
Αυτό το Ουκρανικό πλεονέκτημα φαίνεται ότι εξαλείψει τώρα η Ρωσία, στρεφόμενη στην ανάπτυξη των δικών τη θαλάσσιων drones (USV).
Στις 27 Νοεμβρίου 2023, ο Mikhail Danilenko, επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας KMZ, ανακοίνωσε ότι τα USV τους θα δοκιμαστούν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με σκοπό την καθιέρωση σειριακής παραγωγής το 2024.
Η KMZ έχει κατασκευάσει στο παρελθόν μια σειρά από USV, αλλά τους τελευταίους μήνες άρχισαν να προωθούν την ικανότητά τους OWA. Ο Ντανιλένκο είπε ότι το σκάφος μπορούσε να μεταφέρει πυρομαχικά έως 600 κιλά
Στο θέμα ανάπτυξης USV από τη Ρωσία αναφέρεται Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας τις τελευταίες προσπάθειες της Μόσχας, στον υπόψη τομέα, επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα, πολλά ρωσικά πλοία έχουν υποστεί ζημιές μετά την μονόδρομη επίθεση από οχήματα επιφανείας χωρίς πλήρωμα (OWA USVs). Οι αναφορές δείχνουν ότι αυτά τα OWA USV έχουν παραβιάσει επιτυχώς την άμυνα του λιμανιού της Σεβαστούπολης, προκαλώντας σημαντική ζημιά σε πλοία εντός προστατευμένων αγκυροβολιών.
Η κατάσχεση από τους Ρώσους ενός άθικτου Ουκρανικού USV
Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, η Ρωσία κατέσχεσε επιτυχώς ένα άθικτο μη επανδρωμένο Ουκρανικό USV (MAGURA) V5 που αντιμετώπισε δυσλειτουργίες και ξεβράστηκε στην ξηρά.
Εικόνες του drone εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο στις 22 Νοεμβρίου, με ένα ρωσικό κανάλι Telegram να υποστηρίζει ότι το Unmanned Surface Vessel (USV) φέρεται να προσπαθούσε να επιτεθεί σε ρωσικά πλοία στη δυτική Κριμαία «όταν έπεσε στα χέρια της Ρωσίας».
Οι ειδικοί είπαν ότι η σύλληψη αυτού του σκάφους, ωστόσο, θα μπορούσε ενδεχομένως να ενισχύσει την ικανότητα της Ρωσίας να αναπτύξει ταδιά της (USVs).
Η χρήση USV ανοίγει νέους δρόμους-τακτικές στο ναυτικό πόλεμο
Αρκετά έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν επενδύσει ουσιαστικά στην απόκτηση μεσαίων, μεγάλων και εξαιρετικά μεγάλων «μη επανδρωμένων οχημάτων» σχεδιασμένων για επιφανειακές και υποβρύχιες επιχειρήσεις.
Οι ναυτικές δυνάμεις αναπτύσσουν δυνατότητες χωρίς πληρώματα και αυτόνομες σε όλο τον κόσμο για να παραμείνουν στην πρώτη γραμμή της ναυτιλιακής καινοτομίας.
Οι βασικοί συμμετέχοντες σε αυτήν την παγκόσμια αναζήτηση περιλαμβάνουν την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Η εξάλειψη ανθρώπινων πληρωμάτων από πλοία του πολεμικού ναυτικού επιτρέπει την πραγματοποίηση πολλών επιχειρησιακών αποτελεσμάτων.
Αυτό επιτρέπει στον σχεδιασμό του σκάφους να δίνει προτεραιότητα στη λειτουργικότητα έναντι των ανθρωποκεντρικών χαρακτηριστικών όπως οι χώροι ύπνου, οι γαλέρες, οι σωσίβιες σχεδίες και τα σωσίβια.
Ως αποτέλεσμα, μια πιο βελτιωμένη προσέγγιση παράγει μικρότερα, οικονομικά πλοία που παρουσιάζουν αυξημένη ταχύτητα, εκτεταμένες επιχειρησιακές δυνατότητες σε αντίξοες συνθήκες και ελαχιστοποιημένο κίνδυνο ανθρώπινου λάθους ή τραυματισμού.
Ο Αντιναύαρχος Roy Kitchener, διοικητής των δυνάμεων επιφανείας του Ναυτικού των ΗΠΑ, τόνισε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι τα Unmanned Surface Vessels (USVs) θα λειτουργούσαν ως «καταλύτης για καινοτομία» στον στόλο των ΗΠΑ στον Ειρηνικό.
Τόνισε, «Η εφαρμογή μη επανδρωμένων συστημάτων θα αυξήσει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων και τη θνησιμότητα ενισχύοντας το πλεονέκτημά μας στη μάχη».
Οι προσπάθειες της Ρωσίας να μειώσει το χάσμα με την Ουκρανία υπογραμμίζουν επίσης πώς αυτά τα drones έχουν αλλάξει τη δυναμική του συνεχιζόμενου πολέμου.
Οι Ουκρανοί μας έδειξαν την αποτελεσματικότητα των θαλασσίων drones (USV) -Εμείς τι ανάλογο κάνουμε για το Αιγαίο;
Αυτό είναι το βασανιστικό ερώτημα πάνω στο οποίο άμεσα θα πρέπει η χώρα μας να δώσει απαντήσεις.
Για το επιτακτικό θέμα ΑΜΕΣΗΣ αγοράς σε μεγάλους αριθμούς UAV-UCAV-USV-DRONES KAMIKAZI από τη χώρα μας έχουμε αναφερθεί σε πάνω από δέκα άρθρα μας τα τελευταία 2 χρόνια.
Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USV.
Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι UCAV – USV μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Είναι προτιμότερο η Ελλάδα ,να έχει 1 λιγότερο μαχητικό αεροσκάφος F-16, που σύμφωνα με πρόσφατες τιμές αγοράς από την Βουλγαρία 1 Αμερικανικό F-16 BLOCK70, κοστίζει μαζί με τα οπλικά του συστήματα 200 εκατομμύρια δολάρια και με τα ίδια χρήματα να αγοράσει 200 UCAV περίπου ή 800 USV.
Αυτό το λέμε αφού σύμφωνα με τρέχουσες τιμές για παράδειγμα, ένα τουρκικό Bayraktar κοστίζει περίπου 1.000.000 δολάρια, οπότε και οι τιμές UCAV ανάλογων δυνατοτήτων συμμαχικών κρατών δεν θα αποκλίνουν σημαντικά, ενώ ένα Ουκρανικό UCV κοστίζει 250.000 δολάρια.
Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.
Τα UAV καμικάζι και USV, εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθούν στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.