Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Είναι πλέον γεγονός, η Τουρκία επιζητεί την εφαρμογή της Pax Ottomanica στην Παλαιστίνη - Ζήτησε να μπει ως εγγυήτρια χώρα

Ξεκάθαρη κίνηση για να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την σφαίρα άμεσου ελέγχου της στην περιοχή της Ανατολική Μεσόγειο έκανε η Άγκυρα προτείνοντας να μπει ως εγγυήτρια χώρα για τους Παλαιστίνιους. Μια κίνηση που θα της επέτρεπε αν γινόταν πραγματικότητα να επιστρέψει στην Παλαιστίνη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρόταση αυτή αναφέρεται ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT μεταδίδει χαρακτηριστικά:

«Πρόταση από τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για επιλογή εγγυητή στο ζήτημα Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν είπε:

«Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για την οποία συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, οι εγγυήτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπλήρωση των απαιτήσεων τους».

Ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου.

Επισημαίνοντας ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν μια έκπληξη για όλους, ιδιαίτερα για το Ισραήλ, ο Φιντάν είπε ότι η ευκολία στο πέρασμα από τη Γάζα στο Ισραήλ εξέπληξε όλους. Ο Υπουργός Φιντάν επεσήμανε ότι αυτή η κατάσταση είναι ένα θέμα που αποκαλύπτει την αδυναμία του ισραηλινού συστήματος ασφαλείας και θα συζητείται για πολλά χρόνια και είπε:

"Ποιες συνθήκες οδήγησαν στην 7η Οκτωβρίου; Ίσως αυτό πρέπει να συζητηθεί χωριστά".

Σχετικά με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα και την κατάσταση των αμάχων στην περιοχή, ο Φιντάν είπε:

«Είναι απαράδεκτο το Ισραήλ να βομβαρδίζει τη Γάζα με άνευ προηγουμένου τρόπο, προκαλώντας μαζικούς θανάτους αμάχων, κόβοντας ηλεκτρισμό, νερό και καύσιμα και καταδικάζοντας την περιοχή σε φτώχεια και πείνα».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία για ειρήνη και σημειώνοντας ότι έχουν κυκλοφορήσει κάποιες απόψεις, ο Φιντάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει μια στάση που να υποχρεώνει το Ισραήλ σε μια λύση δύο κρατών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το καθεστώς του εγγυητή εκ μέρους των δύο πλευρών, ο Φιντάν δήλωσε ότι προτείνεται οι χώρες που θα είναι εγγυήτριες για την παλαιστινιακή πλευρά να είναι από την περιοχή και είπε:

“Αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία. Άλλες χώρες θα πρέπει να είναι εγγυητές για το Ισραήλ. Μόλις επιτευχθεί συμφωνία για την οποία συμφωνήσουν και τα δύο μέρη, οι εγγυήτριες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την εκπλήρωση των απαιτήσεων».

Ο Φιντάν επισήμανε ότι μόνο έτσι θα προκύψει η μόνιμη ειρήνη».

«Μόνιμη ειρήνη» το αποκαλεί ο πρώην επικεφαλής της ΜΙΤ, αλλά επί της ουσίας αναφέρεται σε μια Pax Ottomanica, στο πλαίσιο της οποίας οι νεοοθωμανικοί σχεδιασμοί του Ερντογάν θα βρουν επιτέλους υλοποίηση. Να θυμίσουμε πως η Τουρκία ξεκίνησε από εγγυήτρια χώρα και στην Κύπρο και τώρα έχει καταλήξει να έχει 40.000 στρατό στο νησί...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...