MIM-23 HAWK
Ένοπλες Συρράξεις

Δείτε εν δράσει το ψυχροπολεμικό HAWK να καταρρίπτει δύο ρωσικά drones πάνω από την Ουκρανία-Πρώτο βίντεο από τον εν εξελίξει πόλεμο

Παρά το γεγονός πως πληροφορίες σχετικά με την μεταφορά πυραυλικών συστημάτων επιφάνειας-αέρος τύπου HAWK στην Ουκρανία είχαν μεταδοθεί για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο, η ουκρανική πολεμική αεροπορία δημοσίευσε τώρα ένα βίντεο που δείχνει την δράση του όπλου.

Το υλικό που αποκάλυψε ο διοικητής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, Μίκολα Όλεστσουκ, δείχνει την εκτόξευση δύο πυραύλων κατά την διάρκεια της νύχτας σε μία ουκρανική επίθεση που έλαβε χώρα στις 23 Οκτωβρίου. Βάσει το υλικού, οι πύραυλοι φαίνεται πως κατέρριψαν με επιτυχίας δύο στόχους, είτε πάνω από την θάλασσα είτε πάνω από κάποια τεχνητή λίμνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεδομένου του γεγονότος πως οι Ρώσοι εκτόξευσαν 13 ιρανικής παραγωγής drones τύπου Shahed-136 πάνω από την Ουκρανία εχθές το βράδυ, όπως ανέφερε και ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης της Οδησσού Όλεγκ Κίπερ, είναι αρκετά πιθανό το σύστημα HAWK να αναχαίτισε δύο UAV τύπου Shahed των Ρώσων.

Το Κίεβο ανέφερε πως καταρρίφθηκαν 9 από αυτά τα drones εχθές το βράδυ, ενώ πρόσθεσε πως αναχαιτίστηκε επίσης ένας πύραυλος τύπου Kh-59 και ένας άγνωστος τύπος drone. 

Μετά την δράση του συστήματος HAWK, ο διοικητής της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας έσπευσε να μιλήσει για το ποσοστό επιτυχίας 100% του εν λόγω όπλου.

Μπορείτε να δείτε εδώ το βίντεο της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας.

Είναι Ξεπερασμένο;

Πρέπει να τονίσουμε βέβαια πως συγκριτικά με σύγχρονα συστήματα αεράμυνας μεσαίου βεληνεκούς, όπως το NASAMS ή το IRIS-T SLM, το MIM-23 HAWK θεωρείται ξεπερασμένο, ακόμη και στην έκδοση Improved Phase III. Τέθηκε για πρώτη φορά σε υπηρεσία στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1960, ενώ αποτέλεσε το κύριο σύστημα αεράμυνας για χώρες του ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια όλου του Ψυχρού Πολέμου. Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται από περισσότερες από 10 χώρες παγκοσμίως.

Η συστοιχία είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και απαρτίζεται από διάφορα κομμάτια, συμπεριλαμβανομένου του ραντάρ παρακολούθησης AN/MPQ-50, το οποίο διαθέτει βεληνεκές εντοπισμού στόχων έως 100 χιλιόμετρα μακριά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εμβέλεια εμπλοκής εχθρικών απειλών με τους πυραύλους ημι-ενεργής πλοήγησης ραντάρ φτάνει τα περίπου 45 με 50 χιλιόμετρα, ενώ λέγεται πως μπορεί να καταρρίψει στόχους σε μέγιστο υψόμετρο 20 χιλιομέτρων. Αυτός ο πύραυλος είναι εξοπλισμός με μία σχετικά ισχυρή εκρηκτική κεφαλή βάρους 74 κιλών.

Βέβαια το κύριο πλεονέκτημα αυτού του οπλικού συστήματος δεν είναι τόσο η ποιότητα όσο η ποσότητα, αφού παράχθηκε μαζικά. Περισσότεροι από 40 χιλιάδες πύραυλοι έχουν κατασκευαστεί για αυτόν τον εκτοξευτή, πράγμα που χαροποιεί τους Ουκρανούς γιατί υπάρχει μεγάλο απόθεμα πυρομαχικών.

GALLERY

MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
MIM-23 HAWK
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ