Ένοπλες Συρράξεις

Γεωπολιτικές “ζυμώσεις”! Τα ΗΑΕ επιδιώκουν “σιδηρά” αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ ενώ Τελ -Αβίβ και Άγκυρα προωθούν μια συμφωνία “ομαλοποίησης” Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιδιώκουν μια «σιδηρά» αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  Νετανιάχου και ο  Ερντογάν, συναντήθηκαν για πρώτη φορά το απόγευμα της Τρίτης στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, συζητώντας την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και το ενδεχόμενο η Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Γιατί έχει σημασία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, ακολουθεί μια αποσπασματική προσέγγιση προς τον στόχο της «να οικοδομήσει» έναν ευρύ αμυντικό συνασπισμό στη Μέση Ανατολή, με σκοπό να αποτρέψει τις επιθέσεις από το Ιράν.

Οι χώρες του Κόλπου που φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας, επιδιώκουν εδώ και καιρό αμοιβαίες αμυντικές συμφωνίες με την Ουάσιγκτον, καθώς το Ιράν συνεχίζει να επιδιώκει «την απέλαση» των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

Αξιωματούχοι των Εμιράτων διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό ότι, οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν υπερασπίστηκαν επαρκώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εν μέσω επίθεσης με drone που ανέλαβαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, με στόχο το Άμπου Ντάμπι τον Ιανουάριο του 2022.

Οι New York Times ανέφεραν ότι, η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία για μια πιθανή αμυντική συμφωνία παρόμοια με τις υπάρχουσες συνθήκες της Ουάσιγκτον με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ένα σημαντικό βήμα που είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αντίσταση μεταξύ ισχυρών νομοθετών στην Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των Δημοκρατικών.

Τι ακολουθεί

Παρά τις «αθόρυβες» προσπάθειες των νομοθετών να υποστηρίξουν τα κόμματά τους για μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, για να βοηθήσει στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του Ριάντ για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, εξακολουθεί να υπάρχει απροθυμία να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε πιθανές μελλοντικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η Ουάσιγκτον ετοιμάζεται να αντιπαρέλθει με μια ανερχόμενη Κίνα.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απογοητευτεί με τα ΗΑΕ για την άνθηση των οικονομικών τους δεσμών με τη Ρωσία, παρά τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ, που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν άσκησαν επίσης, πίεση στο Άμπου Ντάμπι για τη φιλοξενία ενός λιμανιού που ανήκει στην Κίνα, το οποίο οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι περιλαμβάνει εγκαταστάσεις σχεδιασμένες για την υποστήριξη του ναυτικού του Πεκίνου.

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι,  η κυβέρνηση Μπάιντεν πάγωσε την προσπάθεια των ΗΑΕ να αποκτήσει το προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος F-35 stealth των Ηνωμένων Πολιτειών το 2021, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια που απορρέουν από τους δεσμούς του Άμπου Ντάμπι με την Κίνα.

Η ρήξη των ΗΑΕ με τη Σαουδική Αραβία για την παραγωγή πετρελαίου και ο πόλεμος στην Υεμένη, είναι μόνο δύο από «τους αντίθετους ανέμους» που αντιμετωπίζει η προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την οικοδόμηση ενός πολυμερούς προπύργιου στη Μέση Ανατολή.

Συναντήθηκαν για πρώτη φορά

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο Τούρκος Πρόεδρος  Ερντογάν, συναντήθηκαν για πρώτη φορά  στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και το ενδεχόμενο η Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς η Άγκυρα προσπαθεί να ενισχύσει καλύτερους δεσμούς με τις περιφερειακές χώρες, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει κεφάλαια για να ανακάμψει από μια οικονομική κρίση. Η ενέργεια πιθανότατα ήταν στην κορυφή της ατζέντας του Ερντογάν, καθώς η κυβέρνησή του επιδιώκει να χαράξει ένα πιθανό έργο αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω του εδάφους της Τουρκίας.

Το Ισραήλ ενδιαφέρεται επίσης για ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία, αλλά πρέπει επίσης να εξετάσει τη στρατηγική του συμμαχία με τους περιφερειακούς αντιπάλους της Τουρκίας, Ελλάδα και Κύπρο, και τις αναπτυσσόμενες πρωτοβουλίες ενεργειακής συνεργασίας με αυτές τις χώρες. Η Κύπρος, επιδιώκει επίσης έργα ενεργειακής συνεργασίας για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Η συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου ο Τούρκος πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι, υποστήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν, να μεσολαβήσει για μια συμφωνία Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, λέγοντας ότι θα μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Σε δήλωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν να προωθούν τις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, (στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας) και ότι συζήτησαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της εξομάλυνσης μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Σε αντίθεση με το τουρκικό tweet, το ισραηλινό δεν ανέφερε τους Παλαιστίνιους.

«Οι δύο ηγέτες προσκάλεσαν ο ένας τον άλλον για επισκέψεις στο Ισραήλ και την Τουρκία και συμφωνήθηκε ότι, αυτές οι επισκέψεις θα συντονιστούν και θα πραγματοποιηθούν σύντομα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθώς επί προηγούμενης κυβέρνησης Νετανιάχου επιδεινώθηκαν οι διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, μετά το επεισόδιο στον στολίσκο Mavi Marmara το 2010, στο οποίο σκοτώθηκαν εννέα Τούρκοι υπήκοοι από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

 Το 2013, κατά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου μίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν και ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό. Αν και δέχτηκε τη συγγνώμη, ο Ερντογάν έχει κάνει πολλές αντι-ισραηλινές δηλώσεις όλα αυτά τα χρόνια, που σχετίζονται κυρίως με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ορισμένα από αυτά τα σχόλια έχουν περιγραφεί ως αντισημιτικά, από χώρες όπως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με την Middle East Ey ,πριν από τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη ο Ερντογάν, είχε πει στους δημοσιογράφους ότι, η χώρα του υποστηρίζει τις πρόσφατες προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους, «η Τουρκία βλέπει θετικά τις προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ των δύο χωρών», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της έντασης στην περιοχή.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

F-16
Ένοπλες Συρράξεις 0

Μόλις Τώρα: Πρώτη εμφάνιση ουκρανικών μαχητικών F-16 πάνω από την Οδησσό λένε Ρώσοι -Εξαϋλώθηκε ουκρανική στρατηγική γέφυρα (Βίντεο)

Πάνω από την Οδησσό λέγεται πως εθεάθησαν τα πρώτα ουκρανικά μαχητικά F-16, τα οποία ειπώθηκε μάλιστα πως επιχειρούν...