Είναι γνωστό ότι η Φινλανδία έγινε επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ στις 4 Απριλίου 2023, με αποτέλεσμα να γίνει το 31ο μέλος της Συμμαχίας.
Η Φινλανδία συζήτησε σε βάθος το ΝΑΤΟ και την ένταξη της στη Συμμαχία ήδη από το 2021, και από τότε, η ηγεσία της χώρας και το ΝΑΤΟ έχουν μιλήσει στο τηλέφωνο ή έχουν συναντηθεί σχεδόν 10 φορές.
Ωστόσο ήταν η εισβολή στην Ουκρανία πέρυσι ο κυριότερος λόγος που οδήγησε Φινλανδία και Σουηδία να υποβάλουν αίτηση ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.
Στρατιωτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ θα μπορούν να χρησιμοποιούν το έδαφος της Φινλανδίας
Σύμφωνα με Διεθνές ΜΜΕ ,"η Φινλανδία θα παράσχει στις ΗΠΑ έδαφος για τον στρατό της", το οποίο αναφέρει:
"Οι φινλανδικές αρχές θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν πολλές φινλανδικές φρουρές ή στρατιωτικές βάσεις.
Οι πηγές του Yle είπαν ότι πρόκειται για χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες ζώνες.
Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (DCA) μεταξύ Φινλανδίας και ΗΠΑ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Τα μέρη συμφώνησαν ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να επιχειρήσουν στη Φινλανδία.
Δεν προβλέπεται η δημιουργία Αμερικανικής βάσης στη χώρα
Ωστόσο, η συμφωνία δεν προβλέπει την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στη Φινλανδία.
Οι στρατιώτες του αμερικανικού στρατού θα μπορούν να μείνουν εκεί προσωρινά. Το κείμενο της συμφωνίας είναι προς το παρόν εμπιστευτικό.
Μια προηγούμενη συμφωνία είχε επιτευχθεί πριν από αρκετά χρόνια, αλλά οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, τονίζει το δημοσίευμα.
Έτσι, η Φινλανδία ελπίζει ότι η συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βελτιώσει την ασφάλεια της χώρας
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παρόμοιες συμφωνίες με 20 χώρες. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τη Σουηδία."
Οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Ελσίνκι
Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, "οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Φινλανδία είναι και οι δύο μέλη του πλαισίου Enhanced Partnership in North Europe (E-PINE), μαζί με τη Δανία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία, υποστηρίζοντας το κοινό όραμα για μια ολόκληρη Ευρώπη ελεύθερη και ειρηνική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ενεργές υποθέσεις πωλήσεων από κυβέρνηση σε κυβέρνηση με τη Φινλανδία στο πλαίσιο του συστήματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMS).
Οι περιπτώσεις FMS που κοινοποιήθηκαν στο Κογκρέσο παρατίθενται και περιλαμβάνουν:
Σύστημα καθοδηγούμενης πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων – Εκτεταμένο βεληνεκές (GMLRS-ER) και συστήματα κατακόρυφης εκτόξευσης MK 41. AIM-120C-8 Προηγμένοι πύραυλοι αέρος-αέρος μέσου βεληνεκούς (AMRAAM). AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missiles Extended Range (JASSM-ER); και τους πυραύλους RGM-84Q-4 Harpoon Block II, Stinger Block 1 και Evolved Sea Sparrow.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι περήφανες που παρείχαν στη Φινλανδία αεροσκάφη παγκόσμιας κλάσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, υποστηρίζοντας την εθνική ασφάλεια της Φινλανδίας και παρέχοντας στη Φινλανδία οικονομικά και τεχνολογικά οφέλη.
Χαιρετίζουμε την απόφαση της κυβέρνησης της Φινλανδίας στα τέλη του 2021 να επιλέξει το F-35 Lightning Joint Strike Fighter για το Πρόγραμμα Μαχητών της.
Από το οικονομικό έτος 2019 έως το οικονομικό έτος 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν επίσης τη μόνιμη εξαγωγή αμυντικών ειδών ύψους άνω των 113,8 εκατομμυρίων δολαρίων στη Φινλανδία μέσω άμεσων εμπορικών πωλήσεων (DCS).
Οι κορυφαίες κατηγορίες DCS στη Φινλανδία ήταν τα Military Electronics (28,5 εκατομμύρια δολάρια), Πυρομαχικά και Μηχανισμοί (15,9 εκατομμύρια δολάρια) και αεροσκάφη (12,9 εκατομμύρια δολάρια).
Το 2018, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν πρόσθετο μνημόνιο συνεργασίας για την επέκταση του τριμερούς διαλόγου για την αμυντική πολιτική, τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, την ενίσχυση της επίγνωσης της κατάστασης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της αμυντικής στάσης.
Το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Φινλανδία ανακοίνωσαν σχέδια να διαπραγματευτούν μια Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας για να καταστεί δυνατή περαιτέρω η μελλοντική διμερής συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Η Φινλανδία φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση Υβριδικών Απειλών
Η Φινλανδία φιλοξενεί το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας για την Αντιμετώπιση των Υβριδικών Απειλών (Hybrid CoE), το οποίο εστιάζει στην οικοδόμηση της ικανότητας των κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να αποτρέπουν και να αντιμετωπίζουν υβριδικές απειλές με την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, τη δοκιμή νέων ιδεών και προσεγγίσεων και τη φιλοξενία κοινών μαθημάτων κατάρτισης και ασκήσεων
Η χώρα συμμετέχει σε NRF-Κυβερνοάμυνα ΝΑΤΟ- αποστολές ΟΗΕ
Η χώρα είναι επίσης μέρος του Συνεργατικού Κέντρου Αριστείας στον Κυβερνοάμυνα του ΝΑΤΟ, ενός πολυεθνικού και διεπιστημονικού κόμβου άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Επίσης είναι μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF), μιας εξαιρετικά έτοιμη και τεχνολογικά προηγμένης, πολυεθνικής δύναμης που αποτελείται από στοιχεία χερσαίων, αεροπορικών, θαλάσσιων και Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) που η Συμμαχία μπορεί να αναπτύξει γρήγορα, όπου χρειαστεί.
Έχει συνεισφέρει τακτικά με στρατεύματα σε εκπαιδευτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και ειρηνευτικές αποστολές όπως η Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR). Η Φινλανδία συνεργάζεται επίσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την ήττα του Daesh/ISIS.
Η Φινλανδία είναι μέλος που συμβάλλει στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη Δράση για την Ειρήνη.
Από τις 31 Μαΐου 2022, η Φινλανδία συνεισφέρει 163 αξιωματικούς και στρατεύματα στην UNIFIL και επιπλέον 34 εμπειρογνώμονες και αστυνομικούς στις MINUSMA, UNFICYP, UNMIK, UNMISS, UNSOM και UNTSO, για συνολικά 197, συμπεριλαμβανομένων δώδεκα γυναικών.
Σύμφωνα με το Landmine and Cluster Munition Monitor, η Φινλανδία υποστηρίζει προγράμματα ανθρωπιστικής δράσης ναρκών για την εκκαθάριση ναρκών ξηράς και μη εκρηκτικών πυρομαχικών και την παροχή εκπαίδευσης στον κίνδυνο ναρκών στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία, τη Σομαλία και την Ουκρανία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούν παρόμοια προγράμματα.
Η Φινλανδία συμμετέχει σε πολλαπλές διμερείς και πολυμερείς στρατιωτικές ασκήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν: Aurora, Cold Response, Trident Jupiter, Northern Coasts και BALTOPS.
Η επίδραση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για την Ρωσία
Η ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, θα αυξήσει τα σύνορα ΝΑΤΟ-Ρωσίας κατά 1300 χλμ , γεγονός που θα απαιτήσει την διατήρηση σε σταθερή βάση ρωσικών δυνάμεων προσανατολισμένων στη Βαλτική, πράγμα που σημαίνει σημαντικό οικονομικό κόστος για τη Ρωσία
Ωστόσο εξάγεται και ένα άλλο πολύ σημαντικό συμπέρασμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, που είναι ότι, τελικά αντί ο Πούτιν να αποτρέψει την περαιτέρω απευθείας γειτνίαση της Ρωσίας με μια ακόμη χώρα όπως η Ουκρανία, θα πετύχει να συνορεύει κατά πάσα πιθανότητα με δύο άλλες, την Φινλανδία που είναι ήδη στο ΝΑΤΟ και τη Σουηδία την οποίας η ένταξη θα αποφασιστεί από το τουρκικό κοινοβούλιο που βρίσκεται πρός ψήφιση.
Σαν Λερναία Ύδρά ή σαν....Μπάμπουσκα;