Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Διπλωματική παγίδα η πρόταση Ερντογάν στην Αρμενία για τετραμερή διάσκεψη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ -Το τουρκικό σχέδιο και ο ρόλος ΗΠΑ-Ιράν

Με "το όπλο παραπόδα" είναι  για την ώρα Τουρκία-Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία, μετά την πρόταση Ερντογάν στο Γιερεβάν για συνομιλίες για το Ναγόρνο Καραμπάχ και την αναμονή απάντησής του.

Πρόταση Ερντογάν για Τετραμερή  διάσκεψη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ χωρίς απάντηση

Όπως αναφέρει σε σχετικό με το θέμα άρθρο του Τουρκικό ΜΜΕ, " Η Τουρκία πρότεινε τριμερείς συνομιλίες για την περιοχή του Καραμπάχ με το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία", επισημαίνοντας:

"Η Τουρκία έχει επεκτείνει μια πρόταση να ηγηθεί τριμερών συνομιλιών για την περιοχή Καραμπάχ του Αζερμπαϊτζάν, με τη συμμετοχή αυτών των δύο χωρών και της γειτονικής Αρμενίας, ενώ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητά της για τετραμερείς συζητήσεις που θα περιλαμβάνουν τη Ρωσία, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μεταφέραμε την πρότασή μας για μια τριμερή συνάντηση υπό την ηγεσία μας σε αυτούς,Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία. Πέρα από την τριμερή προσέγγιση, κάναμε επίσης μια τετραμερή πρόταση», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη πριν από την αναχώρησή του για τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση», είπε σχετικά με την τετραμερή πρόταση, σημειώνοντας ότι θα συζητήσει το θέμα με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

H στάση του Ιράν 

Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην ετοιμότητα της Τεχεράνης για νέο πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μεατξύ Αζέρων και Αρμενίων και στις απειλές της Τουρκίας για υποστήριξη  του Ιράν στην Αρμενία, όπου επισηάναμε ότι:

"Η απειλή μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ των δύο βόρειων γειτόνων του Ιράν οδηγείται από τον διάδρομο Ζανγκέζουρ που θέλει να δημιουργήσει το Αζερμπαϊτζάν για να συνδέσει την ηπειρωτική χώρα του με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν. 

Ο διάδρομος αυτός θα δημιουργήσει επίσης μια χερσαία σύνδεση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και του κορυφαίου περιφερειακού συμμάχου του, της Τουρκίας. Ταυτόχρονα, θα κόψει τη σύνδεση μεταξύ του Ιράν και της Αρμενίας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την Τεχεράνη προκειμένου να διατηρήσει χερσαία σύνδεση με τη Ρωσία. "

Πέραν των παραπάνω η Τεχεράνη δεν βλέπουμε καθόλου καλό μάτι την χερσαία διασύνδεση Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν, αφού αυτή θα επεκταθεί μέσω της Κασπίας, συνδέοντας τις χώρες του Τουρκικού κόσμου εμπορικά, οικονομικά και στρατιωτικά, δημιουργώντας ένα "Τουρκικό ΝΑΤΟ" στα σύνορά του.

Επίσης είναι γνωστή η "φιλοξενία" στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν Ισραηλινής βάσης παρακολούθησης του Ιράν, οπότε και είναι επακόλουθο η Τεχεράνη να είναι εχθρική απέναντι στο Μπακού.

"Κάλεσμα" Γιερεβάν στην Ουάσιγκτον

Στην "εξίσωση" η Αρμενία έβαλε πρόσφατα και τις ΗΠΑ, από τις οποίες "ζήτησε την δημιουργία Διεθνούς μηχανισμού εγγυήσεων ασφαλείας της", οπότε και αναμένει την εκδήλωση του Αμερικανικού ενδιαφέροντος.

Στην κίνηση αυτή προέβη η Αρμενία, η οποία δηλώνει απογοητευμένη από την στάση του Πούτιν στον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο οποίος ουσιαστικά την άφησε αβοήθητη, απέναντι σε ένα υπερεξοπλισμένο Αζερμπαϊτζάν, που είχε την πλήρη στρατιωτική υποστήριξη της Τουρκίας.

Τέλος το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν σημειωθεί κινήσεις  στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν  στα σύνορα με την Αρμενία με νέα σημάδια αναγνώρισης με τη μορφή ανεστραμμένου γράμματος "Α" στα οπλικά τους συστήματα, παραπέμπει σε επικείμενη επίθεση κατά της Αρμενίας με διακριτικό αναγνώρισης μεταξύ των δυνάμεων του  το παραπάνω σύμβολο, κάτι ανάλογο  που χρησιμοποιούν οι  Ρωσικές Δυνάμεις  για αναγνώριση μεταξύ τους στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι διανύουμε περίοδο με έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, για την διάνοιξη του διαδρόμου  Ζανκεζούρ  από το Αζερμπαϊτζάν για να συνδέσει την ηπειρωτική χώρα του με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχτσιβάν και συνδέοντας εδαφικά  τους Αζέρους με την Τουρκία. 

Θεωρούμε κατά την εκτίμησή μας ότι οι ΗΠΑ μέσω της άσκησης  ειρηνευτικής αποστολής  με την ονομασία «Eagle Partner 2023» που διεξάγεται  από τις 11 ως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Αρμενία, δείχνουν τις προθέσεις τους για περαιτέρω εμπλοκή στη διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως στην άσκηση θα συμμετάσχουν 85 Αμερικανοί και 175 Αρμένιοι στρατιώτες.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν θεωρεί ότι μπορεί να τα βρεί με τον Πούτιν στο θέμα του διαδρόμου του Ζανκεζούρ και πρό του κινδύνου μεγαλύτερης Αμερικανικής παρέμβασης στο θέμα, επιχειρεί μέσω της πρότασής του για τετραμερή διάσκεψη με την συμμετοχή Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν- Ρωσίας-Αρμενίας να κλείσει το θέμα άμεσα ή να το οδηγήσει σε νέα στρατιωτική αναμέτρηση με το Γιερεβάν, υπολογίζοντας σε μη  άμεση εμπλοκή του Ιράν.

Οψόμεθα.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ