Οι ουκρανικές δυνάμεις που προωθούν την αντεπίθεσή τους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας "εξουδετερώνουν" το αριθμητικό πλεονέκτημα της Ρωσίας, δήλωσε ένας Αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία, ακόμη και αν μέχρι στιγμής δεν τους έχει επιτραπεί η αποφασιστική διάσπαση στην οποία ήλπιζαν οι δυτικοί εταίροι του Κιέβου.
Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Μπεν Χότζες, ο οποίος υπηρέτησε ως διοικητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, δήλωσε στο Newsweek ότι η απόφαση της Ουκρανίας να δώσει προτεραιότητα στο ρωσικό πυροβολικό, τα επιτελεία και τους κόμβους διοικητικής μέριμνας αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου που δεν επικεντρώνεται απαραιτήτως σε εδαφικά κέρδη.
"Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι το βλέπουν με λάθος πλαίσιο", δήλωσε ο Χότζες για την πολύμηνη αντεπίθεση, ο αργός ρυθμός της οποίας έχει προκαλέσει ανησυχίες στη Δύση ότι τα στρατεύματα της Ουκρανίας δεν θα μπορέσουν να εκδιώξουν τα ρωσικά στρατεύματα από το κατεχόμενο νότιο τμήμα της χώρας. Οι φόβοι αυτοί έχουν προκαλέσει νέες συζητήσεις για διαπραγματεύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν το Κίεβο να αναγκαστεί να παραδώσει εδάφη και τη φιλοδοξία του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
"Αυτό που νομίζω ότι οι Ουκρανοί έκαναν σωστά είναι να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην καταστροφή του πυροβολικού, στην καταστροφή των αρχηγείων, στην καταστροφή της διοικητικής μέριμνας", δήλωσε ο Χότζες. "Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνεις το μοναδικό πλεονέκτημα που έχουν οι Ρώσοι -το πλεονέκτημα της μάζας- αφαιρώντας το αρχηγείο τους, αφαιρώντας το πυροβολικό που απαιτείται για την υποστήριξή τους και δυσκολεύοντας τους Ουκρανούς να περάσουν μέσα από ναρκοπέδια, και τέλος την υλικοτεχνική υποδομή: αφαιρώντας τα πυρομαχικά και τη μεταφορά".
"Σκεφτείτε για ποιο λόγο γίνεται η αντεπίθεση", πρόσθεσε ο Χότζες. "Είναι για την επίτευξη κάποιων στόχων επιχειρησιακού επιπέδου και αυτό δεν το κάνεις μόνο με χερσαίες δυνάμεις. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτό που το ΝΑΤΟ αποκαλεί "multidomain" -αέρας, ξηρά, θάλασσα, κυβερνοχώρος, πληροφορίες, ειδικές δυνάμεις- όλους τους διαφορετικούς τομείς. Αυτό είναι το δόγμα των ΗΠΑ, αυτό είναι το δόγμα του ΝΑΤΟ και αυτό ακριβώς κάνουν οι Ουκρανοί".
Η ουκρανική ώθηση φαίνεται να αποσκοπεί στην αποκοπή της λεγόμενης "χερσαίας γέφυρας" της νότιας Ουκρανίας, η οποία -ενώ τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν στη θέση τους- συνδέει την κατεχόμενη Κριμαία με τη δυτική Ρωσία. Η γέφυρα αποτελεί μία από τις λίγες απτές στρατηγικές επιτυχίες του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν από την εισβολή πλήρους κλίμακας μέχρι σήμερα και θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως ραχοκοκαλιά για τη μελλοντική ρωσική επέκταση σε όλο το μήκος της ουκρανικής ακτής της Μαύρης Θάλασσας.
Η επιτυχία της επίθεσης της Ουκρανίας και η κατάρρευση της χερσαίας γέφυρας θα μπορούσε να σημάνει καταστροφή για το Κρεμλίνο. Εάν συνδυαστεί με την καταστροφή της γέφυρας του στενού του Κερτς -το άνοιγμα που ανεγέρθηκε για να συνδέσει την Κριμαία με τη Ρωσία σιδηροδρομικώς και οδικώς μετά την προσάρτησή της το 2014- η σημαντική ρωσική στρατιωτική ομάδα στη χερσόνησο θα απομονωθεί και θα στερηθεί ανεφοδιασμού.
"Ο χερσαίος τομέας, φυσικά, αποσκοπεί στην ενδεχόμενη απομόνωση της Κριμαίας", δήλωσε ο Χότζες για την εν εξελίξει ουκρανική επιχείρηση. "Πρέπει να ξεκινήσετε από αυτό. Όλα όσα κάνουν έχουν ως στόχο την Κριμαία. Και ο τρόπος για να πάρεις την Κριμαία είναι να την απομονώσεις, να την κάνεις ανυπόφορη και μετά μπορείς να την απελευθερώσεις".
"Οι χερσαίες προσπάθειες που περνούν μέσα από όλα αυτά τα ελάχιστα γνωστά χωριά, τα ναρκοπέδια και τα χαρακώματα, αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να αποκόψουν τη χερσαία γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία. Και αυτό είναι ένα κρίσιμο μέρος της απομόνωσης της Κριμαίας. Μπορούν να το κάνουν αυτό είτε αν τα καταφέρουν μέχρι τέλους είτε αν αποκτήσουν οπλικά συστήματα που μπορούν να καταστήσουν αδύνατη την κίνηση των Ρώσων πάνω και κάτω από τη λεγόμενη χερσαία γέφυρα".
Οι Ουκρανοί διοικητές φέρονται να έχουν συγκρουστεί ακόμη και με τους Αμερικανούς ομολόγους τους -οι οποίοι παραμένουν οι σημαντικότεροι υποστηρικτές του Κιέβου- σχετικά με τη διεξαγωγή και την πρόοδο της αντεπίθεσης.
Ο Χότζες δήλωσε ότι οι επικριτικές φωνές στο Πεντάγωνο θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές. "Δεν υπάρχει περίπτωση να στείλουμε έναν Αμερικανό στρατιώτη για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνουν οι Ουκρανοί, επειδή δεν θα πηγαίναμε ποτέ εκεί χωρίς αεροπορική υπεροχή", είπε.
"Οποιαδήποτε κριτική για το πώς το κάνουν οι Ουκρανοί ή για το ότι δεν προχωρούν αρκετά γρήγορα, είναι πραγματικά λάθος και άστοχη".