Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανικά πολεμικά πλοία στη Μ. Θάλασσα- Προμήθεια πυραύλων TAURUS-ATACMS- Πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς για πρώτη φορά κοντά στο Καλίνινγκραντ

Είναι γνωστό ότι, η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη Μαύρη Θάλασσα για τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων της μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη «συμφωνία σιτηρών».

Η Ρωσία έχει ουσιαστικά μπλοκάρει οποιαδήποτε μεταφορά μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την Ουκρανία. Οι ενέργειες του ρωσικού ναυτικού, στέρησαν από την Ουκρανία την ευκαιρία να εξάγει τα εμπορεύματά της δια θαλάσσης. Μάλιστα το Κίεβο αναγκάζεται να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους εξαγωγής ουκρανικών προϊόντων σε άλλες χώρες.

Όμως, σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από δορυφορικές εικόνες, ουκρανικά πλοία και περιπολικά άρχισαν να εκτελούν λειτουργίες συνοδείας ξένων σκαφών στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτές οι πληροφορίες παρέχονται από τον ειδικό του OSINT Tom Baik.

Δορυφορικές εικόνες που αναρτήθηκαν από τον Baik δείχνουν πώς δύο ξένα σκάφη, το Aroyat και το Resilient Africa, συνοδεύονταν ενεργά από ουκρανικά περιπολικά. Στο τελευταίο υπάρχουν συστήματα αεράμυνας, ωστόσο, δεν είναι εγκατεστημένα άλλα σοβαρά όπλα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ κάτι παρόμοιο και, αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον, περιπολικά και πλοία κινούνταν από τις ουκρανικές ακτές, προφανώς προσπαθώντας να κρύψουν την παρουσία τους από τον ρωσικό στρατό.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι, η Ουκρανία αποφάσισε να ξαναρχίσει τη μεταφορά σιτηρών από μόνη της, όπως αποδεικνύεται από τα δύο ξένα θαλάσσια πλοία που εισήλθαν στο λιμάνι του Τσερνομόρσκ μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία σιτηρών.

Γερμανία - ΗΠΑ και  Ουκρανία άρχισαν να συζητούν για την προμήθεια πυραύλων TAURUS και ATACMS

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ξεκινά σήμερα, αναμένεται συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και του Ουκρανού προέδρου Βλαντιμίρ Ζελένσκι. Ένα από τα βασικά θέματα των συζητήσεών τους, όπως έγινε γνωστό, θα είναι το θέμα των πυραύλων ATACMS και TAURUS.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες τα μέρη θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν στην Ουκρανία γερμανικούς πυραύλους κρουζ TAURUS. Για να γίνει αυτό, οι πύραυλοι, που έχουν αρχικά βεληνεκές 500 km, θα πρέπει να επαναπρογραμματιστούν σε βεληνεκές έως και 300 km για να συμμορφωθούν με τις διεθνείς συμφωνίες.

Το θέμα της προμήθειας πυραύλων στην Ουκρανία, έγινε πρόσφατα επίκαιρο λόγω της πρόσφατης επίθεσης στην Κριμαία με χρήση 10 πυραύλων κρουζ Storm Shadow (SCALP). Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ζημιές σε δύο πλοία που επισκευάζονταν. Είναι πιθανό ότι, η παράδοση πυραύλων μπορεί να οφείλεται σε προθέσεις της Δύσης να προκαλέσουν περισσότερες ζημιές.

Πρώτη φορά κοντά στο Καλίνινγκραντ

Οι ΗΠΑ και η Δανία θα εκτοξεύσουν πυραύλους αναχαίτισης μεγάλου βεληνεκούς για πρώτη φορά κοντά στο Καλίνινγκραντ.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, μαζί με τις Δανικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα δοκιμάσει έναν εκτοξευτή πυραύλων SM-6 . Αυτό ανέφερε η διοίκηση του 6ου επιχειρησιακού στόλου των Ηνωμένων Πολιτειών. Τονίζεται ότι, οι δοκιμές θα γίνουν στο νησί  Μπόρνχολμ  της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα.

«Οι Ναυτικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη και οι Δανικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα διεξάγουν αμυντικές ασκήσεις συνοδείας χρησιμοποιώντας τον προηγμένο εκτοξευτή πυραύλων SM-6, ξεκινώντας από τις 18 Σεπτεμβρίου στο Μπόρνχολμ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο πύραυλος SM-6 είναι ικανός να αναχαιτίσει απειλές από τον αέρα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων στο τελικό στάδιο της πτήσης. Οι ειδικοί σημειώνουν ότι, ο σχεδιασμός του πυραύλου έχει διπλό σκοπό. Έχει την ικανότητα  να χτυπά όχι μόνο σταθερούς επίγειους στόχους, αλλά και κινητούς εχθρικούς θαλάσσιους στόχους.

Όπως τονίζει η διοίκηση του 6ου Επιχειρησιακού Στόλου των ΗΠΑ, η διαμόρφωση  του εκτοξευτή SM-6 αυξάνει την επιχειρησιακή ευελιξία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δίνοντάς του τη δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης και χρήσης σε διάφορα θέατρα επιχειρήσεων.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την επιλογή του χώρου δοκιμών, η διοίκηση του 6ου Επιχειρησιακού Στόλου των ΗΠΑ σημειώνει ότι, τονίζουν τη στρατηγική σημασία της Δανίας ως βασικού συμμάχου για τη διασφάλιση της περιφερειακής σταθερότητας.

Να προσθέσουμε ότι, από το νησί Μπόρνχολμ της Δανίας μέχρι το Καλίνινγκραντ σε ευθεία είναι περίπου 370 χιλιόμετρα. Αυτό είναι αρκετές φορές μικρότερο από το δηλωμένο βεληνεκές του πυραύλου SM-6.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ