Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ρωσοτουρκικό αλισβερίσι- Ο Ερντογάν εξάγει παράνομα στρατιωτικό εξοπλισμό στη Ρωσία με αντάλλαγμα πυραυλική τεχνολογία

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι ακολουθεί τελείως αυτόνομη πορεία σε σχέση με τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ αναφορικά με τη Ρωσία, μη επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον της, ενώ παράλληλα υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες ότι αποτελεί τον "Δούρειο ίππο" της Δύσης, μέσω της οποίας ο Πούτιν παρά το εμπάργκο σε οπλικά συστήματα και κρίσιμα απάρτια-ανταλλακτικά τα προμηθεύεται.

Οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικών προϊόντων στη Ρωσία εκτοξεύονται

Οι παραπάνω υπόνοιες τελικά φαίνεται να επαληθεύονται, σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ, το οποίο , επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Οι τουρκικές εξαγωγές στρατιωτικών αγαθών στη Ρωσία έχουν εκτοξευθεί φέτος, σκορπίζοντας ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία στην ήδη τεταμένη κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και ΝΑΤΟ.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές για να αποτρέψουν τα είδη διπλής χρήσης - αγαθά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές - να φτάσουν στη Ρωσία.

Ο στόχος είναι να εμποδίσουν την παραγωγή πολεμικού υλικού στη Ρωσία περιορίζοντας την πρόσβαση σε αντικείμενα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον στρατό της, όπως μικροτσίπ, τηλεσκοπικά σκοπευτικά και εξοπλισμό επικοινωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία εξήγαγε 45 κατηγορίες ειδών για στρατιωτική χρήση στη Ρωσία και 5 τέως Σοβιετικές Δημοκρατίες

Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, εξήγαγε 45 κατηγορίες αγαθών αξίας 158 εκατομμυρίων δολαρίων που οι ΗΠΑ θεωρούν «υψηλής προτεραιότητας» στη Ρωσία και σε πέντε άλλες πρώην σοβιετικές χώρες μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, σύμφωνα με έκθεση των Financial Times.

Αυτό είναι τριπλάσιο από το επίπεδο των εξαγωγών κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο αριθμός των ευαίσθητων εμπορευμάτων που εξήχθησαν από την Τουρκία στις πέντε πρώην σοβιετικές χώρες φέρεται να μην ευθυγραμμίζεται με τις αναφερόμενες εισαγωγές τους, εγείροντας το ερώτημα εάν τα αγαθά όντως πήγαν κατευθείαν στη Ρωσία.

Η απάντηση της Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία και είναι κατανοητό ότι σε περισσότερες ιδιωτικές οντότητες θα μπορούσαν να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις για την εξαγωγή στρατιωτικών αγαθών στη Ρωσία.

Η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ενστερνιστεί τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ  είπε στους FT ότι «η αυστηρή παρακολούθηση και η πρόληψη των προσπαθειών να παρακάμψουν τις κυρώσεις μέσω της Τουρκίας είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής μας».

Ο Τζέιμς Ο' Μπράιεν, βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, δήλωσε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει δυσκολότερη τη διέλευση ορισμένων ειδών από το έδαφός της, αλλά παραδέχτηκε επίσης ότι «προφανώς υπάρχουν πάντα περισσότερα να κάνουμε. ”

Εν τω μεταξύ, ο Μπράιαν Νέλσον, υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών, πρόκειται να επισκεφθεί την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη αυτή την εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο Νέλσον θα «συζητήσει τις προσπάθειες για την πρόληψη, τη διακοπή και τη διερεύνηση του εμπορίου και της οικονομικής δραστηριότητας που ωφελούν τη ρωσική προσπάθεια στον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Τα τουρκικά οφέλη από το αλισβερίσι με τη Ρωσία

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επισήμως, πατρονάρει την εξαγωγή απάρτιων και ανταλλακτικών στη Ρωσία, κρίσιμων για την πολεμική της βιομηχανία.

Με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν προσβλέπει να αποκομίσει οφέλη από τον Πούτιν τα οποία εστιάζονται στους εξής τομείς:

Απόκτηση πυραυλικής τεχνογνωσία και τεχνολογίας, κάτι το οποίο φαίνεται να αποδίδει καρπούς , λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος της ανάπτυξης του πυραύλου εδάφους -εδάφους TΥΦΩΝΑ  με βεληνεκές 561 χλμ και με τάσεις περαιτέρω αύξησης αυτού, του αντιαεροπορικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς  SIPER-κατά τους Τούρκους εφάμιλλου των S-400 και Patriot  και των  εγχώριων πυραύλων αέρος-αέρος των μαχητικών αεροσκαφών της  F-16.

Συγκυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα, με τον Τούρκο Α/ΓΕΝ Ναύαρχο Τατλίογλου να δηλώνει πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί την παρουσία του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο, δείχνοντας σαφέστατα τις τουρκικές προθέσεις για μετατροπή του σε μια Ρωσοτουρκική λίμνη.

Ρωσική ανοχή στην αντιπαλότητα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν υπέρ του δεύτερου, προκειμένου να ευοδωθεί η διάνοιξη του διαδρόμου Ζανγκεζούρ, αλλά και του Ναχτσισεβάν,  μέσω αρμενικού εδάφους στα νότια της χώρας, με το Αζερμπαϊτζάν.

Έτσι η Τουρκία θα συνορεύει χερσαία με το Αζερμπαϊτζάν και μέσω αυτού με την Κασπία θάλασσα και στη συνέχεια με τις χώρες του "Οργανισμού τουρκικών κρατών", υλοποιώντας μέρος του νεοοθωμανικού σχεδιασμού του Τούρκου Προέδρου.

Σε κάθε περίθπτωση οι ΗΠΑ παραμονεύουν για επιβολή  νέων κυρώσεων προς την "άσπονδο σύμμαχο" Τουρκία.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...