Τον κίνδυνο που αποτελεί η διάδοση των ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι τονίζει επιστολή των ΗΠΑ που κατατέθηκε στον ΟΗΕ. Την επιστολή υπογράφει η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Linda Thomas-Greenfield.
Τα κυριότερα σημεία της επιστολής έχουν ως εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν σοβαρά για τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία εναντίον ουκρανικών πόλεων και πολιτικών υποδομών στον απρόκλητο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα σε επιθέσεις που καταστρέφουν ουκρανικά δημόσια έργα, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών που σχετίζονται με την εξαγωγή σιτηρών στον υπόλοιπο κόσμο.
Εν τω μεταξύ, δημόσιες αναφορές φέρονται ότι, μέσω της συνεργασίας της με το Ιράν κατά παράβαση του ψηφίσματος 2231 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ρωσία σκοπεύει να κατασκευάσει «χιλιάδες» επιθετικά drones.
Σήμερα, έχω την τιμή να επιστήσω την προσοχή σας πρόσφατα αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες από την κοινότητα πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών που παρέχουν πρόσθετες σαφείς αποδείξεις για τη μη εξουσιοδοτημένη προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στη Ρωσία κατά παράβαση της απόφασης 2231 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας συνέλεξε, εξέτασε και συνέκρινε συντρίμμια τόσο από επιθέσεις ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον στόχων στο βόρειο Ιράκ όσο και από τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά μη στρατιωτικών υποδομών στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, η ανάλυση συγκρίνει εξαρτήματα ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Shahed-131 ιρανικής κατασκευής, μετά από μια επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, για την οποία οι χερσαίες δυνάμεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν ανέλαβαν δημόσια την ευθύνη, με στοιχεία ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους Shahed-131 που εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία και ανακτήθηκε στην Ουκρανία.
Όπως περιγράφει αυτή η αταξινόμητη ανάλυση πληροφοριών, υπάρχουν επίσης εκτεταμένα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed-136 και Mohajer-6 ιρανικής κατασκευής, που εμφανίζονται συχνά σε αναφορές του ιρανικού Τύπου, και των στοιχείων Shahed-136 και Mohajer-6 που ανακτήθηκαν στην Ουκρανία.
Προτρέπουμε τα κράτη μέλη και τον Γενικό Γραμματέα να επανεξετάσουν εκ του σύνεγγυς αυτήν τη νέα μη διαβαθμισμένη έκθεση, η οποία υπάρχει μαζί με εκτενή τεκμηρίωση της χρήσης ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τη Ρωσία στην Ουκρανία και βασίζεται στις εκτενείς εκθέσεις και αναλύσεις που κοινοποιήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ουκρανία νωρίτερα αυτή την χρονιά.
Αυτή την χρονιά σημειώνουμε περαιτέρω ότι το Ιράν και η Ρωσία είχαν πολλές ευκαιρίες να δουν τα στοιχεία από πρώτο χέρι, αλλά αρνήθηκαν.
Επιπλέον, αρκετοί αξιόπιστοι ανεξάρτητοι οργανισμοί πραγματοποίησαν τις δικές τους αξιολογήσεις και κατέληξαν οριστικά στο συμπέρασμα ότι τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα είναι ιρανικής προέλευσης και κατασκευάστηκαν μετά την έγκριση του ψηφίσματος 2231 (2015) το 2015 και, ως εκ τούτου, η μεταφορά τους στη Ρωσία απουσία εκ των προτέρων κατά περίπτωση -η έγκριση υπόθεσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας αποτελεί παραβίαση του ψηφίσματος 2231 (2015), παράρτημα Β, παράγραφος 4.
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, πέρα από το να αρνείται τα συμπεράσματα αυτών των αναλύσεων, παραδέχτηκε δημόσια ότι προμήθευε τη Ρωσία με drones και μόλις στις 26 Αυγούστου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας του Ιράν, Ταξίαρχος Reza Talaei-Nik, δήλωσε δημόσια ότι το Ιράν είναι έτοιμο να εξάγει στρατιωτικά drones σε άλλα κράτη, υπογραμμίζοντας την απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια που συνιστά η ανάπτυξη και η διάδοση μη επανδρωμένων οχημάτων του Ιράν.
Η απειλή που συνιστά η εξαγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων από το Ιράν πιθανότατα θα συνεχίσει να αυξάνεται και είναι κρίσιμο ο Γενικός Γραμματέας να εκτελέσει την εντολή του και να αναλάβει έρευνα για αυτές τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις.
Είναι ζωτικής σημασίας η Ρωσία και το Ιράν να μην καταφέρουν να εμποδίσουν την επιθεώρηση υπολειμμάτων μη επανδρωμένων οχημάτων από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Καθώς το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για δράση από τον Γενικό Γραμματέα σχετικά με αυτό το θέμα έως τις 31 Αυγούστου πέρασε χωρίς ουσιαστική απάντηση, ανανεώνουμε αυτό το αίτημα. Επιπλέον, επαναλαμβάνουμε ότι δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το θέμα μέχρι να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις και να ληφθούν μέτρα».