Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που ανήκει σε έναν Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο δέχτηκε επίθεση από ένα φερόμενο ιρανικό drone στον Ινδικό Ωκεανό καθώς το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος της άμυνας το Σάββατο.
“Ιρανικής κατασκευής drone τύπου Shaded 136 έπληξε πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ πρόσθεσε ότι από την επίθεση το πλοίο υπέστη ζημιές, όμως δεν υπάρχουν τραυματίες.
Πρόκειται για επίθεση που αφορά τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ότι θα στραφούν κατά ισραηλινών συμφερόντων πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Πριν λίγες ημέρες είχαμε αναφέρει πως ένας βαλλιστικός πύραυλος είχε εκτοξευθεί νοτιοανατολικά του Ισραήλ με κατεύθυνση το εβραϊκός κράτος, ωστόσο η Ιερουσαλήμ κατάφερε να τον καταρρίψει πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα με το σύστημα Arrow 3. Εικασίες προτείνουν πως το εν λόγω όπλο είχε εκτοξευθεί από τις δυνάμεις των ανταρτών Χούθι, κάποιοι από τους οποίους ανέλαβαν την ευθύνη αργότερα.
Η ομάδα Χούθι της Υεμένης, η οποία ελέγχει de facto την πλειοψηφία της επικράτειας του κράτους, διαθέτει στο οπλοστάσιό της πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους, επιτρέποντας στην ομάδα να χτυπήσει στόχους ακόμη και εντός εχθρικών χωρών.
Η στάση της ομάδας έχει γίνει πολύ εχθρική το τελευταίο διάστημα, ειδικά έναντι του Ισραήλ, το οποίο οι Χούθι θεωρούν έναν από τους κορυφαίους τους αντιπάλους στην Μέση Ανατολή.
Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, υπάρχει μία βαθιά ανησυχία πως αυτή η σύγκρουση που βλέπουμε να εκτυλίσσεται τώρα στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας θα μπορούσε να επεκταθεί πέρα αυτών των δύο περιοχών, εμπλέκοντας μεγαλύτερα και στρατιωτικά ισχυρότερα κράτη.
Ποιοι Είναι οι Χούθι;
Οι Ανσάρ Αλλάχ, γνωστοί ως Χούθι, είναι μία ισλαμιστική πολιτική και στρατιωτική ομάδα που ενεργεί στην Υεμένη και πήρε το όνομά της από τον επαναστάτη αλ-Χούθι, ο οποίος άρχισε μία επανάσταση στην χώρα το 2004.
Μετά από πραξικόπημα που έγινε στην Υεμένη το 2014 με 2015, οι Χούθι κατάφεραν να αποκτήσουν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του κράτους Σαναά.
Διεθνείς εκτιμήσεις υπολογίζουν πως το ανθρώπινο δυναμικό της ομάδας απαρτίζεται από περισσότερους από 100 χιλιάδες μαχητές. Συγκεκριμένα, μία εκτίμηση του 2011 ανέφερε πως η ομάδα διέθετε 100 χιλιάδες μαχητές, ωστόσο μία νεότερη εκτίμηση του 2020 εξέπληξε τους πάντες αφού ανέφερε πως το ανθρώπινο δυναμικό των Χούθι διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 200 χιλιάδες άτομα.
Λέγεται τέλος πως τους Χούθι υποστηρίζει το Ιράν, ωστόσο η Τεχεράνη αρνείται κάποια τέτοια εμπλοκή στην Υεμένη.