Την ώρα που οι Ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας εκτός από τον θάνατο στελεχών της Χαμάς και πολλά θύματα μεταξύ αμάχων και παιδιών και ο κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης μεγαλώνει συνεχώς λόγω στέρησης βασικών αγαθών στους Παλαιστίνιους, γίνονται κινήσεις από την Διεθνή κοινότητα για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρομων.
Η ανακοίνωση της ΕΕ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Η ΕΕ ζητάει την δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα και παύση των πυρών για να φθάσουν με ασφάλεια τα εφόδια στους άμαχους Παλαιστίνιους, μετά από ώρες διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του μπλοκ στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα αναφέρει σε σχετική δήλωσή του:
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη σοβαρότερη ανησυχία του για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες», λέει.
Η Κύπρος προτείνει "θαλάσσιο διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας" για τη Γάζα
Σε σχετικό άρθρο Κυπριακό ΜΜΕ, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε με τους Ισραηλινούς και Αιγύπτιους ομολόγους του μια «ιδέα» για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δια θαλάσσης.
Την αποκάλυψη έκανε ο ίδιος ο Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Ο Πρόεδρος μίλησε για έναν επιδιωκόμενο «ανθρωπιστικό θαλάσσιο διάδρομο» από την Κύπρο προς την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι έτοιμη να αναλάβει ρόλο στην ευρύτερη κρίση, «ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν τις εκκενώσεις από την περιοχή».
«Έχουμε αιτήματα από διάφορες χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Για το θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει μοιραστεί ιδέες με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για το πώς η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση απρόσκοπτης βοήθειας στη Γάζα.
Αυτό αφορούσε «αν μπορεί να σταλεί βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο, από τη Λεμεσό».
Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ η Γάζα δεν έχει λιμάνι βαθέων υδάτων.
Από τότε που ξεκίνησαν οι τρέχουσες εχθροπραξίες στις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ επέβαλε ολοκληρωτικό lockdown στη Γάζα. Μέχρι σήμερα 62 φορτηγά φορτηγά βοήθειας έχουν περάσει στη λωρίδα, ποσοστό που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αποκαλέσει «σταγόνα στον ωκεανό».
Σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το σχόλιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, ο Χριστοδουλίδης είπε: «Ελπίζω να το ακούσουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τα κράτη μέλη της ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ουσιαστικά ισοδυναμούν με ενθάρρυνση της τρομοκρατίας. Τίποτα άλλο."
Ο Κύπριος Πρόεδρος πρόσθεσε: «Η απάντηση σε όσους υποστηρίζουν τη Χαμάς είναι ότι η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους. Ως εκ τούτου, στην πραγματικότητα ο Ερντογάν προσπαθεί να υπονομεύσει την ίδια την Παλαιστινιακή Αρχή».
Κοινή δήλωση ΥΠΕΞ αραβικών χωρών για την Γάζα
Οι ΥΠΕΞ της Ιορδανίας, των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας, του Ομάν, του Κατάρ, του Κουβέιτ, της Αιγύπτου και του Μαρόκου εξέδωσαν την ακόλουθη δήλωση στις 26 Οκτωβρίου 2023:
● Καταδικάζουμε και απορρίπτουμε όλες τις πράξεις βίας και τρομοκρατίας κατά αμάχων και τη στόχευση πολιτικών υποδομών και εγκαταστάσεων, επιπλέον όλων των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από οποιοδήποτε μέρος.
● Καταδικάζουμε της ατομική ή συλλογική αναγκαστική μετακίνηση, καθώς και την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας.
● Επιβεβαιώνουμε την απόρριψη οποιασδήποτε προσπάθειας επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος σε βάρος του παλαιστινιακού λαού ή του λαού της περιοχής ή μέσω εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού με οποιοδήποτε μέσο, καθώς αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έγκλημα πολέμου .
● Επιβεβαιώνουμε της ανάγκη για πλήρη τήρηση των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949, ιδίως όσον αφορά τις ευθύνες της κατοχής, επιβεβαιώνοντας τη σημασία της άμεσης απελευθέρωσης των αμάχων ομήρων και κρατουμένων και διασφαλίζοντας ότι τους παρέχεται ασφάλεια, αξιοπρέπεια και ανθρώπινη μεταχείριση σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, εκτός από την έμφαση στον ρόλο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού από αυτή την άποψη.
● Υπογραμμίζουμε ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που εγγυάται ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών δεν δικαιολογεί κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου ή τη σκόπιμη παραμέληση των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση, και το τέλος της δεκαετίας κατοχής.
● Καλούμαι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υποχρεώσει τα μέρη σε άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός.
● Υπογραμμίζουμε ότι η μη αναγνώριση των κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου χρησιμεύει ως άδεια για τη συνέχιση αυτών των πρακτικών και συνενοχή στη διάπραξή τους.
● Απαιτούμαι περισσότερες προσπάθειες για τη διασφάλιση και διευκόλυνση της γρήγορης, ασφαλούς και βιώσιμης πρόσβασης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα χωρίς εμπόδια σύμφωνα με τις σχετικές ανθρωπιστικές αρχές και για κινητοποίηση πρόσθετων πόρων σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη και τους συνδεδεμένους με αυτούς οργανισμούς και υπηρεσίες, ιδιαίτερα την UNRWA.
● Εκφράζοντας ανησυχία για την πιθανότητα επέκτασης των σημερινών αντιπαραθέσεων και σύγκρουσης σε άλλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, καλούμαι όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και τονίζοντας ότι η επέκταση αυτής της σύγκρουσης θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους ανθρώπους της περιοχής και για διεθνής ειρήνη και ασφάλεια.
● Εκφράζουμε ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει και να ενισχύσει την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή και να παράσχει οικονομική υποστήριξη στον παλαιστινιακό λαό μέσω των παλαιστινιακών θεσμών.
● Υπογραμμίζουμε ότι η απουσία πολιτικής λύσης στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση οδήγησε σε επαναλαμβανόμενες πράξεις βίας και βασάνων για τον παλαιστινιακό και τον ισραηλινό λαό και τους λαούς της περιοχής γενικότερα, τονίζοντας τη σημασία της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα του ΣΑ, για να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την επίτευξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ζητώντας γνήσιες συλλογικές προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης μέσω της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, διασφαλίζοντας τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου , κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με συνεχόμενο έδαφος, στα προ της 4ης Ιουνίου 1967 σύνορα, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Καμία μνεία από τις Αραβικές χώρες για στρατιωτική εμπλοκή τους
Από τα παραπάνω πολλά και σημαντικά που ανακοίνωσαν οι ΥΠΕΞ των Αραβικών κρατών, σχετικά με τον πόλεμο Χαμάς-ισραήλ κρατάμε την απόρριψη οποιασδήποτε προσπάθειας εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού από την περιοχή που διαβιοί, την μη επέκταση του πολέμου, την κατάπαυση του πυρός, την άμεση απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων από την Χαμάς, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνους και την εξεύρεση πολιτικήςλύσης στο Παλαιστινιακό με την δημιουργία δύο κρατών.
Η κοινή αυτή δήλωση "αδειάζει" στην κυριολεξία τις προσπάθειες Τουρκίας και Ιράν για κοινό αγώνα μουσουλμάνων κατά του Ισραήλ-ΗΠΑ, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τον Ερντογάν στα μάτια της Δύσης.