Η Τουρκία προσπαθεί από την μία να δείξει καλό πρόσωπο προς τη Δύση επιχειρώντας ένα διαλογο με την Ελλάδα γύρω από ζητήματα χαμηλής αξίας και από την άλλη έρμαιη της νεοοθωμανικής πολιτικής της δεν χάνει ευκαιρία να ρίχνει καρφιά κατά των ΗΠΑ, της Ευρώπης και γενικότερα του δυτικού κόσμου.
Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο του προέδρου επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, στο οποίο η Τουρκία παρουσιάζεται σαν το «παίχτη» που δίνει λύσεις εκεί που η Δύση όχι απλά δεν μπορεί αλλά πολλές φορές εμφανίζεται και ως ο δημιουργός των προβλημάτων.
Σύμφωνα λοιπόν με την ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT, ο Αλτούν: «δήλωσε ότι η Τουρκία εκτός από τους ανθρωπιστικούς και διπλωματικούς διαύλους χρησιμοποιεί αποτελεσματικά σύγχρονα εργαλεία διακρατικής αλληλεπίδρασης, όπως η δημόσια διπλωματία για την επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων.
Στο άρθρο του με τίτλο «Η Τουρκία του Ερντογάν προσφέρει λύσεις όπου τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) αποτυγχάνουν» που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό πολιτικής Atalayar με έδρα την Ισπανία, ο Αλτούν εφιστά την προσοχή στον ρόλο της Τουρκίας στα περιφερειακά ζητήματα και τη μεταρρύθμιση που απαιτείται στον μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Αλτούν δήλωσε ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία έχει κερδίσει σεβασμό στις διεθνείς ισορροπίες με τα άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και έχει εκπληρώσει επιτυχώς τον ρόλο του οργανωτή παιχνιδιού στα περιφερειακά ζητήματα, ειδικά στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.
"Η Τουρκία κερδίζει σεβασμό στις διεθνείς ισορροπίες με τα άλματα που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια και εκπληρώνει επιτυχώς τον ρόλο του οργανωτή παιχνιδιού σε περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο. Πρόσφατα, η πολιτική στάση προσανατολισμένη στη λύση η οποία αναδεικνύει την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος που προωθήθηκε υπό την ηγεσία του Προέδρου Ερντογάν στη σύρραξη Ισραήλ-Παλαιστίνης είναι ένδειξη αυτού. Όπως δείχνουν ξεκάθαρα η Ουκρανία, το Καραμπάχ και άλλα περιφερειακά ζητήματα, η Τουρκία έχει γίνει οργανωτής παιχνιδιού και ηγετική χώρα στην περιοχή της καθώς μπαίνουμε στον δεύτερο αιώνα της Δημοκρατίας».
Ο Αλτούν τόνισε ότι οι διεθνείς οργανισμοί όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αρκούν για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων και ακόμη και εμβαθύνουν αυτά τα προβλήματα, δήλωσε ότι είναι σαφές ότι οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να δημιουργηθούν λαμβάνοντας υπόψη νέες ισορροπίες υπό το φως του νέου αιώνα και της νέας εποχής.
Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία προετοιμάζεται για τη νέα πολυδιάστατη και πολυπαραγοντική διεθνή συγκυρία σύμφωνα με το σύνθημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Ερντογάν «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους πέντε», ο Αλτούν είπε:
«Τουρκία εκτός από τους ανθρωπιστικούς και διπλωματικούς διαύλους χρησιμοποιεί αποτελεσματικά σύγχρονα εργαλεία διακρατικής αλληλεπίδρασης, όπως η δημόσια διπλωματία για την επίλυση παγκόσμιων και περιφερειακών προβλημάτων»».