Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ "φέρνει" τιτανομαχία στον Περσικό Κόλπο-Κινεζικά πολεμικά πλοία απέναντι σε Αμερικανικά για προστασία του Ιράν από χτύπημα των ΗΠΑ

Ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ έχει μεταξύ άλλων ως επακόλουθο την αποστολή δύο (2) Αμερικανικών αεροπλανοφόρων στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια αποτροπής επέκτασης του πολέμου με την συμμετοχή Χεζμπολάχ-Ιράν υπέρ της Παλαιστινιακής τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η Κίνα έστειλε έξι (6) πολεμικά πλοία της στον Περσικό κόλπο

Ωστόσο και η Κίνα κάνει αισθητή την ναυτική  παρουσία της στη Μ.Ανατολή  με την αποστολη έξι (6) πολεμικών της πλοίων στην περιοχή, σύμφωνα με  Διεθνές ΜΜΕ το οποίο επισημαίνει:

"Εν μέσω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, έξι κινεζικά πολεμικά πλοία επιχειρούν στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, η 44η Task Force Ναυτικής Συνοδείας βρίσκεται σε τακτικές επιχειρήσεις στην περιοχή από τον Μάιο.

Την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησαν επίσης κοινή άσκηση με το ναυτικό του Ομάν .

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της επίσκεψής της στο Ομάν, η κινεζική ομάδα ναυτικής συνοδείας έφτασε στο λιμάνι Shuwaikh στο Κουβέιτ όπως είχε προγραμματιστεί το πρωί της 18ης Οκτωβρίου. Η κινεζική ναυτική δύναμη  ξεκίνησε μια πενθήμερη επίσκεψη καλής θέλησης στο Κουβέιτ.

«Με την καθοδήγηση του ναυτικού περιπολικού σκάφους του Κουβέιτ Failaka, πολεμικά πλοία της κινεζικής ομάδας δράσης, συμπεριλαμβανομένου του πλοίου Zibo, του πλοίου Jingzhou και του πλοίου Qiandaohu, ελλιμενίστηκαν στο λιμάνι Shuwaikh, Κουβέιτ, γύρω στις 9:00 το πρωί. Τους υποδέχθηκαν περισσότερα από 200 άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του στρατού του Κουβέιτ, του προσωπικού της κινεζικής πρεσβείας στο Κουβέιτ και Κινέζων του εξωτερικού», ανέφερε το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η ομάδα εργασίας προέρχεται από το Ανατολικό Θέατρο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και περιλαμβάνει το Zibo, ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων Type 052D, τη φρεγάτα Jingzhou και το ολοκληρωμένο πλοίο εφοδιασμού Qiandaohu.

Έχοντας φτάσει στον Κόλπο του Άντεν βόρεια της Σομαλίας πριν από έξι μήνες, η ειδική ομάδα συνόδευε κατά κύριο λόγο τις ναυτιλιακές αποστολές. Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μεταβίβασε τις αρμοδιότητές της στην 45η Ομάδα Συνοδείας, σύμφωνα με την SCMP.

Υπό τη διοίκηση του Βόρειου Θεάτρου του PLA, η νέα συνοδεία περιλαμβάνει το Urumqi, ένα άλλο αντιτορπιλικό Type 052, τη φρεγάτα Linyi και το πλοίο εφοδιασμού Dongpinghu.

Σημειώθηκε ότι το Linyi συμμετείχε στην πρώτη του αποστολή, συνοδεύοντας ένα φορτηγό πλοίο του Παναμά σε άγνωστη τοποθεσία νωρίτερα αυτό το μήνα.

Εν τω μεταξύ, αυτή η κίνηση σηματοδότησε την πρώτη αποστολή συνοδείας του αντιτορπιλικού Zibo από την έναρξη λειτουργίας του τον Ιανουάριο του 2020, ενώ το Urumqi, που τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 2018, είχε προηγουμένως συμμετάσχει σε άλλη αποστολή συνοδείας στον Κόλπο του Άντεν πριν από δύο χρόνια.

Τι σηματοδοτεί η Ναυτική παρουσία της Κίνας-ΗΠΑ στην περιοχή

Καθώς οι εντάσεις στην περιοχή συνέχισαν να αυξάνονται, η παρουσία έξι κινεζικών πλοίων που επιχειρούν στα ύδατα της Μέσης Ανατολής γίνεται όλο και πιο σημαντική. Τα νέα για τα κινεζικά πολεμικά πλοία στην περιοχή έρχονται ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν την παρουσία τους εκεί.

Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν το πιο προηγμένο αεροπλάνο τους, το USS Gerald R. Ford, και τη συνδεδεμένη ομάδα μάχης στην ανατολική Μεσόγειο. Η ομάδα κρούσης του αερομεταφορέα Dwight D. Eisenhower είναι καθ' οδόν προς την περιοχή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη ενός επιπλέον πλοίου διοίκησης, του USS Mount Whitney, στην ανατολική Μεσόγειο.

Στις 19 Οκτωβρίου, το USS Carney (DDG 64), ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Arleigh Burke, αναχαίτισε και εξουδετέρωσε με επιτυχία πολλούς πυραύλους Χούτι και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αναχαιτίσεις drones-πυραύλων των Χούτι από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες, γεγονός που προσθέτει στη σημασία αυτού του περιστατικού, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η κλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο του 2016, το USS Mason χρησιμοποίησε αντίμετρα για να αποτρέψει μια απόπειρα επίθεσης στην Ερυθρά Θάλασσα, η οποία είχε στόχο το αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού και άλλα κοντινά πλοία. Σε απάντηση σε αυτό το περιστατικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ  από τη θάλασσα σε εγκαταστάσεις ραντάρ των Χούτι στην Υεμένη.

Ωστόσο, η παρουσία τόσο κινεζικών όσο και αμερικανικών πολεμικών πλοίων αποτελεί σαφής ένδειξη της εμπλοκής αυτών των δύο παγκόσμιων δυνάμεων στην περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια μεταξύ των δύο εθνών, των οποίων οι σχέσεις έχουν κλιμακωθεί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με την Κίνα να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία. Ωστόσο, η πιθανότητα αυτά τα δύο ναυτικά να έρθουν απευθείας αντιμέτωπα μεταξύ τους σε αυτήν την περιοχή παραμένει σχετικά χαμηλή, όπως γίνεται με περιστασιακά στον Ειρηνικό.

Η κινεζική Ναυτική δύναμη πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη καλής θέλησης στο Κουβέιτ

Ο διοικητής της κινεζικής ναυτικής δύναμης δήλωσε: «Φέτος σηματοδοτεί την 5η επέτειο από την ίδρυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-Κουβέιτ και επίσης τη 10η επέτειο της Πρωτοβουλίας Belt and Road. Ελπίζουμε ότι αυτή η επίσκεψη θα βοηθήσει στη διευκόλυνση της αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης και στην προώθηση των ανταλλαγών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των στρατευμάτων τους».

Το Κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι καθ' όλη τη διάρκεια της επίσκεψης, και οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν σε αμοιβαίες συνομιλίες, επισκέψεις, δεξιώσεις στο κατάστρωμα, στρατιωτικές ανταλλαγές και πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες."

Ντόμινο επικίνδυνων εξελίξεων 

Είναι σαφές ότι η Κίνα μέσω της παρουσίας πολεμικών πλοίων της  στον Περσικό κόλπο, απέναντι στον 5ο Στόλο των ΗΠΑ, επιχειρεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά κατά χτυπήματος των Αμερικανών εναντίον του Ιράν.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να πλήξουν στρατιωτικά το Ιράν, παρά μόνο στην περίπτωση που αυτό πλήξει το Ισραήλ.

Συνεπώς η Κινεζική ναυτική παρουσία στον Περσικό κόλπο είναι μια άκρως ανησυχητική ένδειξη ότι το Ιράν-Χεζμπολάχ προτίθενται να επέμβουν στον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ παρά το πλευρό της τρομοκρατικής οργάνωσης, μελλοντικά εφόσον διαμορφωθούν οι ανάλογες συνθήκες.

Επιπλέον η Κίνα επιθυμεί μέσω των καλών σχέσεων που αναπτύσσει με τις Αραβικές χώρες του κόλπου, να εκμεταλλευθεί τη δυσφορία τους και το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί κατά των ΗΠΑ, μετά την στήριξή τους στο Ισραήλ κατά της Χαμάς, δημιουργώντας μια συμμαχία στην περιοχή κατά της Ουάσιγκτον.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ