Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αερομαχία Ρώσων και Αμερικανών πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς - Γιατί η Ουκρανία χρειάζεται όπλα για βαθιές επιθέσεις

Ο ρωσικός έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας στη Θάλασσα του Μπάρεντς, εντόπισε ένα αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πάνω από τη Θάλασσα του Μπάρεντς, μετά το οποίο ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος MiG-31 απογειώθηκε για αναγνώριση και αναχαίτιση. Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το sundries.com.ua, το υπουργείο είπε ότι «το μαχητικό αεροσκάφος που ήταν σε ετοιμότητα αεράμυνας του Βόρειου Στόλου, απογειώθηκε για να αναγνωρίσει το αντικείμενο και να αποτρέψει την παραβίαση των ρωσικών κρατικών συνόρων».

Ο εναέριος στόχος αναγνωρίστηκε από τη ρωσική πλευρά, ως βασικό περιπολικό αεροσκάφος P-8A Poseidon της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Αναφέρεται ότι, το αμερικανικό αεροπλάνο φέρεται να κατευθυνόταν προς τα ρωσικά σύνορα, αλλά γύρισε καθώς πλησίαζε το MiG-31.

«Η πτήση του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες για τη χρήση του εναέριου χώρου πάνω από ουδέτερα ύδατα, χωρίς διέλευση αεροπορικών διαδρομών και επικίνδυνη προσέγγιση με αεροσκάφος ξένου κράτους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Συντονισμένες ικανότητες βαθιάς προσβολής

Οι ηγέτες της Ουκρανίας δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στο χτύπημα ρωσικών στόχων πέρα ​​από το άμεσο πεδίο μάχης. Προτρέπουν τη Δύση να παράσχει σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-16, και πυραυλικό πυροβολικό μεγαλύτερου βεληνεκούς, όπως το τακτικό πυραυλικό σύστημα στρατού που εκτοξεύεται από το έδαφος. Και τα δύο όπλα φαίνονται πλέον πιθανό να μπουν στη μάχη φέτος ή του χρόνου.

Άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν επίσης ότι, η παροχή όπλων βαθιάς κρούσης, είναι σημαντική για την άμυνα της Ουκρανίας και αξίζει κάθε κίνδυνο κλιμάκωσης. Πρόσφατα, οι Βρετανοί και οι Γάλλοι έστειλαν εκτοξευόμενους πύραυλους κρουζ Storm Shadow και Scalp, αντίστοιχα. Ορισμένα από τον στόλο της Ουκρανίας παλαιωμένα μαχητικά της σοβιετικής εποχής έχουν τροποποιηθεί για να τα μεταφέρουν.

Οι ουκρανικές επιθέσεις σε αποθήκες υλικοτεχνικής υποστήριξης πίσω από τις γραμμές του μετώπου, είχαν ως αποτέλεσμα η Ρωσία να χάσει χιλιάδες βλήματα πυροβολικού μαζί με καύσιμα και άλλο εξοπλισμό. Σε καταστροφικά χτυπήματα στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας, το Storm Shadows, το Scalps και τα θαλάσσια μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορεί να έχουν καταστρέψει σοβαρά ένα μεγάλο ρωσικό αποβατικό πλοίο, ένα υποβρύχιο ντίζελ και μια υποδομή στην ξηρά.

Καθώς η Ουκρανία θα μεταβεί σε F-16 που παρέχονται από την Ευρώπη, θα αποκτήσει πρόσβαση σε πιο προηγμένους πυραύλους κρουζ, όπως τον πύραυλο αέρος-εδάφους Standoff χαμηλής παρατήρησης. Πρόσθετοι τύποι πυραύλων μπορεί επίσης, να βοηθήσουν την Ουκρανία να κρατήσει σε κίνδυνο στρατηγικές ρωσικές περιοχές.

Το περιβάλλον αεράμυνας της Ρωσίας είναι ένα από τα πιο απαιτητικά στον κόσμο. Θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τα ουκρανικά F-16 να πετούν βαθιά στο πεδίο της μάχης και/ή να επιχειρούν για μεγάλες περιόδους πάνω από τις ρωσικές δυνάμεις. Εν μέρει για αυτόν τον λόγο, οι πύραυλοι που εκτοξεύονται από το έδαφος αποτελούν ουσιαστικό συμπλήρωμα της αεροπορικής ισχύος. Μπορούν να εκτοξευθούν ανά πάσα στιγμή και γενικά έχουν αυξημένη ικανότητα επιβίωσης σε σχέση με τα επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης.

Ένας βαλλιστικός πύραυλος μεγαλύτερου βεληνεκούς ικανός για επίθεση ακριβείας, το Τακτικό Πυραυλικό Σύστημα Στρατού, ή ATACMS, μπορεί να εκτοξευτεί από πολλαπλούς εκτοξευτές. Η Ουκρανία διαθέτει διάφορα είδη, όπως το αμερικανικό σύστημα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης M270 και το σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας M142.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπαινίσσεται τώρα ότι, μπορεί να παρέχει ATACMS. Εάν κάνει αυτό το βήμα, ωστόσο, η Ουκρανία μπορεί να λάβει μόνο μερικές δεκάδες πυραύλους.

«Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να διευκολύνουν την παράδοση περισσότερων ATACMS επιτρέποντας την επανεξαγωγή συστημάτων ευρωπαϊκής ιδιοκτησίας. Η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία διαθέτουν ATACMS. Πέρυσι, η Λιθουανία και η Εσθονία υπέγραψαν συμφωνίες αγοράς», αναφέρει το en.defence-ua.

Οι συντονισμένες δυνατότητες βαθιάς προσβολής - από αέρος και από το έδαφος - θα είναι πιο αποτελεσματικές στην υποβάθμιση των ρωσικών δυνάμεων και επιχειρήσεων. Η χρήση εκτοξευτών αέρος και εδάφους θα ανάγκαζε τους Ρώσους διοικητές να αφιερώσουν σημαντικές δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης για να προσπαθήσουν να βρουν αυτά τα συστήματα. Οι διοικητές θα έπρεπε να εκτρέψουν αυτές τις δυνατότητες από άλλες προσπάθειες.

Όμως η Ουκρανία μπορεί να χρειαστεί να κάνει δύσκολες επιλογές. Δεδομένου ότι, οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν περιορισμένο απόθεμα πυραύλων βαθιάς προσβολής, όπως το ATACMS και το Joint Air-to-Surface Standoff Missile, η Ουκρανία μπορεί να μην λάβει όσα όπλα βαθιάς προσβολής θέλει.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ