Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με διαρκείς βομβαρδισμούς των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων να πραγματοποιούνται κατά στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς ωστόσο να έχουμε χερσαία εισβολή σε αυτήν.
Σε απάντηση η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες κατά Ισραηλινών πόλεων, πρωτίστως στο Βορρά, η πλειονότητα των οποίων καταρρίπτεται από το αντιεροπορικό σύστημα Iron Dome.
Το σχέδιο του Ισραήλ για εδαφική συρρίκνωση της Λωρίδας της Γάζας
Πέραν των παραπάνω, φαίνεται ότι το Ισραήλ εκτός από στρατιωτικό σχέδιο χερσαίας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας βορείως του ποταμού wadi, το οποίο αναπτύξαμε λεπτομερέστατα σε πρόσφατο άρθρο μας, έχει και πολιτικό σχέδιο σε συνάρτηση με αυτό.
Αυτό περιλαμβάνει την εδαφική συρρίκνωση της Λωρίδας της Γάζας, με την δημιουργία buffer-zone, πλήρως στρατικοποημένης, βορείως του ποταμού wadi μέχρι τα υφιστάμενα ως σήμερα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ.
Σκοπός αυτής είναι η δημιουργία επαρκούς βάθους-απόστασης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας από τις Ισραηλινές πόλεις Sderot και Ashkelon, έτσι ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος στο IRONE DOME να καταστρέψει ρουκέτες που θα εκτοξευθούν ενμαντίον αυτών από την Χαμάς.
Η πρόβλεψη μετεγκατάστασης μέρους των Παλαιστινίων στην έρημο Νεγκέβ
Παράλληλα προβλέπει την μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων που διέμεναν βορείως του Wadi ποταμού και μετά το τελεσίγραφο του Ισραηλινού στρατού διέφυγαν νότια αυτού στη Λωρίδα της Γάζας, στην έρημο Νεγκέβ, σε περιοχή που θα είναι εντός του Ισραήλ και θα συνδέεται με την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας εδαφικά με μια στενή λωρίδα γής ελεγχόμενης στρατιωτικά από τον Ισραηλινό στρατό.
Στόχος του Ισραήλ είναι να διασπάσει-διαχωρίσει εδαφικά τους Παλαιστίνιους σε τρείς περιοχές από τις δύο που ζούσαν μέχρι τώρα (Λωρίδα της Γάζας και Δυτική όχθη), στέλοντας τους και στην έρημο Νεγκέβ.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε περίπτωση μελλοντικά δημιουργίας Παλαιστινιακού κράτους, την μη εννιαία εδαφική συνέχειά του, αλλά την διαίρεσή του σε τρείς(3) εδαφικούς θύλακες, με αποτέλεσμα την ευχερή αντιμετώπιση -έλεγχό του.
Για να γίνουμε ακόμη περισσότερο σαφείς, ο χάρτης Ισραήλ-Παλαιστινίων θα μοιάζει πολύ με αυτόν του Αζερμπαϊτζάν με την Αρμενία , με διαφορετικούς εδαφικούς θύλακες των κρατών που δεν δυνορεύουν μεταξύ τους.
Η αντίδραση της Χαμάς
Τα παραπάνω Ισραηλινά σχέδια έχουν γίνει αντιληπτά από τον πολιτικό ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης της Χαμάς, ο οποίος σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANADOLU, "χαιρετίζει την αντίθεση της Αιγύπτου στον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων στη Γάζα".
"Ο Χανίγιε, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της παλαιστινιακής ομάδας της Χαμάς χαιρέτισε τις θέσεις των Αράβων ηγετών, ιδιαίτερα την αντίθεση της Αιγύπτου στον εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας, και κάλεσε τον αραβικό λαό να επιδείξει αλληλεγγύη την Παρασκευή μέσω των δημοσίων διαδηλώσεων.
Σε μια τηλεοπτική ομιλία αργά την Πέμπτη, ο Ismail Haniyeh είπε: «Επαινούμε τη θέση του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, ιδιαίτερα εκείνης της Αιγύπτου, στο θέμα του εκτοπισμού των Παλαιστινίων».
Νωρίτερα την Πέμπτη, και μετά από συνομιλίες που διεξήχθησαν στο Κάιρο μεταξύ του προέδρου Abdel-Fattah al-Sisi και του βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah, οι δύο ηγέτες «υπογράμμισαν την απόρριψή τους για την πολιτική της συλλογικής τιμωρίας, της πολιορκίας, της πείνας και του εκτοπισμού των αδελφών στη Γάζα». ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Royal Court.
Ο Χανίγιε κάλεσε επίσης τους Άραβες να βγουν στους δρόμους την Παρασκευή για να απαιτήσουν «τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης κατά της Γάζας και ενάντια στον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων και τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πατρίδας».
Στην ομιλία του, ο Χανλιγιε επαίνεσε «το μαζικό λαϊκό κίνημα που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες για να πει ότι η Γάζα δεν είναι μόνη».
Τόνισε ότι η Χαμάς, η αντίσταση και ο παλαιστινιακός λαός «τρέχουν περισσότερο σεβασμό για τα ήθη και τις αξίες της ανθρωπότητας από τον κατακτητή», δηλαδή το Ισραήλ.
Πρόσθεσε: «Προειδοποιήσαμε όλους ότι αυτή η μάχη θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια περιφερειακή μάχη εάν συνεχιστεί η επιθετικότητα και η καταστροφή και ότι η συνέχισή της και η αιμορραγία θα ανατινάξει όλες τις εξισώσεις και τα σχέδια σε παλαιστινιακό και περιφερειακό επίπεδο».
Ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα
Η Γάζα βιώνει μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το νερό, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται.
Ένα σχέδιο για κάποια βοήθεια που θα περάσει από την πύλη του θύλακα με την Αίγυπτο βαίνει προς υλοποίηση.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε για «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» για να αμβλυνθεί ο «ανθρώπινος πόνος».
Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, ενώ ο αριθμός ανέρχεται σε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ."