Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

"Στα σκαριά" σχέδιο των ΗΠΑ για "ανθρωπιστική" μίνι κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ξένων ομήρων από τη Χαμάς-Επισπεύδει ο IDF τις επιχειρήσεις

Ο  ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν επιστρέφει στη Μ.Ανατολή,  με ένα κάπως πιο "διακριτικό" μήνυμα από αυτό που απηύθυνε αμέσως μετά την αιματηρή σφαγή 1.400 ανθρώπων στο Ισραήλ από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ, καθώς ο  Πρόεδρος Μπάιντεν ζητά «παύση» των επιχειρήσεων  για να απελευθερωθούν οι όμηροι από τη Χαμάς.

'Ετσι αναμένεται ότι  θα επαναλάβει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στην εκστρατεία του κατά της Χαμάς, αλλά το μήνυμα αναμένεται να περιπλέκεται από την περιφερειακή και διεθνή οργή για τη σύγκρουση.

Τι "φέρνει" η  νέα επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στη Μ.Ανατολή

Ο Μπλίνκεν θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, καθώς επισκέπτεται το Ισραήλ και την Ιορδανία από την Παρασκευή.

Αλλά η ατζέντα του Μπλίνκεν αυτή τη φορά είναι πιο περίπλοκη καθώς η σύγκρουση εντείνεται και η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά εγχώρια και διεθνή συμφέροντα, αλλά και θυμό.

Θα πιέσει για την εκκένωση περισσότερων αλλοδαπών υπηκόοων από τη Γάζα και  για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια για την περιοχή.

Θα επιχειρήσει να πείσει  το Ισραήλ  για χαλιναγώγηση της  βίας κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη που διαπράττονται από Εβραίους εποίκους, τονίζοντας τη σημασία της προστασίας των αμάχων.

Ωστόσο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέφυγε να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική στο Ισραήλ για επιθέσεις που η Χαμάς, σύμφωνα με μη επαληθευμένους ισχυρισμούς, έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους στη Γάζα.

Έτσι, ενώ καλεί για σύντομες παύσεις στις αεροπορικές επιδρομές και μάχεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς, θα συνεχίσει να αντιτίθεται στις αυξανόμενες εκκλήσεις για ευρύτερη κατάπαυση του πυρός.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια ανθρωπιστική «παύση» στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς για να διώξουν τους «αιχμάλωτους».

Το μεταπολεμικό status στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Μπλίνκεν θα εισαγάγει επίσης ένα νέο στοιχείο στον κατάλογο προτεραιοτήτων των ΗΠΑ, την ανάγκη για το Ισραήλ και τους γείτονές του να αρχίσουν να εξετάζουν πώς θα μοιάζει η Γάζα μετά τη σύγκρουση, ποιος θα την κυβερνήσει, πώς μπορεί να γίνει ασφαλής και πώς θα  ιδρυθεί  ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων των Μπάιντεν και Μπλίνκεν, έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν πιστεύουν ότι μια εκ νέου κατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ είναι εφικτή και το Ισραήλ συμφωνεί.

Αλλά αυτό που ακολουθεί δεν έχει διερευνηθεί πέρα από τα σύντομα σχόλια που έκανε ο Blinken την Τρίτη σε κατάθεση στο Κογκρέσο, όταν μίλησε για την πιθανότητα αναζωογόνησης της Παλαιστινιακής Αρχής και ίσως αραβικών κρατών και διεθνών οργανισμών να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη μετά τη σύγκρουση Γάζα.

Ο Μπλίνκεν θα μιλήσει για «τη δέσμευση των ΗΠΑ να συνεργαστούν με τους εταίρους για να θέσουν τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ώστε να συμπεριληφθεί η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που αντανακλά τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. », δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ.

Η αλλαγή στα μηνύματα αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη διεθνή άποψη για τον πόλεμο, για την οποία ο Blinken έχει ακούσει πολλά από το τελευταίο του ταξίδι στην περιοχή, όταν ταξίδεψε στο Ισραήλ και σε έξι αραβικά κράτη.

Το δρομολόγιό του μετά την Ιορδανία παραμένει αβέβαιο, αν και θα παραστεί σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά στην Ιαπωνία την επόμενη εβδομάδα πριν ταξιδέψει στη Νότια Κορέα και την Ινδία για πολύ ευρύτερες συζητήσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την Κίνα.

Το Ισραήλ λέει ότι η επίθεσή του στοχεύει στην καταστροφή της στρατιωτικής υποδομής της Χαμάς και έχει δεσμευτεί να εξαλείψει ολόκληρη την τρομοκρατική ομάδα, που κυβερνά τη Λωρίδα. 

Ωστόσο υπό το πρίσμα των βαριών ανθρώπινων απωλειών στη Γάζα, η αλλαγή της κοινής γνώμης ήταν αισθητή.

Αφού έλαβε ένα κύμα παγκόσμιας συμπάθειας μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ αντιμετωπίζει τώρα ευρεία κριτική για τη μαζική στρατιωτική του απάντηση, κάτι που πολλοί πιστεύουν ότι πυροδοτεί μια παγκόσμια έξαρση της αντισημιτικής βίας, καθώς και επεισόδια που στοχεύουν Μουσουλμάνους.

Οι σχέσεις ΗΠΑ-Αραβικών κρατών βρίσκονται σε λεπτή ισσοροπία

Καθώς η κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται, οι αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι κινδυνεύουν σοβαρά να βλάψουν τους δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο, εάν οι ΗΠΑ αποτύχουν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους με τον στενό τους σύμμαχο Ισραήλ για να μην επιδεινωθεί αυτό που ήδη αποτελεί ανθρωπιστική καταστροφή.

Υπογραμμίζοντας αυτές τις ανησυχίες, ο Μπλίνκεν θα πετάξει σε μια διπλωματική δίνη μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, η οποία ανακάλεσε την Τετάρτη τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ και είπε στον απεσταλμένο του Ισραήλ να μην επιστρέψει στο Αμμάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας είπε ότι η απόφαση δεν θα επανεξεταστεί παρά μόνο αφού σταματήσει η επιχείρηση στη Γάζα.

Ο Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ συμμερίζονται τις ανησυχίες της Ιορδανίας για «τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» και ότι ο Μπλίνκεν θα το θέσει ως προτεραιότητα στο ταξίδι του.

«Αλλά τελικά», είπε, «πιστεύουμε ότι η αυξημένη διπλωματία είναι σημαντική και τα βήματα για τη μείωση των διπλωματικών διαύλων δεν είναι παραγωγικά για τους κοινούς μας στόχους για την προώθηση μιας μακροπρόθεσμης λύσης σε αυτήν την κρίση».

Η Ιορδανία, η Αίγυπτος και η Τουρκία, μαζί με τα αραβικά έθνη του Κόλπου, βρίσκονται σε αναβρασμό καθώς η οργή αυξάνεται σε όλη την περιοχή για τις επιχειρήσεις του Ισραήλ παρά τη φρικτή φύση των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς και θα παρακολουθούν την επίσκεψη στενά.

Πριν φύγει από την Ουάσιγκτον, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε την Τετάρτη με τον υπουργό Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, η χώρα του οποίου ουσιαστικά ανέστειλε τις συνομιλίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Αλλά κανένας άντρας δεν μίλησε καθώς πόζαραν για φωτογραφίες για περίπου 10 δευτερόλεπτα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόοδος στο θέμα εκκένωσης αλλοδαπών -παροχής ανθρωπιστικής βοήθεια

Και, παρόλο που σημειώθηκε κάποια πρόοδος στην εξασφάλιση της εκκένωσης αλλοδαπών από τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού αριθμού Αμερικανών, στην Αίγυπτο την Τετάρτη, χιλιάδες άλλοι θέλουν να φύγουν. Ωστόσο, ακόμη και η επίλυση αυτής της κατάστασης θα αφήσει ακόμα περισσότερους από 200 Ισραηλινούς και άλλους αιχμάλωτους της Χαμάς.

«Προσωπικά πέρασα πολύ χρόνο μιλώντας με τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ και τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου και άλλους, για να βεβαιωθώ ότι θα μπορούσαμε να ανοίξουμε αυτή την πρόσβαση για να βγουν οι άνθρωποι», είπε ο Μπάιντεν την Τετάρτη.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους εταίρους μας, ιδιαίτερα το Κατάρ, που συνεργάστηκαν τόσο στενά μαζί μας για να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις για τη διευκόλυνση της αναχώρησης αυτών των πολιτών».

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για να «επιταχυνθεί σημαντικά η ροή κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Είπε επίσης, σε εκδήλωση  της προεκλογικής του εκστρατείας στη Μινεσότα, είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια ανθρωπιστική «παύση».

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια παύση. Μια παύση σημαίνει να δώσουμε χρόνο για να βγάλουμε τους ομήρους έξω».

Ο Λευκός Οίκος προηγουμένως είχε ζητήσει «ανθρωπιστικές παύσεις» για να επιτραπεί η παράδοση βοήθειας στη Γάζα ή η εκκένωση, αλλά μέχρι στιγμής αρνήθηκε να συζητήσει μια κατάπαυση του πυρός, πιστεύοντας ότι θα έπαιζε αποκλειστικά στα χέρια της Χαμάς."

Ο IDF επισπεύδει τις επιχειρήσεις

Παράλληλα ο Ισραηλινός στρατός "πλημμύρισε" τη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας από πολλές κατευθύνσεις .

Συγκεκριμένα επιτέθηκε κατά μήκος του  Αnzac monument (Ισραήλ) -  περιοχή της λίμνης Wadi Abu Quatrum (Λωρίδα Γάζας)- Juhor ad Dik (Λωρίδα Γάζας)-  περιοχή Βορείως πόλης Al Mughraqa και  νοτίως αυτοκινητόδρομου 10 (Λωρίδα Γάζας)- Βόρεια πόλης Al Zahra (Λωρίδα Γάζας) -αυτοκινητόδρομος Al Rashid (Λωρίδα Γάζας)-Μεσόγειος Άξονας «Α», στοχεύοντας  αφενός στην απομόνωση όλων των δυνάμεων της Χαμάς βορειότερά του και αφετέρου στην κατάληψη των πόλεων Al Mughraqa και Al Zahra.

Παράλληλα επιτέθηκε  στην πόλη της Γάζας, ώς ακολούθως:

Χωριό Mefalsim( Ισραήλ)- τζαμί-διασταύρωση οδών Salah Al Deen και Al Quds, άξονας «Β1» και  Χωριό Kfar Aza( Ισραήλ)-Gaza war cemetery- οδός Salah Al Deen άξονας «Β2» , πετυχαίνοντας τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας Salah Al Deen στην εν λόγω περιοχή , συνεχίζοντας με κατεύθυνση την Μεσόγειο θάλασσα.

Τέλος επιτέθηκε σε τρείς άξονες , παραλιακό , κεντρικό και δυτικό στην Βόρεια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα της με το Ισραήλ για κατάληψη των πόλεων IZBAT BEIN HANOUN και BEIN HANOUN.

Σκοπός του Ισραήλ είναι η δημιουργία ζωνών κατοχής από στρατεύματά του από την κοιλάδα Wadi και βορειότερα στη Λωρίδα της Γάζας, διαχωρίζοντας  την πόλη της Γάζας στα δύο και αποκλείοντας την παντελώς από βορρά-νότο-ανατολή και θάλασσα. 

Αποβλέπει να εξοντώσει έτσι πολύ μεγάλο μέρος των μαχητών της Χαμάς, ενώ παράλληλα η όποια λύση θα επιβληθεί μετά την εκεχειρία , όταν αυτή έρθει θα λάβει ως βάση την κατάληψη των εν λόγα  εδαφών από τους Ισραηλινούς.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι αναμένουμε μικρή παύση των επιχειρήσεων εντός της επόμενης εβδομάδας για απελευθέρωση των αλλοδαπών ομήρων από τη Χαμάς, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους Παλαιστίνους και επεξεργασίας σχεδίου κατάπαυσης του πυρός, όπου ΗΠΑ-Μ.Βρετανία-Γαλλία αναμένουμε να παίξουν κυρίαρχο ρόλο στα πλαίσια εγγυήτριας ειρηνευτικής δύναμης. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ