Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε μέσω του εκπροσώπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκώφ ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν πλέον να οικοδομήσουν «Νέα Παγκόσμια Τάξη» για την οποία μίλησε ο Μπάιντεν, διότι ο κόσμος είναι πολυπολικός και όχι μονοπολικός βασιζόμενος στην ηγεμονία των Αμερικανών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις μυστικές συναντήσεις Πούτιν-Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος έχει υποσχεθεί στον Τούρκο ομόλογο του μία θέση στο νέο παγκόσμιο σύστημα διακυβέρνησης, για αυτό και ο Ερντογάν “ πυροβολεί” με τέτοια συχνότητα τις ΗΠΑ.
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ότι συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την ανάγκη οικοδόμησης μιας «νέας παγκόσμιας τάξης», αλλά ότι διαφωνεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ικανές να την οικοδομήσουν.
Σε μια κλήση με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι οι ΗΠΑ μιλούν για μια «αμερικανοκεντρική» παγκόσμια τάξη που δεν θα υπάρχει στο μέλλον”.
Η συζήτηση έγινε με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και της Γάζας, “στον οποίο η Ρωσία προσπαθεί να πείσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να συμμετάσχουν στην οικοδόμηση ενός νέου κόσμου απαλλαγμένου από την «ηγεμονία» των ΗΠΑ’, συνέχισε ο Πεσκώφ.
Σε μια ομιλία του την Παρασκευή, ο Μπάιντεν είπε ότι το παγκόσμιο σύστημα λειτούργησε καλά για 50 χρόνια μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο "είχε τελειώσει", και χρειαζόταν ένα νέο.
Είπε επίσης ότι οι Αμερικανοί είχαν «την ευκαιρία να κάνουν πράγματα, αν είναι αρκετά τολμηροί και έχουν αρκετή εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, για να ενώσουν τον κόσμο με τρόπους που δεν υπήρξε ποτέ».
Ο Πεσκόφ απάντησε ότι η Μόσχα είναι σε σπάνια συμφωνία με τον Μπάιντεν για την ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας τάξης πραγμάτων που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, θα είναι «απαλλαγμένη από τη συγκέντρωση όλων των μηχανισμών παγκόσμιας διακυβέρνησης στα χέρια ενός κράτους».
Ωστόσο ο ίδιος, είπε ότι η Ρωσία διαφωνεί με τον Μπάιντεν σχετικά με την ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να οικοδομήσουν ένα τέτοιο σύστημα.
«Σε αυτό το κομμάτι διαφωνούμε γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες... για όποια παγκόσμια τάξη και να μιλάνε, εννοούν μια αμερικανοκεντρική παγκόσμια τάξη, δηλαδή έναν κόσμο που περιστρέφεται γύρω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα είναι έτσι άλλο».
Το αμερικανικό ινστιτούτο πολέμου ISW για την Ουκρανία
Μαύρα μαντάτα φέρνει ουσιαστικά το αμερικανικό ινστιτούτο πολέμου για το τι ακριβώς λαμβάνει χώρα στο ουκρανικό έδαφος:
1. Οι ρωσικές δυνάμεις διοχετεύουν πρόσθετες δυνάμεις στο μέτωπο στην Αβτνιίκα στην περιφέρεια του Ντονιέτσκ παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις με μετωπικές επιθέσεις.
2. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιτιθέσεις επιχειρήσεις κοντά στο Μπαχμούτ και στην δυτική Ζαπορίζια στις 22 Οκτωβρίου, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά επιθέσεων με πυραύλους και drone κατά της Ουκρανίας.
3. Οι ρωσικές αρχές εντείνουν τις προσπάθειες επιστράτευσης με στόχο τις κοινότητες μεταναστών της Κεντρικής Ασίας.
4. Οι ρωσικές αρχές στα εδάφη που κατέχουν συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πολιτιστικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για να ρωσικοποιήσουν αναγκαστικά την νεολαία της Ουκρανίας”, αναφέρει μεταξύ άλλων το ινστιτούτο.
Η επίθεση απέτυχε παταγωδώς και όλοι περιμένουν την ρωσική χερσαία επίθεση που θα αλλάξει όλη την κατάσταση όχι μόνο στο έδαφος, αλλά και στο ίδιο το Κίεβο, με φυγάδευση του Ζελένσκυ και της κυβέρνησης του.
Η Ρωσία παράγει αγοράζει και διαθέτει περισσότερα πυρομαχικά από τις ΗΠΑ
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι “το ΝΑΤΟ είναι συγκλονισμένο από την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.
Ομοίως, η συμμαχία είχε μεγάλο πρόβλημα από την κλίμακα της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ιράν, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εμφάνιση του θανατηφόρου μη επανδρωμένου αεροσκάφους Geranium-2.
Το ΝΑΤΟ αναμένει τώρα να παραδώσει στο Κίεβο βλήματα πυροβολικού 122 mm και 152 mm υψηλής εκρηκτικής ικανότητας κατακερματισμού".
Ωστόσο, το νόημα τέτοιων προμηθειών δεν είναι απολύτως σαφές, δεδομένου ότι η Ρωσία διαθέτει ήδη γιγαντιαία αποθέματα
Βουλγαρικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία διαθέτει επί του παρόντος 4 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, τα οποία είναι αρκετά για μια σύγκρουση χαμηλής έντασης διάρκειας ενός έτους.
Η ένταση της χρήσης του πυροβολικού προϋποθέτει περίπου 10 χιλιάδες βλήματα την ημέρα.
Επί του παρόντος, πραγματοποιείται έντονος βομβαρδισμός αμυντικών θέσεων της Ουκρανίας κοντά στην Αβντιίκα, ενώ χρήση πυροβολικού έχουμε στον τομέα Ορενσκόβου, καθώς και στη δεξιά (δυτική) όχθη του Δνείπερου στην περιοχή της Χερσώνας, όπου οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις προσπαθούν να συγκεντρώσουν δυνάμεις σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να διασχίσουν τον ποταμό.
Τους επόμενους μήνες, εν μέσω της χειμερινής ηρεμίας, ο αριθμός των επιθέσεων πυροβολικού αναμένεται να μειωθεί, προβλέπει το Βουλγαρικό ΜΜΕ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σήμερα ο κύριος προμηθευτής βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία, αφού παράγουν 28 χιλιάδες βλήματα διαμετρήματος 155 mm μηνιαίως με σχέδια να αυξήσουν την παραγωγή σε 100 χιλιάδες (ή 1,2 εκατομμύρια μονάδες ετησίως) έως το 2026.
Ακόμη και η Γαλλία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για τριπλασιασμό της εξαγωγής πυρομαχικών στην Ουκρανία από 1 σε 3 χιλιάδες οβίδες το μήνα.
Ωστόσο, οι ίδιοι οι Ουκρανοί δεν έχουν αρκετά πυρομαχικά, όπως κατήγγειλε ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών, Κιρίλ Μποντάνωφ.
Ο ίδιος “ δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιο του Ναπολέοντα να εισέλθει στην περιοχή του Βόρειου Αζόφ και θέλει να συγκεντρώσει περισσότερες οβίδες πυροβολικού πριν από την εαρινή επανέναρξη της αποτυχημένης «αντεπιθέσεως» του.
Ωστόσο, κανείς δεν θα δώσει τόσα πολλά βλήματα στον Μπουντάνοφ.
Αυξάνουν την παραγωγή οβίδων στο ΝΑΤΟ για να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους. Άλλωστε, οι αμυντικές δυνατότητες των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν ήδη υπονομευθεί”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Ακόμη και πριν από την έναρξη του πολέμου, προσομοιώσεις παγκοσμίου πολέμου που διεξήχθησαν από το ινστιτούτο RAND και άλλες δεξαμενές σκέψης είχαν αποδείξει οριστικά ότι το ΝΑΤΟ ήταν ανίκανο για έναν μακρύ πόλεμο φθοράς, ακόμη και οι προσομοιώσεις υστερούν σε σχέση με την πραγματικότητα.