Ένοπλες Συρράξεις

"Πυρ ομαδόν" από Ευρωκοινοβούλιο και Γαλλία κατά του Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας για τον ξεριζωμό των Αρμενίων του Καραμπάχ

Η Τουρκική διπλωματιά  έχει αποδείξει  στο πέρασμα του χρόνου ,ότι έχει  μια εκπληκτική ικανότητα να εμφανίζει την χώρα της από θύτης που είναι ως θύμα, όπως στο Κυπριακό για παράδειγμα, κάνοντας το άσπρο-μαύρο και ερμηνεύοντας τις Διεθνείς εξελίξεις με την δική της οπτική και πάντα με γνώμονα τον προσπορισμό του μέγιστου δυνατού οφέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφοδρή επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά του Ευρωκοινοβουλίου για το Καραμπάχ

Δεν αποτελεί συνεπώς έκπληξη για εμάς, άρθρο φιλοκυβερνητικού  τουρκικού ΜΜΕ,  με τίτλο "Η Τουρκία καταδικάζει την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν", χαρακτηρίζοντάς την ως "Μη δεσμευτικό παράδειγμα κίνησης «ανευθυνότητας, προκατάληψης, μεροληψίας, άγνοιας»,σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ,επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Η Τουρκία καταδίκασε την Πέμπτη μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή του Καραμπάχ, λέγοντας ότι βασίζεται στη ρητορική ορισμένων δημαγωγικών και μεροληπτικών μελών του ΕΚ που στοχεύουν την Τουρκία.

«Η μη δεσμευτική πρόταση με τίτλο «Η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και οι συνεχιζόμενες απειλές κατά της Αρμενίας» που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) σήμερα (5 Οκτωβρίου) είναι παράδειγμα ανευθυνότητας, προκατάληψης, προκατάληψης και άγνοιας. », ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο καταδίκασε την απόφαση με βάση τη ρητορική μιας ομάδας «δημαγωγικών και μεροληπτικών» ευρωβουλευτών που για χρόνια. επιδιώκουν αποφάσεις γεμάτες αβάσιμες κατηγορίες και ισχυρισμούς κατά της Τουρκίας.

Η ευρωπαϊκή πολιτική, όπου η δημαγωγία, ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία, η πολυπολιτισμικότητα και η κατά της ένταξης δυναμώνουν σταδιακά, εκτίθεται με όλες τις υπερβολές της στο ΕΚ με τη σημερινή της σύνθεση, είπε.

Η Tουρκία εξέφρασε την ελπίδα για το μέλλον της ΕΕ ότι το σημερινό ΕΚ, του οποίου η θητεία θα λήξει σύντομα, θα αποκτήσει μια νέα σύνθεση που αποτελείται από εποικοδομητικούς, χωρίς αποκλεισμούς και λογικούς εκπροσώπους που είναι προσηλωμένοι στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, ανέφερε.

Η Τουρκία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την εδραίωση μόνιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στον Νότιο Καύκασο, πραγματοποιώντας τη διαδικασία εξομάλυνσης με την Αρμενία, συμβάλλοντας συγκεκριμένα στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και διασφαλίζοντας την ειρήνη με βάση το διεθνές δίκαιο, σε όλα τα περιοχές συγκρούσεων και ανθρωπιστικών κρίσεων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε.

Η χώρα κινητοποιεί όλα τα μέσα για την εδραίωση «συναδέλφωσης και κοινών συμφερόντων» και είναι ένας θεμελιώδης παράγοντας του οποίου το βάρος και οι προσπάθειες χρησιμοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση υπό την ηγεσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξήγησε το υπουργείο.

«Θεωρούμε συστημική αδυναμία ότι τέτοια ανεύθυνα κείμενα, τα οποία κανείς δεν λαμβάνει υπόψη, αλλά θα τραβήξουν την προσοχή περιθωριακών τμημάτων, μπορούν να μας παρουσιάζονται ως απόφαση του ΕΚ και δεν τα παίρνουμε στα σοβαρά», πρόσθεσε.

Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τον πλήρη έλεγχο του εδάφους του στο Καραμπάχ τον περασμένο μήνα, αφού ανέλαβε αντιτρομοκρατικές ενέργειες στην περιοχή, οι οποίες οδήγησαν στην παράδοση παράνομων ένοπλων ομάδων, τερματίζοντας μια σύγκρουση δεκαετιών.

Οι αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των Αρμενίων κατοίκων στο Καραμπάχ, σύμφωνα με τη νομοθεσία του Αζερμπαϊτζάν.

Το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τον Μακρόν για υποκρισία

Οι ισχυρισμοί του Γάλλου προέδρου για άρνηση του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας να συμμετάσχουν στη συνάντηση της Γρανάδα είναι ξεκάθαρη περίπτωση υποκρισίας, σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν στις δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης της Γρανάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την εκδήλωση γνωρίζουν καλά την ιδιαίτερη αντίθεση της Γαλλίας στη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση. Ο Γάλλος πρόεδρος, διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες επ' αυτού, συμπεριφέρεται ανάρμοστα για αρχηγός  κράτους", ανέφερε το υπουργείο.

Το υπουργείο σημείωσε ότι οι προσπάθειες της Γαλλίας να δώσει μαθήματα στο Αζερμπαϊτζάν, μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα με τις πολυπολιτισμικές και πολυεθνικές αξίες της, όπου πολλές εθνότητες ζουν σε ειρήνη και ευημερία, για το ζήτημα των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ενώ η ίδια η Γαλλία μνημονεύεται από την πολιτική της για τη γενοκτονία και το να παραμένει το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν είναι μέρος της Σύμβασης Πλαίσιο για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, είναι εντελώς απαράδεκτο.

Ο Πρόεδρος Ilham Aliyev ακύρωσε πρόσφατα την επίσκεψή του στη Γρανάδα (Ισπανία), όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan με τη συμμετοχή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Οι λόγοι για αυτό είναι η καταστροφική θέση της Γαλλίας, καθώς και οι διαφωνίες μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου για τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν αρνήθηκε να διαπραγματευτεί."

Καταπέλτης το Ευρωκοινοβούλιο κατά των Αζέρων

Το Ευρωκοινοβούλιο με Ψήφισμα του  σχετικά με την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και τις συνεχιζόμενες απειλές κατά της Αρμενίας:

"Καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την απόφασή του να ακολουθήσει και πάλι μια οδό βίας και δεινών για να εδραιώσει βίαια την πραγματικότητα που επιθυμεί με πλήρη περιφρόνηση της ανθρώπινης ζωής και του διεθνούς δικαίου.

Τονίζει ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ στις 19 Σεπτεμβρίου οδήγησε σε άμεση έξοδο Αρμενίων στην Αρμενία, η οποία ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση όπως ορίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και, ως εκ τούτου, αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.

Καλεί το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει αμέσως την είσοδο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μεταξύ άλλων μέσω της πλήρους επαναλειτουργίας του διαδρόμου Lachin σύμφωνα με τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου του Φεβρουαρίου και του Ιουλίου 2023, προκειμένου τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι ανθρωπιστικοί φορείς να διεξαγάγουν αποστολή αξιολόγησης των ανθρωπιστικών αναγκών, καθώς και να αρχίσουν να παρακολουθούν επιτόπου την ανθρωπιστική κατάσταση·

Τονίζει ότι το Αζερμπαϊτζάν υποχρεούται βάσει του διεθνούς δικαίου να διασφαλίσει την επείγουσα προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ζητεί από το Αζερμπαϊτζάν να παράσχει σαφείς διαβεβαιώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον πληθυσμό της Αρμενίας που παραμένει και σε εκείνους που ενδέχεται να επιστρέψουν, ιδίως δεδομένων των καταστροφικών συνολικών επιδόσεων του Αζερμπαϊτζάν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Ζητεί επίσης από το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει τη διεθνή παρακολούθηση σε πολυμερές πλαίσιο της διαδικασίας επανένταξης, καθώς και των ρυθμίσεων διακυβέρνησης και αστυνόμευσης που σχεδιάζει να εισαγάγει στην περιοχή·

Υπογραμμίζει ότι, ενώ οι άμαχοι εγκαταλείπουν επί του παρόντος το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το Αζερμπαϊτζάν είναι υποχρεωμένο να τους επιτρέψει να επιστρέψουν, καθώς το δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα αποτελεί θεμελιώδη επιταγή του διεθνούς δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να ασκήσουν σημαντική πίεση στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό όλων των πρώην αξιωματούχων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού του Ναγκόρνο Καραμπάχ Ruben Vardanyan και όλων των άλλων που απήχθησαν και συνελήφθησαν παράνομα πριν και μετά τις 20 Σεπτεμβρίου 2023.

Τονίζει ότι αυτό το τελευταίο επεισόδιο στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν επισκιάζει τον τρόπο με τον οποίο η διττή προσέγγιση της ΕΕ έναντι ορισμένων αυταρχικών καθεστώτων, όπου από τη μία μεριά επικρίνει την αδιαφορία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική διπλωματία και από την άλλη μεριά ανακοινώνει άνευ όρων ενεργειακές συμφωνίες μαζί τους, υπονομεύει κάθε επιρροή που επιθυμεί να έχει η ΕΕ στην αποτροπή της στρατιωτικής δράσης ή στην ενθάρρυνση του βασικού εκδημοκρατισμού στις χώρες αυτές.

Εκφράζει τη λύπη του για την αργή αντίδραση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, καθώς ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε δήλωση μόνο δύο ημέρες μετά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επιμένει η στρατιωτική δράση του Αζερμπαϊτζάν και η επακόλουθη αναγκαστική εκτόπιση του άμαχου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω στρατιωτικού εκφοβισμού να αντιμετωπιστούν με ισχυρή αντίδραση από την ΕΕ.

Καλεί την Επιτροπή να ανακαλέσει αμέσως τα σχέδια για την εντατικοποίηση των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν στον τομέα της ενέργειας, όπως ανακοινώθηκε πέρυσι από την Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, και να προχωρήσει στην πλήρη εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από αυταρχικά καθεστώτα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.

Καλεί επίσης την Επιτροπή να παρουσιάσει μια συνολική επαναξιολόγηση των σχέσεων της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν και τονίζει ότι η Επιτροπή θα πρέπει να γνωστοποιήσει σαφώς στο Αζερμπαϊτζάν τον κίνδυνο περαιτέρω συνεπειών, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων κατά των δραστών της επίθεσης, για τις αρχές σε περίπτωση πρόσθετων στρατιωτικών μέτρων.

Καλεί την Επιτροπή να επαναξιολογήσει επειγόντως τη διπλωματική αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ΕΕ και τις γεωπολιτικές συνθέσεις στην ευρύτερη περιοχή του Νότιου Καυκάσου υπό το πρίσμα των νέων επιτόπιων γεγονότων και των συμφερόντων χωρών όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ιράν, αλλά και να αναπτύξει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης τάσης των αυταρχικών καθεστώτων να παρακάμπτουν τις διπλωματικές προσπάθειες υπέρ της βίαιης στρατιωτικής δύναμης.

Ζητεί την αναστολή της συμφωνίας για την απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων με το Αζερμπαϊτζάν.

Καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να ενισχύσουν κατάλληλα τους πόρους και την εντολή της αποστολής ΚΠΑΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία για την παρακολούθηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας κατά μήκος της αρμενικής πλευράς των διεθνών συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν·

Καταδικάζει τη ρωσική ειρηνευτική δύναμη επειδή δεν κατόρθωσε να αποκλιμακώσει την κατάσταση στην περιοχή πριν από την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στις 19 Σεπτεμβρίου και ζητεί τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τον ρόλο της στη διευκόλυνση της βίας·

Καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την επιδίωξη της σύστασης ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος των διεθνών συνόρων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, αντί της μονομερούς ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης·

Προειδοποιεί ότι τη έλλειψη σοβαρών αποτρεπτικών προσπαθειών από τη διεθνή κοινότητα πιθανότατα θα ενθαρρύνει το Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσει να βασίζεται στη στρατιωτική μαξιμαλιστική προσέγγισή του για την επιδίωξη των συμφερόντων του όσον αφορά τη σύνδεσή του με το Nakhchivan μέσω του νότιου τμήματος της Αρμενίας και των μη οριοθετημένων τμημάτων των διεθνών συνόρων του με την Αρμενία.

Καλεί το Αζερμπαϊτζάν να επιβεβαιώσει την αδιαμφισβήτητη προσήλωσή του στην εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, σύμφωνα με τη δήλωση του Αλμάτι του 1991·

Καλεί την Επιτροπή, τα κράτη μέλη, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς εταίρους να συνεργαστούν προορατικά με όλες τις πλευρές για την πρόληψη κάθε περαιτέρω αιματοχυσίας στην περιοχή και να επιμείνουν στην επιστροφή του Αζερμπαϊτζάν στη διπλωματία και την πολυμερή προσέγγιση για την επίλυση εδαφικών διαφωνιών·

Ζητεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για όλα τα εκκρεμή ζητήματα το συντομότερο δυνατόν, ενόψει της σύναψης ειρηνευτικής συνθήκης, ενώ  καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να διασφαλίσουν την ικανότητα της ΕΕ να στηρίζει με αξιόπιστο και αποτελεσματικό τρόπο τις διαπραγματεύσεις αυτές, εάν η μία ή και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για μια τέτοια συνδρομή.

Καλεί την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να παράσχουν στην Αρμενία άμεση ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της διατροφής και της ιατρικής περίθαλψης, για τους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισθέντες από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίοι αναγκάστηκαν τώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά από μήνες δεινών λόγω του αποκλεισμού του Αζερμπαϊτζάν.

Τονίζει την ανάγκη να εντείνει η ΕΕ τη στήριξή της προς την Αρμενία στη διαδικασία δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και στις προσπάθειές της για την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε εγχώρια αποσταθεροποίηση.

Αναθέτει στην Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, στην ΕΥΕΔ, στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών, στον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και το Κοινοβούλιο της Αρμενίας, καθώς και στον Πρόεδρο, την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο του Αζερμπαϊτζάν."

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η  σφοδρή συντονισμένη αντίδραση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν κατά  του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου και της Γαλλίας, οφείλεται στο γεγονός της καταδίκης της πολιτικής γενοκτονίας των Αρμενίων του Καρμπάχ, θίγοντας ευαίσθητες χορδές που ακουμπούν Ερντογάν και Αλίγιεφ που είναι οι εξαγωγές Αζέρικου φυσικού αερίου στην ΕΕ μέσω Τουρκίας, καθώς και  τα μελλοντικά  τους σχέδια για στρατιωτική επιχείρηση κατά της Αρμενίας με σκοπό την κατάληψη του διαδρόμου Zangezur στον νότο της χώρας.

Αναφορικά δε με την μη συμμετοχής Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν στην Γρανάδα σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan και  τη συμμετοχή των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Γαλλίας και της Γερμανίας, αυτή δεν οφείλεται στον Μακρόν όπως ισχυρίζεται το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν, αλλά στο γεγονός ότι Άγκυρα και Μπακού θα έπρεπε να απολογηθούν αφενός για τις εξελίξεις στο Καραμπάχ, αφετέρου η παρουσία τους εκεί θα σήμαινε αναγνώριση δικαιοδοσίας παρέμβασης στην περιοχή του Καυκάσου και παροχή εγγυήσεών τους  προς την ΕΕ και την ηγέτιδων χωρών, κάτι που δεν επιθυμούν.

Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν θέλουν να έχουν λυμένα τα χέρια τους για μελλοντική δράση κατά της Αρμενίας για τον διάδρομο Zangezur και επειδή δεν θέλουν να έχουν καμία δέσμευση έναντι της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα, γιαυτό και δεν προσήλθαν στις συνομιλίες στην Γρανάδα.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ