Είναι γνωστό ότι η υποστηρικτική στάση του Ερντογάν προς τη Χαμάς δεν αποτελεί "κεραυνό εν αιθρία", αλλά απόρροια των "αδελφικών"σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ τους, αφού η η τρομοκρατική οργάνωση λαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, υλικό και βοήθεια από την Τουρκία, όπως είχαμε επισημάνει σε πρόσφατο άρθρο μας.
Τουρκίας και Χαμάς έχουν πολλά κοινά σημεία
Αν επιχειρήσουμε να βρούμε τα "κοινά σημεία" Τουρκίας και Χαμάς, οδηγούμαστε σε έναν "δεκάλογο" αιτολόγησης των άριστων σχέσεών τους, που συνοψίζονται στο ότι η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, της παρέχει ασφαλές καταφύγιο, υποστηρίζει τους ηγέτες της παρέχοντας πληροφορίες, τουρκικά διαβατήρια, την στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά, ενώ οι πολιτικές απόψεις του Ερντογάν ο οποίος σημειωτέον αρνήθηκε να την καταδικάσει μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίθου, ευθυγραμμίζονται με αυτές της Χαμάς.
Επίσης αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας -Ισραήλ που στο παρελθόν ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, με τον Ερντογάν στο τιμόνι της χώρας του και ιδίως από το 2016 και μετά επιδεινώθηκαν ραγδαία, ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε σε σημείο να συντονίζει τις κινήσεις του σε σχέση με τον πόλεμο Χαμάς -Ισραήλ, με το Ιράν, θανάσιμο εχθρό του Τέλ Αβίβ.
Η Τουρκία στηρίζει οικονομικά τη Χαμάς
Το 2012, η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να δώρισε 300 εκατομμύρια δολάρια στη Χαμάς καθώς η οργάνωση δημιούργησε παράρτημα στην Τουρκία.
Μια τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση με δεσμούς με την κυβέρνηση, το Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (IHH) που διοργάνωσε επίσης τον στολίσκο "Mavi Marmara" το 2010, έχει μεταφέρει πληρωμές σε μετρητά στο παράρτημά της στη Λωρίδα της Γάζας από το 2010.
Η Χαμάς χρησιμοποιεί αυτές τις πληρωμές για να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία.
Ο Τζιχάντ Γιαγκμούρ ηγείται μιας άλλης τουρκικής ΜΚΟ που συγκεντρώνει χρήματα για τη Χαμάς.
Το 2020, ένα Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε τον Γιαγκμούρ ως χρηματοδότη της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς το 2015 που σκότωσε δύο Ισραηλινούς στη Δυτική Όχθη. Το δικαστήριο έκρινε ρητά ότι η τουρκική τράπεζα "Kuveyt Turk Bank" «βοήθησε στη χρηματοδότηση της Χαμάς».
Οι ΗΠΑ ανησυχούν «βαθιά» για τους οικονομικούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Χαμάς
"Ανώτατος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, δήλωσε την Πέμπτη ότι συζήτησε με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης τις βαθιές ανησυχίες του σχετικά με την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς που συγκεντρώνει κεφάλαια στην Τουρκία και πιθανώς παραβιάζει τους τοπικούς νόμους", επεσήμανε τουρκικό ΜΜΕ επικαλούμενο το Reuters.
Η Τουρκία είναι «εξέχουσα θέση» στα προγράμματα συγκέντρωσης κεφαλαίων της Χαμάς και η ομάδα είναι πιθανό να το εκμεταλλευτεί καθώς αναζητά περισσότερα μετρητά εν μέσω του πολέμου με το Ισραήλ, δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών για την Τρομοκρατία και τις Οικονομικές Πληροφορίες Μπράιαν Νέλσον.
«Ανησυχούμε βαθύτατα για την ικανότητα της Χαμάς να συνεχίσει να συγκεντρώνει χρηματοδότηση και να βρίσκει οικονομική υποστήριξη εδώ στην Τουρκία, για πιθανές μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Νέλσον σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των συναντήσεων με τουρκικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και οικονομικούς και επιχειρηματικούς ομίλους.
Σε αντίθεση με τους περισσότερους δυτικούς συμμάχους της και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν βλέπει τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα και φιλοξενεί ορισμένα από τα μέλη της.
Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τη Χαμάς «απελευθερωτική οργάνωση» και επέκρινε το Ισραήλ ως «τρομοκρατικό κράτος» για τους βομβαρδισμούς της Γάζας τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν επιβάλει κυρώσεις σε αρκετές τουρκικές οντότητες και ιδιώτες στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
Έρχονται νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία
Ο Νέλσον είπε ότι η Τουρκία συνδέεται με τις προηγούμενες προσπάθειες της Χαμάς να συγκεντρώσει κεφάλαια από δωρητές, επενδυτικά χαρτοφυλάκια, φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Ακόμα κι αν η Τουρκία βλέπει τη Χαμάς ως νόμιμη, είπε ότι η ομάδα θα μπορούσε να παραβιάζει τους εσωτερικούς νόμους, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο παράδειγμα για αυτό.
«Υπάρχει επαρκής ευκαιρία για την Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα υπό τις δικές της εγχώριες νομικές αρχές, ανεξάρτητα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ», είπε.
Ο Νέλσον είπε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι του υπενθύμισαν ότι η Χαμάς δεν είναι χαρακτηρισμένη τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα, αλλά επίσης ότι η Τουρκία δεν θα ανεχόταν παραβιάσεις των εγχώριων νόμων, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρήματος και της άμεσης χρηματοδότησης βίαιων πράξεων.
Ο Νέλσον έθεσε επίσης την προοπτική περισσότερων αμερικανικών κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες που είναι ύποπτες ότι βοήθησαν τη Ρωσία να συνεχίσει το παράνομο εμπόριο απαγορευμένων αγαθών.