Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ λόγω Γάζας-Παίρνει ''φωτιά'' η Ανατολική Μεσόγειος

Νεώτερη ενημέρωση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη διπλωματική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει λάδι στη φωτιά βάζοντας στο στόχαστρο το Ισραήλ και τον ίδιο τον Μπενιαμίν Νετανιάχου για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν βάζει εκτάκτως στο πρόγραμμά του την επίσκεψη στην Τουρκία μετά την δεύτερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή.

Ο Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή και για δύο ήμερες, κι ενώ θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις του με τους Άραβες υπουργούς Εξωτερικών στο Αμάν της Ιορδανίας και η επίσκεψή του στο Ισραήλ. Τη Δευτέρα, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν.

Άγνωστο παραμένει προς το παρόν αν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν θεωρούν πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η ανακοίνωση έρχεται λίγη ώρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε βολές κατά πάντων, ενώ λέγοντας ότι ο «Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι πλέον συνομιλητής μας, τον διαγράψαμε» και στη συνέχεια ανακάλεσε στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις τον πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ, χωρίς να βγάλει από το στόχαστρό του και τις ΗΠΑ.

Η προσθήκη της τελευταίας στιγμής

Παρότι η τουρκική πλευρά ήθελε διακαώς την επίσκεψη Μπλίνκεν, κάνοντας σχετικές διαρροές, μάλλον η δημοσιοποίηση του αρχικού του προγράμματος προκάλεσε απογοήτευση, καθώς ο Αμερικανός υπουργός δεν επρόκειτο να περάσει από την Άγκυρα.

Πάντως, την Παρασκευή, ο Μπλίνκεν έφυγε με άδεια χέρια από το Ισραήλ, καθώς κάλεσε την ηγεσία να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η άκαρπη συνάντηση πιθανόν οδήγησε στην προσθήκη της Τουρκίας στο πρόγραμμα. Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν «θα υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ αναμένεται να συζητήσει την κοινή δέσμευση για «αυξημένη, διαρκή παροχή σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα» καθώς και στη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια.

Αρχικό κείμενο

Η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ Σακίρ Τορουνλάρ (Shakir Torunlar) στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις λόγω γεγονότων στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

«Αποφασίστηκε να ανακληθεί ο πρεσβευτής μας στο Τελ Αβίβ, Σακίρ Τορουνλάρ στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις ενόψει της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, που προκλήθηκε από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ σε αμάχους και την άρνησή του να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. και αδιάλειπτη, συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.


Ο Τορουνλάρ διορίστηκε πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ισραήλ τον Νοέμβριο του 2022 μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών. Προηγουμένως υπηρέτησε ως πρεσβευτής στην Παλαιστίνη.

Ο Ερντογάν απαιτεί σύστημα εγγυήσεων τύπου Κύπρου για την Γάζα και σύμβουλος του ζητά την εκδίωξη του Νετανιάχου

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε το αίτημα του για αποστολή τουρκικού Στρατού ως ειρηνευτική δύναμη επικαλούμενος την Κύπρο.

“Στην Κύπρο, η Ελλάδα μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, η Αγγλία μπορεί να είναι εγγυήτρια χώρα, όπως και η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα, γιατί να μην υπάρχει παρόμοια δομή στη Γάζα;», ανέφερε ο ίδιος.

“Τι πιο φυσικό από το να είναι η Τουρκία εγγυήτρια χώρα στη Γάζα; Μπορούμε λοιπόν να αναλάβουμε και εκεί τον ρόλο της εγγυήτριας χώρας”, κατέληξε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος σύμβουλος του ΥΠΑΜ και απόστρατος Ταξίαρχος Φαχρί Ερενέλ επεσήμανε ότι η περιοχή θα μπορούσε να γίνει  επιχειρησιακή περιοχή του ΝΑΤΟ, με την συμμετοχή και της Τουρκίας.

Ο έτερος ειδικός Χασάν Κόνι δήλωσε ότι “το ΝΑΤΟ επιδιώκει να κυριαρχήσει στην περιοχή. Ο υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Διεθνής Συνασπισμός στη Συρία πραγματοποίησε κοινή στρατιωτική άσκηση με το PKK/SDG κοντά στο τρίγωνο των συνόρων Συρίας-Ιράκ-Τουρκίας”.

Ο ίδιος τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται όμως εκτός της περιοχής επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία δεν θα εγκρίνει αυτή την ανάθεση εκτός εάν η δομή των στοιχείων που θα ανατεθούν και ο τρόπος με τον οποίο εκτελούν τα καθήκοντά τους είναι συμβατοί με τις απαιτήσεις της Τουρκίας», κατέληξε .

Με την σειρά του ο Τούρκος απόστρατος Ταξίαρχος Φαχρί Φενέλ  επεσήμανε επίσης την πιθανή κυριαρχία των ΗΠΑ στην περιοχή και είπε: «Εάν δοθεί αυτή η έγκριση, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να είναι μόνιμη, και η Μέση Ανατολή θα μπορούσε πλέον να γίνει περιοχή επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ όπως θέλουν οι ΗΠΑ».

Υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργηθεί μια δύναμη για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο Erenel είπε: «Ακόμα και αν σχηματιστεί, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα οι χώρες να μην είναι θετικές όσον αφορά την ανάθεση χερσαίων δυνάμεων σε μια γεωγραφία όπου ο κίνδυνος είναι υψηλός υπόψη».

Η Τουρκία παίζει τα ρέστα της για να συμμετέχει σε οτιδήποτε λάβει χώρα στην Γάζα, αλλά κανένας μεγάλος παίκτης ή μικρός, δεν την λαμβάνει υπόψιν για πολλούς λόγους, κυρίως όμως για τα νεο-Οθωμανικά σχέδια της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ